3 fantasztikus klasszikus sütemény, ami elengedhetetlen a karácsonyhoz!

Minden ünnepnek megvannak az emblematikus ételei, így a karácsonynak is. A főételek mellett, a klasszikus ünnepi sütemények sem hiányozhatnak az asztalról. Összegyűjtöttünk nektek néhány tippet és 3 fantasztikus receptet, amivel garantáltan sikert arathattok! Hangolódásként most még idő is van kipróbálni karácsonyig, melyik lesz a kedvenc!

Hazánkban szinte nincs olyan ember, aki, ha meghallja azt a szót, hogy bejgli, nem a karácsony jut eszébe. A szokásos ünnepi menük mellett, ugyanis a desszertjeink is elég jellegzetesek ebben a különleges időszakban. A legtöbb téli sütemény azért terjedt el, mert a szűkösebb hideg évszakban, ezek az alapanyagok álltak a háziasszonyok rendelkezésére. Ilyen az alma, a dió, a mák, méz és a különböző ősszel eltett lekvárok, amik a hideg kamrában sokig eltarthatók voltak. Mára ugyan már bármikor be tudjuk őket szerezni, valamiért mégis ezek maradtak a szeretet ünnepének jellegzetes alapanyagai, így az emblematikus karácsonyi desszertekhez is elengedhetetlenek.

Az ünnepi készülődés mellett, nemsok mindenre marad időnk, ezért, hogy ne vesszetek el az internet hatalmas receptgyűjteményébe, összegyűjtöttünk számotokra néhány, karácsonyi alapdesszertet.

Ám mielőtt nekiállnánk a sütésnek, hogy ne árnyékolja be a kapkodás az ünnepi pillanatokat, készítsük elő a konyhát az erőteljesebb használatra. Hogy mit is jelent ez pontosan? Ha te is azok közé tartozol, akik félnek kinyitni a szekrényajtót, mert bármi a fejükre eshet, nos, akkor ideje módszert váltani! Az előkészítés folyamata jobb esetben csak a rendrakásról szól, illetve a konyhai eszközök ellenőrzéséről. Jobb még időben észrevenni, ha például cserélnünk kell a robotgépet, esetleg ideje beszerezni néhány új edényt vagy serpenyőt.  Ha esetleg igazán profik szeretnénk lenni, szerezzünk be süteménydekorokat, díszítőeszközöket, hogy később már csak a sütésre tudjunk fókuszálni. Most pedig következzenek a receptek!

Bejgli:

Hozzávalók – 3 rúd bejglihez

Tésztához: 500g liszt, 200g margarin, 1,5 dl tej, 10g élesztő, 50g porcukor, 1 tojássárgája, só.

+ 1 tojás a kész tészta lekenéshez

Mákos töltelékhez: 250g darált mák, 150g cukor, 4dl víz, 2ek mazsola, 1 tasak vaníliáscukor, fél (kezeletlen/bio) citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál darált háztartási keksz, ízlés szerint meggy, vagy mazsola

Diós töltelékhez: 250g darált dió, 150g cukor, 3dl víz, 2ek mazsola, fél teáskanál fahéj, fél (kezeletlen/bio) narancs reszelt héja, 1-2 evőkanál darált háztartási keksz

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és egy csipet sót. Egy másik edényben az élesztőt, és a tejet elkeverjük egy tojássárgájával, majd hozzáadjuk ezt a többihez.

Ezután a tésztát egy éjszakát, de minimum 3 órát a hűtőben letakarva kell pihentetni.

Amíg a tészta pihen, addig nekiállhatunk a tölteléknek. Ehhez a víz felét, a cukorral és a mazsolával felforraljuk, hozzáadjuk a darált mákot, vagy diót, majd a többi vízből fokozatosan adunk hozzá annyit, amennyit még felvesz és így főzzük 5-10 percig. Főzés közben hozzáadjuk a fűszereket is, (a mákoshoz a vaníliáscukrot és a citromhéjat, a dióshoz a fahéjat és a narancshéjat) és ízlés szerint meggyel, vagy mazsolával is megszórhatjuk. Ha túl hígnak találjuk a tölteléket, akkor néhány evőkanál darált háztartási keksszel sűríthetjük még. Fontos, hogy a kész tölteléket hagyjuk kihűlni, és hidegen tegyünk majd a tésztára!

Ha a tészta megpihent és a töltelék is kihűlt, akkor a tésztát három adagra osztjuk. Elvileg egy adagnak 25dkg-ra kell kijönnie, és ugyanígy 25dkg tölteléket kell egy rúdhoz adnunk, hogy az arányok tökéletesek legyenek. Ezt egy házi mérleggel tudjuk kimérni.

Ezután a tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk egy sodrófa segítségével, a kimért tölteléket pedig egyenletesen osztjuk el rajta, majd feltekerjük a tésztát, nem túl szorosan. A kész rudakat megkenjük tojássárgájával, és hagyjuk megszáradni. Majd 1-2 órát hagyjuk még pihenni így, mert ha nem várjuk meg ezt az időt, akkor könnyen kihasad sütéskor. Ha szeretnénk, hogy szép márványos legyen a teteje, akkor fontos, hogy a tojássárgája még azelőtt megszáradjon, hogy elkezd kelni. Erre egy házi trükk, hogy a kenés után gyorsan hajszárítóval megszárítjuk a tojást. Így mikor elkezd kelni, akkor a száradt tojás szépen megrepedezik. Végül mielőtt a sütőbe rakjuk, akkor még a tojásfehérjével is végig kenjük, így úgy csillog majd, mint a márvány.

A 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Mézeskalács

Van, hogy a kalács lesz ehetetlenül kemény, van, hogy a cukormázdíszítés nem szilárdul rendesen. Eleged van már neked is abból, hogy a tökéletes receptet keresve, minden évben kísérletezz?
Akkor eláruljuk mi a titka, hogy ne csak finom legyen a mézeskalács, tökéletes legyen a díszítés, de akár hetekig puha is maradjon a tészta!

Hozzávalók:

A tésztához:

125 g margarin, 125 g cukor, 250 g méz, 500 g liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, ízlés szerint őrölt fahéj, mézeskalács fűszerkeverék

A cukormázhoz:

200g porcukor, 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A margarint, a mézet és a cukrot egy lábosban melegítsd meg, majd keverj bele ízlés szerint őrölt fahéjat, és mézeskalács fűszerkeveréket. Ezután add hozzá a tojást, a szódabikarbónát és a lisztet. Ha mindent jól elkevertél, akkor pihentesd a tésztát egy éjszakára a hűtőben.

Másnap nyújtsuk a tésztát körülbelül egy cm vastagságúra és jöhet is a karácsonyi figurák szaggatása, majd a kalácsok sütése sütőpapíron 160 fokra előmelegített sütőben.

Ha kisültek, készülhet is a cukormázas díszítés. Ehhez a porcukrot elég simára keverni a tojásfehérjével, majd zacskóba tölteni a mázat, aminek az alján pici lyukat vágva már indulhat is a dekorálás! Ha színes cukormázat szeretnél a fehér helyett, akkor cékla, spenót vagy akár sárgarépareszelék levével is színezheted.

A titok, hogy ne ropogjon a fogad alatt a kalács, hanem igazán puha és omlós legyen a tészta a tárolásban rejlik! Miután kész a kalács utána mindig fedett dobozokba tedd, de úgy, hogy a doboz közepére tegyél egy pici pohárkába vizet. Vigyázz, hogy a víz ne folyjon ki, elég, ha csak félig töltöd a poharat vízzel és teszel bele egy kis szalvétát is, ami beszívja azt. A lényeg, hogy ezután fedd le a dobozokat és hagyd is pár napig lezárva. Így a vízpára megpuhítja és később kinyitás után is puhán tartja a kalácsokat. A mézeskalács így akár hetekig is puha marad és még karácsony után is fogyaszthatjátok, kivéve persze, ha nem falja be a család az összeset az ünnepek alatt!

Almatorta

Ha te is szereted az almás süteményeket, akkor muszáj kipróbálnod ezt az ellenállhatatlanul finom, krémes töltelékű és omlós tésztájú almatorta receptet!

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 1 tojás, 13dkg cukor, 13dkg margarin

A töltelékhez: 1kg alma, 1 tasak vaníliás cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor, 10dkg cukor, fahéj

Ízlés szerint tejszínhabot is készíthetünk a tetejére, ehhez szükséges: 200 ml-es habtejszín

Elkészítés:

Első lépésként pucold meg és reszeld le az almát, a levét nyomkodd ki és tedd félre, mert erre szükséged lesz a töltelék elkészítéséhez! Ha ezzel megvagy, akkor innen már könnyű dolgod lesz!

Keverd össze a tészta hozzávalóit és bélelj ki vele egy margarinnal kikent tortaformát. Az alma levét hígítsd fel vízzel, csak annyit adj hozzá, hogy összesen 6-7 dl legyen. Ebbe keverd bele a pudingport és a cukrot, majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Ezután keverd bele a reszelt almát is és az így elkészült tölteléket öntsd a tésztára. Díszítésként pedig tehetsz még 1-2 almaszeletet is a torta tetejére! Majd mehet is a 170 fokra előmelegített sütőbe 1 órára.

A kész tortát érdemes egy éjszakára a hűtőben pihentetni, másnap pedig, ha szereted, akkor készíthetsz a tetejére tejszínhabot is. Egy ilyen tortára egy 200 ml-es habtejszínt verj fel és még fahéjjal is szórd meg a végén!

Ezekkel az ünnepi receptekkel szerintünk biztosan nem lőhetsz mellé, de azért bizony igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert! Ha esetleg kezdő vagy még a konyhába, akkor nem árt még karácsony előtt kipróbálni a kiszemelt süteményt, hogy biztosan ne történjen semmilyen váratlan baki a sütés közben. És bármibe is fogsz, ne legyél elkeseredve, ha elsőre esetleg nem sikerülne tökéletesre. A lényeg a gesztus, és ezt a család is értékelni fogja.

Comments are closed.

Navigate