Csomagolj ajándékot környezettudatosan!

Az ünnepek után a csomagolópapírok pillanatok alatt a szemetesben végzik, így rengeteg plusz hulladék keletkezik. Felmerül a kérdés: érdemes egyáltalán pénzt költeni erre, mikor előállításuk ráadásul a környezetet sem kíméli? Néhány, otthon is megtalálható anyagból fantasztikus csomagolásokat készíthetünk az újrahasznosítás jegyében. Ehhez gyűjtöttünk most ötleteket!

A legpraktikusabb, ha olyan csomagolásokat választunk, amiket az ajándékozott újra fel tud használni:

Textilcsomagolás
Az újrahasznosítás legjobb módja, ha valamilyen textilbe csomagoljuk az ajándékot. Míg a papírcsomagolásokat jóformán csak egyszer tudjuk újrahasznosítani, addig a textil csomagolóanyagként való használata után tovább is hasznosítható a háztartásban, hiszen egy vasalás után újabb ajándékot is csomagolhatunk bele. De akár maga az ajándék is lehet ebben a formában a csomagolás, ha például egy szép sállal vagy kendővel szeretnénk meglepni szerettünket.

Díszdoboz
Egy díszdoboz mindig jó választás, hiszen amellett, hogy többszöri újrahasznosításra is alkalmas, a későbbiekben akár tárolóként is funkcionálhat.

Persze a legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha egy hulladéknak szánt anyagból születik a csomagolás:

Dekoratív papírok a lakásból
Talán nem is gondolnánk, de számtalan otthon fellelhető papírból készülhet különleges csomagolás. Az egyik legjobb példa erre az újságpapír. Nemcsak jól mutat, de garantáltan lapul otthon néhány példány, így jobb híján is remek megoldás lehet. Ha még különlegesebb borítást szeretnénk az ajándékoknak, választhatunk régi térképeket is erre a célra.

Akár egy kiürült lisztes vagy cukros papír csomagolásából is alkothatunk. Terítsük ki a papírt és tisztítsuk meg. A márkával ellátott fele lesz a csomagolás belseje. A másik oldalon így egy teljesen üres papír felületet kapunk, amit díszíthetünk nyomdával, rajzzal, festékkel, stencillel. Határ a csillagos ég!

Még egy kis inspiráció:

  • Legyünk kreatívak: csomagoljuk az apróbb ajándékokat a nagyobbakba! Például egy konyhai eszközt belecsavarhatunk egy csinos konyharuhába vagy egy mutatós bevásárló táskába.
  • Gyerekek örülhetnek a vicces papírokba, például régi képregények lapjaiba csomagolt dolgoknak. A régi magazinok, naptárak szintén jó szolgálatot tehetnek. De a piciknek csomagolás helyett akár el is rejthetjük az ajándékot valahol a lakásban. Így a kincsvadászat izgalmával fűszerezhetjük meg az élményt.
  • Ragasztó, ragasztószalag helyett használjunk természetes alapanyagú kötözőt.
  • Az ajándéktasakokat tegyük el, a kapott meglepetések csomagolópapírját próbáljuk úgy szétszedni, hogy menthető legyen, így a későbbiekben újrahasználhatjuk őket. A menthetetlen csomagolókat gyűjtsük szelektíven!
  • Kerüljük  a műanyag alapú fémes fényű csomagolókat, válasszunk inkább natúr csomagolópapírt, ugyanis az a lehető legzöldebb választás. Erre ráadásul a gyerkőcök rajzolhatnak vagy festhetnek is, ami kiváló meglepetés a büszke nagyszülők számára.

Az ünnepi időszak fontos része az ajándékok “felöltöztetése”. Sokakat boldoggá tesz ez az elfoglaltság, éppen ezért nagy népszerűségnek örvendenek. Egy kis kreativitással, és néhány anyag újrahasznosításával környezettudatosan hódolhatunk ennek a szép hagyománynak.

Kellemes készülődést!

Comments are closed.

Navigate