Így tarts rendet a műhelyedben!

Azokban a helyiségekben, ahol szerszámok, kertészkedős felszerelések, hosszabbítók, létrák, vödrök, esetleg még biciklik is tornyosulnak, ott bizony nem egyszerű rendet tartani. Íme néhány tipp, amit érdemes kipróbálni, ha szeretnénk megszüntetni az eluralkodó káoszt!

Általában a garázs vagy a műhely címszó alatt használatos helyiségek pillanatok alatt általános tárolóvá alakulnak. Először csak a felesleges nyári, téli holmik kerülnek ide, később minden más is, amit nem szeretnénk a lakásban tárolni. Az évek alatt így hatalmas káosz alakulhat ki, és szinte használhatatlanná válhat a hely. Ha eljött az ideje a szortírozásnak, válogassuk ki azokat a dolgokat, amelyeket szeretnénk megtartani, amire pedig már nincs szükségünk, azt el is adhatjuk a Jófogáson. A megmaradt dolgaink elpakolása során azonban fontos a tudatosság. Íme néhány tipp, amivel átláthatóvá és könnyen rendben tarthatóvá válik műhelyünk!

Tárolás

A működőképes és átlátható tárolás érdekében érdemes rendszerben gondolkodni. Az első feladat a csoportosítás. Válogassuk szét azokat a dolgokat, amiket itt szeretnénk tárolni: kerüljenek külön például a sportszerek, szerszámok, játékok, kerti eszközök, egyéb dolgok, mint például a lakásdekoráció. Válogatás után azokat, amiket ritkán használunk tegyük dobozokba, műanyag tárolókba. Egyrészt így nem porosodnak, másrészt sokkal átláthatóbbá válik a műhely. Ne felejtsük el őket felcímkézni, a könnyebb megtalálás érdekében. A gyakran használt dolgokat könnyen elérhető helyre tegyük. Ha okosan felépítjük kis rendszerünket, meg fogunk lepődni, mennyi minden elférhet majd a helyiségben.
Miután elkészültünk a bedobozolással, valahol el is kell őket helyezni. Erre ideális megoldás lehet egy salgó polcrendszer. Választhatunk csavaros vagy csavar nélküli változatokat. Ez a típusú tároló azért is hasznos, mert rendkívül variálható és kedvező áron beszerezhető.
Abban az esetben, ha vegyszereket is itt tárolnánk, a gyerekek biztonsága érdekében ajánlott egy zárható szekrény kialakítása.
A nagyobb, nehezebb dolgok tárolására pedig, tökéletes megoldások lehetnek a görgős tárolók, melyek mozgatása is sokkal könnyebb, így a cipekedést is megúszhatjuk.

A csavarok rendben tartása sem lehetetlen. Ehhez csupán egy falra rögzített fapolcra és dunsztos üvegekre lesz szükség. Az üvegekbe rakjuk bele a csavarokat, minden típus külön üvegbe kerüljön. A tetőket csavarokkal rögzítsük a polc aljára. Ebbe aztán belecsavarjuk az üveget, és kész is a tároló!

Ötletek a falfelületek kihasználására

Valószínűleg minden garázs- és műhelytulajdonos álmai netovábbja egy perforált fali lemez, mely rengeteg eszköz tárolására alkalmas.
Szerezzünk be egy számunkra ideális nagyságú lemezt és helyezzük a megfelelő falrészre, így szerszámaink csoportosításának és elhelyezésének már csak fantáziánk szabhat határt. Szögek, u-szögek és kampók elhelyezésének számtalan variációja lehetséges, csupán az eszközök méreteit kell figyelembe vennünk. Szinte bármit felfüggeszthetünk rá, az apró dolgoktól kezdve az összetekert hosszabbítóig!

Fordítsunk kiemelt figyelmet a fúrógépek, flexek, esetleg hegesztő gépek elhelyezésére is!
Alakítsunk ki számukra egy külön polcot, és gondoskodjunk arról, hogy vezetékeik is biztonságban legyenek, ne törjenek, gabalyodjanak vagy szoruljanak valami mögé. Legyenek szemmel látható helyen, elérhető magasságban, és legyünk tekintettel arra is, hogy milyen eszközök vannak a polc alatt, nehogy balesetveszélyes helyzet alakuljon ki valamelyik gép véletlen leesése következtében.
Tökéletes helyet biztosíthatunk a falon a csavarhúzók számára is egy polcon, ha nem oldalukra fektetve, hanem lukakba állítva helyezzük el őket.
A fogók nyelének méretét figyelembe véve fúrjunk különböző méretű lukakat egy polcba, és ebbe állítgassuk bele a szerszámokat. Készíthetünk egy sort, de akár többet is, így, ha jelenleg nem is használjuk ki az összeset, a későbbiekben nem kell újra leszerelnünk a polcot, ha bővülne csavarhúzó készletünk.

A kerti szerszámoknak hozzunk létre egy sarkot, lehetőleg a kijárat közelében, ugyanis ezekre az eszközökre az év nagy részén szükségünk lehet. A nyeles eszközök tárolását könnyen megoldhatjuk akár egy műanyag hordó segítségével is, melybe nehezéket rakunk. Ebbe beállíthatjuk fejjel felfele a nyeles eszközöket. A másik megoldás, ha nagyobb hely áll rendelkezésünkre, hogy egy raklapot, állítva a falhoz rögzítünk. A raklap deszkái közé szintén beleállíthatjuk a szerszámokat, ráadásul az így keletkezett fa felületre akasztókat rögzíthetünk további tárolás céljából.

Egy rendben tartott műhely nem csak praktikus, de sokkal gyorsabban neki is tudunk állni a munkának, hiszen nem kell a keresgélésre időt pazarolnunk. Ráadásul garantáltan nagyobb kedvvel is vetjük bele magunkat a barkácsolásba.

Comments are closed.

Navigate