Ezt kell tudnod az origami hajtogatásról!

Az origami művészetének világszintű elterjedését Lillian Vorhaus Oppenheimernek köszönhetjük. Ezért az ő tiszteletére a születésnapján, október 24-én tartjuk az origami világnapját. E jeles ünnep alkalmából végigvesszük a különleges, meditatív hobbi érdekességeit és azt, hogy kezdőként hogyan érdemes belevágni az origami hajtogatásba!

Az origami eredete

Az origami – ahogy a japán elnevezés is utal rá (ori=hajtogatni, kami=papír) – a papír hajtogatásának, és így különböző formák létrehozásának művészete. A tradicionálisan Japánból eredeztetett technika több mint 100 éve indult világhódító körútjára, noha egyes források szerint már az időszámításunk szerinti első évezred elején is létezett: feltehetően egy kínai gyökerű buddhista szerzetes vezette be a felkelő nap országába. Aztán a tradicionális hajtogatási formákat – mint az origami virág és az origami madár – 1845-ben egy Kan no Mado nevezetű férfi gyűjtötte össze.

Az origami művészete a XVI-XVII. században már Európában is feltűnt, a XX. században pedig Lillian Vorhaus Oppenheimernek köszönhetően Amerikát is letarolta. A nő elsősorban beteg kislányát szerette volna szórakoztatni a papírfigurák készítésével, de később a hobbijává vált a hajtogatás. Olyannyira, hogy a helyi médiában is felkapták, majd megalapította az Amerikai Origami Központot, illetve elkezdte tanítani az origamizást óvodákban, iskolákban és idősotthonokban is.

Forrás: Unsplash / Carolina Garcia Tavizon

Miért jó az origami hajtogatás?

A papírhajtogatás művészetének egyik legvonzóbb sajátossága, hogy kis eszközigényű. A különböző színekben kapható origami papírok és egy hajtogatási módokat és sorrendet tartalmazó leírás birtokában gyakorlatilag bárki belevághat. Utóbbiakhoz pedig korunk digitális vívmányainak hála már különböző kiadványokhoz vagy könyvekhez sem kell nyúlnunk, hiszen az interneten számos mintát találhatunk.

Emellett az origami a kreatív lehetőségek szinte végtelen tárházát nyújtja. Az egyszerű origami madártól kezdve a bonyolultabb sárkányokig, a több papírból összeállított, kidolgozott dísztárgyakig szinte bármi hajtogatható e technikával. A figurákat elkészíthetjük játékként, bábként, ajándéktárgyként is, sőt, még hangszert is hajtogathatunk.

Origami sárkány
Forrás: Pexels / LA MM

Az origami hajtogatás ráadásul nemcsak egy szórakoztató hobbi, hanem nagyszerűen fejleszti a kézügyességet, a térlátást, a kreativitást, valamint a jobb és bal agyfélteke közötti összhangot. Óvodáskorban például a kéz izmocskáinak és a finom motorika erősítésével kiváló előkészítője az írás elsajátításának. Később a geometriai formák és az anyagismeret tanulásában lehet remek partner. Míg a meditatív, ugyanakkor kreatív tevékenység által tinédzser- és felnőttkorban terápiás céllal is használható.  

Így vágj bele kezdőként!

Az igazán profik természetesen akár egy-egy pók, sárkány vagy papagáj hajtogatásába is belevághatnak, de szerencsére a hobbi a kezdők számára is bőven nyújt sikerélményt. A speciális origami papírok beszerzése után mi az egyszerű origami madár, házikó, kutya vagy origami virág elkészítését javasoljuk.

Az origamizás sikerének kulcsa a rengeteg gyakorlás. A figurák egyszerű leírási jelrendszerének, illetve néhány alaphajtás elsajátításával már jó pár modell elkészíthető. Aki pedig határozottan beleszeret a papírhajtogatás művészetébe, a japánok tradicionális kihívásába, az 1000 daru elkészítésébe is belevághat!

Origami madár - senbazuru hagyománya
Forrás: Unsplash / Soroush Zargar

Japánban mindig is misztikus lénynek tartották a darukat: azt gondolták róluk, hogy több száz évig élnek. Ennek eredményeként a keleti kultúrában ez a madár a jó szerencsét, a boldogságot és a hosszú életet szimbolizálja. A japánok hittek abban, hogy a daru szárnyai lelkeket visznek fel a paradicsomba, és ha valaki ezer papírdarut készít, akkor teljesül egy kívánsága. Ennek eredményeként vált népszerűvé az 1000 daru (senbazuru) hajtogatása.

A Senbazuru hagyománya

Comments are closed.

Navigate