Főtt tojás, füstölt-főtt sonka, húsvéti kalács és az ellenállhatatlan répatorta. A megszokott húsvéti ételeken túl idén te is készülj valami rendhagyóval. Hogy mivel? Ne törd sokáig a fejed, mert ezúttal különleges húsvéti recepteket hoztunk, amikkel könnyedén feldobhatod a hagyományos ünnepi menüt.
1. Tojásos-spenótos pite
Ha húsvét, akkor főtt tojás. Ebben a különleges húsvéti receptben azonban a spenót krémes ölelésében ízlelheteted meg ezt a tradicionális finomságot. Ez a pofonegyszerű fogás kevés előkészületet és konyhai tudást igényel, így egy feszesebb ünnepi rutinba is simán beillesztheted!
Hozzávalók:
- 2 cs leveles tészta
- 450 g fagyasztott paraj
- 100 g fetasajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 9 tojás
- só
- fehérbors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- fenyő- vagy napraforgómag a díszítéshez
- vaj és liszt a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés:
Ehhez a különleges húsvéti recepthez először válassz szét 4 tojást. Konyhai robotgép segítségével a fehérjét verd kemény habbá, a sárgáját pedig keverd a felolvasztott, konyhakész spenóthoz. Add hozzá az összemorzsolt feta sajtot, ízlés szerint a fűszereket és az átpasszírozott fokhagymát is. Ezt követően, egy spatula segítségével forgasd bele a felvert tojásfehérjét.
Egy kör alakú, kb. 20 cm átmérőjű sütőformát vajazz ki és szórd meg liszttel. Majd simítsd bele a kör alakúra vágott és kicsit kinyújtott leveles tésztát úgy, hogy a tészta a forma szélére is felérjen. Szúrkodd meg az alját villával, majd öntsd bele a spenótos masszát. Ezek után egy mélykanál segítségével készíts mélyedéseket a masszába, és üss beléjük további 4 tojást. A másik csomag leveles tésztát is nyújtsd ki, majd borítsd be vele a pite tetejét. Konyhai ecset segítségével kend meg tojássárgájával, szórd meg fenyő- vagy napraforgómaggal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd pirosra kb. 30 perc alatt.
2. Sonkás-túróskrémes muffinok
A böjt húsmentes ételei után kifejezetten ínycsiklandó az ünnep kihagyhatatlan finomsága, a füstölt-főtt sonka. A különleges húsvéti receptek közül az alábbi ezt az alapanyagot gondolja újra, méghozzá pofonegyszerű és laktató falatkák formájában.
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 1 cs leveles tészta
- 250 g túró
- 1 tojás
- 1/2 üveg ajvár
- 1 csomó újhagyma
- 150 g füstölt-főtt sonka
- 1 ek disznózsír
- 200 g füstölt trappista
- só
- bors
- vaj a muffinformák kikenéséhez
Elkészítés:
Ehhez a különleges húsvéti recepthez először készítsd el a tölteléket. Az újhagymát és a sonkát kockázd apró darabokra, majd némi disznózsíron pirítsd le. Ha a hagyma már kellemesen megfonnyadt, keverd hozzá a villával összetört túróhoz. A tojásokat válaszd szét: a sárgáját add hozzá a túrós keverékhez, a fehérjét pedig verd kemény habbá, majd egy spatula segítségével, óvatosan forgasd ezt is a töltelékhez. Ízlés szerint sózd-borsozd.
A leveles tésztákat egy belisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki, majd egy kb. 10 cm átmérőjű pohárral szaggass belőle kis köröket. A muffinformákat alaposan vajazd ki, majd lapítsd bele a kiszaggatott tésztadarabokat. Ezt követően mindegyik aljába tegyél 1 púpozott teáskanál ajvárt, majd töltsd meg a túrós töltelékkel. Utolsó simításként a tetejét borítsd be reszelt sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt süsd meg, hogy a sajt szépen megpiruljon a tetején.
3. Húsvéti sütemény receptek: répás csokis keksz
A húsvéti sütemény receptek közül ez biztosan vinni fogja a pálmát, ugyanis két nagy klasszikus, az amerikai chocolate chip cookie és a répatorta szerelemgyermeke. Vigyázat, brutális függőséget okoz!
Hozzávalók:
- 600 ml búza finomliszt
- 1 tk só
- 1/2 cs sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 200 ml barna cukor
- 200 ml kristálycukor
- 2 tojás
- 250 g vaj
- 250 ml durvára tört dió vagy mandula
- 1 nagyobb répa
- 3 tábla étcsokoládé
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 60 g porcukor
- 1 tk vanília aroma
Elkészítés:
A répát hámozd meg, kis lyukú reszelőn reszeld le, majd nyomogasd ki belőle a nedvességet. Az étcsokoládét egy éles kés segítségével aprítsd kis darabokra. A fenti sorrendnek megfelelően dolgozd össze a keksz hozzávalóit: sűrű, darabos, gyúrható tésztát fogsz kapni.
Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd teáskanál segítségével rakj rá kisebb halmokat a tésztából. Figyelj arra, hogy hagyj közöttük legalább 3 cm távolságot, mert a kekszek kilapulnak és megduzzadnak! 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt süsd készre a kekszeket, majd hagyd kihűlni őket.
Közben készítsd el a húsvéti sütemény recept krémjét. A mascarponét egy habverős robotgép segítségével keverd össze a porcukorral és a vanília aromával. Opcionálisan tehetsz hozzá 50 g szobahőmérsékletű, lágy vajat is. Ha a kekszek kihűltek, a felének kend meg a laposabbik részét a krémmel, majd tapassz hozzájuk egy másikat.
Comments are closed.