Lakáseladás előtt állsz? Így találd meg a jó vevőt!

A komolytalan vevők könnyen megkeseríthetik a lakástulajdonosok életét és nem egyszerű eldönteni, hogy kinek van valódi vásárlási szándéka. Vajon be lehet vonzani a komoly érdeklődőket valamilyen módszerrel? Milyen jelei vannak, ha valaki csak kíváncsiskodik?

#szponzorálttartalom

Ismerjük fel a lakásturistákat és szereljük le őket!

Az igényes hirdetés és a reális ár ellenére is előfordulhat, hogy valamiért csak komolytalan érdeklődők és ingatlanosok telefonálnak a lakásunk után érdeklődve. A lakásturisták azért veszélyesek mert ők is ugyanúgy meg akarják nézni az ingatlanunkat és esetleg még alkudoznak is. Hamis reményeket ébresztenek, rabolják az időnket és gyakran teljesen összezavarnak. Ne pazaroljuk az energiáinkat feleslegesen és tanuljuk meg inkább felismerni és kezelni az olyan embereket, akiknek nincs is valós vásárlási szándéka, hanem csak nézelődni akarnak!

Természetesen nem csak rossz szándékú lehet egy komolytalan vevő. Előfordulhat, hogy csak szeretne tapasztalatot szerezni a lakáspiacon mert még nem tudja, hogy mire számíthat. Persze az is lehetséges, hogy valaki tényleg csak unalomból szeretne házakat nézegetni és alkudozni. Van azonban néhány olyan jel, amiről könnyen felismerhetjük a lakásturistákat.

A komolytalan vevő nem tudja megmondani, hogy milyen árkategóriában keres lakást. Azt sem tudja, hogy eddig hány lakást nézett meg és már több mint egy éve válogat. Ha még azt sem fogalmazza meg, hogy pontosan mit keres, akkor tényleg óvakodnunk kell. A folyamatos, szóbeli alkudozás is nagyon árulkodó. Ha a vevőink nem is kérdeznek vagy esetleg folyamatosan szidják a lakást, akkor is óvatosnak kell lennünk. Persze előfordul az is, hogy valaki a hibakereséssel próbálja megalapozni az alkudozást, de előfordulhat, hogy az illető csak idegesíteni próbál minket.

Sajnos azonban nem elég felismerni a komolytalan vevőket! Valahogy meg kell tanulnunk kezelni a szituációt. Az egyik legjobb módszer, ha egyenesen megmondjuk az illetőnek, hogy valószínűleg nem a mi ingatlanunkat keresi. Ha ezt túl soknak érezzük akkor ragaszkodhatunk az írásbeli ajánlattételhez, ami garantáltan el fogja ijeszteni a lakásturistákat.

A lelkes ingatlanosoktól is szeretnénk megszabadulni? Beleírhatjuk a lakáshirdetésbe, hogy nem igényeljük a segítséget a lakáseladás terén. Sajnos ezzel nem fogunk minden ügynököt leszerelni, az ő ajánlataikat kénytelenek vagyunk a telefonban elutasítani.

Így lehet bevonzani a komoly vevőket a lakáseladás idején!

Az már fél siker, ha megszabadulunk a lakásturistáktól. De vajon hogyan lehet bevonzani a komoly érdeklődőket? Első lépésként fontos, hogy jól árazzuk be az ingatlant. A túlságosan magas ár akkor sem jó, ha engedünk belőle az alkudozásnál. Az ingatlankereső oldalak szűrőjében be lehet állítani az árkategóriát és emiatt a hirdetésünk kevesebb vevő keresőjében fog megjelenni.

A reális ár megállapításában kérhetünk segítséget is. Például fordulhatunk ingatlanügynökhöz vagy értékbecslőhöz. Ha egyedül próbálkozunk, akkor igyekezzünk olyan ingatlanokhoz igazodni, amik minden szempontból megfelelnek a miénknek.

Az is fontos, hogy aktívan hirdessünk és legyünk nagyon nyitottak az érdeklődőkkel szemben. A hirdetésünkhöz csatoljunk igényes képeket és adjunk részletes leírást az ingatlanról. A kérdésekre válaszoljunk részletesen és hívjuk vissza az érdeklődőket (lehetőleg ne napokkal később). A hibákra is hívjuk fel a figyelmet, mert nagyon kellemetlen, ha csak később derül fény egy problémára. Ha összeszedett és megbízható benyomást tudunk kelteni a vevőkben, az megalapozza a lakásról alkotott elképzeléseiket is.

A lakáseladás előtt alaposan felkészített ingatlan rengeteget számít a megfelelő vevőkör bevonzásakor. Ebbe beletartozik a takarítás, az ízléses képek és egy kis home staging is.

Az is lényeges, hogy felismerjük a komoly szándékú vevőket! De vajon milyen jelek utalnak arra, hogy valaki tényleg ingatlant akar venni? A tájékozottság és határozottság segít eldönteni ezt a kérdést! Ha valaki ismeri a környék lakáspiacát és több lakást is megnézett már a területen, akkor valószínűleg komolyan gondolja a vásárlást. A tulajdoni lap elkérése és a részletekbe menő, alapos kérdések is jó jelnek bizonyulnak. Ugyanez a helyzet az írásbeli ajánlattétellel. Ha az a benyomásunk, hogy a vevő gondosan utánajár az ingatlanunknak, de nem fél a hivatalos lépések megtételétől és cselekszik, akkor jó úton járunk.

Tényleg hátrányunk származhat a lakáshitelből?

A lakástulajdonosok körében elterjedt az a vélemény, hogy a készpénzes vevő a legjobb. Vajon ez tényleg minden esetben így van? Hátrányunk származik abból, ha valaki lakáshitelt vesz fel az ingatlanunk megvásárlásához?

Természetesen a válasz nem egyértelmű. Attól, függ, hogy mennyi időt szánunk a lakáseladás folyamatára és milyen feltételek mellett akarunk megszabadulni tőle. Egy készpénzes vevő gyorsabban tud fizetni, viszont fontos megbizonyosodni róla, hogy tényleg rendelkezik a megbeszélt összeggel. A készpénzes vevők gyakran különleges bánásmódot várnak el, hiszen tisztában vannak az előnyükkel. Ha nem szeretnénk sokat engedni az árból vagy azonnal átadni a kulcsokat, akkor a lakáshiteles érdeklődőktől sem kell félnünk. Nem mindegy, hogy egy vevő hol tart a hiteligénylés folyamatában. Van már előzetes hitelbírálata? Ebből a dokumentumból kiderül, hogy mennyi hitelt kaphat a banktól. Van elég önereje? Tisztában van a hitelfelvétel menetével? Mélyedjünk el egy kicsit a lakáshitelek világában és máris nem lesz olyan ijesztő a hiteles vevőkör sem.  

Comments are closed.

Navigate