Tippek a nyári konyha kialakításához

Egy nyári konyha nem csak praktikus része lehet a házunknak, de igazi családi élettérré is alakulhat. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mire figyeljünk oda egy ilyen helyiség kialakításakor!

A nyári konyha kifejezést hallva már sokunknak nem a hagyományos, régi konyha jut eszünkbe, ahol a család a nyár beköszöntével készítette a különböző finomságokat.
Manapság a mára már divatos kerti konyhák jelennek meg a szemeink előtt, amelyeket a ház kertjében alakítanak ki, főként grillezésre, kemencés ételek készítésére, kerti partik tartására. Egy azonban biztos: a nyári konyha fogalma már nagyon régóta jelen van, és hosszú ideje része a családi, kertes házaknak. Ez pedig nem véletlen, hiszen nemcsak hasznos, de udvarunk éke is lehet, illetve a család kedvenc közösségi terévé válhat. Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot, mire érdemes odafigyelni a kialakításakor!

Típus
A kertünk szempontjából fontos először meghatároznunk, milyen típusú nyári konyhát szeretnénk kialakítani. Ezek többfélék is lehetnek:
Fedetlen: ez a típus szigetelés és falak nélküli, szabadon álló grillező vagy terasz. Praktikus és talán ennek a legkönnyebb a kialakítása, hiszen nem kell egy komplett teret lehatárolnunk és beépítenünk hozzá. Viszont felhasználási ideje korlátozott, ugyanis egy esős idő már véget is vethet a szabadtéri főzőcskézésnek.
Zárt: ez lehet egy, a házunktól független különálló épület, de akár a verandát is beépíthetjük. Üvegezett ablakokkal rendelkezik és tulajdonképpen egy konyhát és egy étkezőt foglal magába. Akár egész évben használható, hiszen fűthető, azonban ennek a típusnak a legköltségesebb a kialakítása.

Kombinált: Ez a zárt és fedetlen típust hozza “egy tető alá”. Ez lehet egy könnyűszerkezetes, favázas, fedett pavilon vagy terasz.

Kialakítási szempontok:

  • A helyszín kiválasztása az egyik legfontosabb szempont. Figyeljünk arra, hogy leendő konyhánk közel legyen a házunkhoz, hogy könnyen mozoghassunk a két helyiség között, illetve az elektronikai megoldások kialakítása is könnyebb ezáltal.
  • Grill vagy sütő, esetleg mindkettő? Fontos kitalálnuk, mire is szeretnénk használni nyári konyhánkat. Ha grillsütőt választunk, tájékozódjunk a típusokról, és kialakítás szempontjából a legelőnyösebbet válasszuk. Például egy fedetlen konyhához tökéletesen passzol egy faszenes grill, azonban egy fedett verzióhoz, már nem a legalkalmasabb a szén által keletkezett füst miatt.
  • A munkaháromszög kialakítása itt is fontos. A mosogató, tűzhely, hűtőszekrény kombinációja itt sem mindegy, hogyan helyezkedik el. Ha van arra módunk, hogy egy ilyen, teljesen felszerelt nyári konyhát hozzunk létre, lehetőleg egymás mellett, de ne egy sorba alakítsuk ki ezeket az egységeket.
  • Olyan bútorokat használjunk, melyek ellenállnak a kültéri körülményeknek, például a magas páratartalomnak és a hőmérséklet-ingadozásnak.
  • A munkaháromszög kialakítása itt is fontos. A mosogató, tűzhely, hűtőszekrény kombinációja itt sem mindegy, hogyan helyezkedik el. Ha van arra módunk, hogy egy ilyen, teljesen felszerelt nyári konyhát hozzunk létre, lehetőleg egymás mellett, de ne egy sorba alakítsuk ki ezeket az egységeket.
  • Az étkezőasztalnak minimum két méterre kell lennie a sütőegységektől. Így a főzés során keletkezett szagok és a füst nem fogja zavarni a vendégeket.
  • Olyan bútorokat használjunk, melyek ellenállnak a kültéri körülményeknek, például a magas páratartalomnak és a hőmérséklet-ingadozásnak.
  • A megvilágítás is nagyon fontos szempont. Ideális esetben a konyhában a mesterséges fénynek lágynak, egyenletesnek és többszintűnek kell lennie. Ezt a helyiséget nem szabad egyetlen fénycsővel megvilágítani, hanem több típus: például padló-, függőlámpák, falburkolatokon elhelyezett fényforrások is szükségessé válhatnak.
  • Összességében pedig igyekezzünk olyan teret kialakítani, mely stílusban és formában nem bontja meg házunk és kertünk egységét.

A modern háztartásokban a nyári konyha sokkal inkább a társas élet, a gasztronómia és a rekreáció területévé vált. Bár ma is praktikus egy ilyen helyiség létrehozása, manapság sokkal lényegesebb, hogy a jó időt kihasználva a családdal, barátainkkal együtt egy olyan teret hozzunk létre, ahol élmény a főzés és a közös étkezés.

Comments are closed.

Navigate