Tippek a téli kerékpározáshoz

Bár a téli időjárás nem feltétlenül a legideálisabb a kerékpározáshoz, ha megfelelően felkészülünk, igazán élvezetes téli sportág válhat belőle. Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot a biztonságos téli bringázás érdekében!

Legyen szó akár hosszabb túráról, akár városi kerékpározásról, télen sokakban felmerül a kétely a kétkerekű biztonságos használatával kapcsolatban. Pedig az emelkedő üzemanyag árak mellett nem csak pénztárcabarát megoldás, de ökológiai lábnyomunkat is csökkenti. A harmadik érv ami a sport mellett szól, talán a legevidensebb: a mozgás. A téli hideg hatására ebben az időszakban nem szívesen mozdulunk ki, így sokkal kevesebbet is mozoghatunk. Azonban ha például bicajjal megyünk munkába, az az izmainknak és egészségünknek is jót tesz. Szintén az előnyök közé sorolható, hogy nem kell a megállókba fagyoskodnunk, vagy a dugóba állnunk a reggeli csúcsforgalomban.

Persze tény, hogy a biztonságunk érdekében nem árt néhány dologra odafigyelnünk indulás előtt.

A kerékpár téliesítése
Az aszfaltról felkerülő sós, esetleg savas latyak bizony nagy mértékben rombolhatja kerékpárunk alkatrészeit, különösen ha acélvázas járművünk van. Akik hosszú távokat tesznek meg és rendszeresen edzenek, lehetőleg ne egy klasszikus acél bringával tegyék. A karbon vagy az alumínium alkatrészeknek kevésbé ártanak ezek a rideg körülmények, így ebben az esetben egy ilyen kerékpár összeállítása javasolt.

Bármilyen bicajunk is legyen, érdemes minden használat után áttisztítani, zsírozni a mozgó alkatrészeket és rendszeresen karbantartani. Fontos gyakran ellenőrizni a fékek kopását is, különösen a felnire tapadó fékek esetében, ugyanis ezek hajlamosak felszedni az útról a jeget és a havat, amely csökkenti a fékezés hatásfokát, és növeli a féktávolságot.

Amire még érdemes odafigyelni, hogy legyen hosszú sárvédőnk elől és hátul, hogy megóvjuk ruhánkat a sárfelcsapódásoktól. 

Csúszós körülmények között pedig használjunk szélesebb gumikat. Ilyenkor akár kicsit laposabbra is hagyhatjuk őket. Így jobb lesz a tapadás!

Öltözködési szempontok
A kötelező védőfelszerelések mellett, a hideg időjárás miatt, különösen fontos az ízületek védelme. Akár házilag is készíthetünk izületvédőket, de jó szolgálatot tesz a derékmelegítő is. A hangsúly a réteges öltözködésen van, és sokkal hatásosabb a több vékonyabb réteg, mint a kevesebb vastag. Emellett mindig legyen nálunk egy esőálló széldzseki. Ez a hóesés ellen is védelmet nyújthat. Vannak kifejezetten bringás esőkabátok, amiknek a hátsó része hosszabb, így az ülésre, magunk alá húzva garantáltan védve lesz a derekunk, és a szél sem tud alákapni. 

Az esős, havas időjárásban még szükségünk lehet egy védőszemüvegre is. Ez nem csak véd a szembejövő csapadéktól, de segítségével nyitva tudjuk tartani a szemünk, így biztonságunk érdekében is elengedhetetlen.

Szintén nélkülözhetetlen kiegészítő a kesztyű, ugyanis elfagyott ujjakkal nehéz fékezni. Arra viszont figyeljünk, hogy a kötött kesztyű semmit sem ér, hiszen átfúj rajta a szél. Érdemes egy vízhatlan, belül bélelt verziót beszerezni.

Extra tippek
A csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatt érdemes hosszabb menetidővel számolni, tehát például korábban elindulni a munkahelyünkre. Megszokott sebességünket is csökkentsük, hiszen a jeges talaj kiszámíthatatlan. A kanyarodásra is érdemes figyelni! Ha az útviszonyok engedik, tegyünk inkább nagyobb, íves kanyarokat és mindig használjuk a féket.

A nyerget érdemes picivel lejjebb állítani, ezzel alacsonyabbra kerül a súlypont. De nem szabad túl alacsonyra sem állítani, mert a tekerés közben kifelé kalimpáló térdektől az egész bicikli imbolyogni fog. De szintén nehezítő tényező az irányítás tekintetében a kosár és minden felesleges súly, amit a biciklire teszünk. Ebben az időszakban lehetőleg csak a csomagtartó táskára szorítkozzunk. 

Egy szó mint száz, a bringázás szerelmeseinek télen sem kell lemondaniuk kedvenc sportjukról. Csupán odafigyeléssel és megfelelő felkészültséggel induljunk útnak.

Comments are closed.

Navigate