Az ősszel együtt a sütőtökszezon is ránk rúgta az ajtót. A lédús, vitaminokban és tápanyagokban gazdag zöldség remek gyógyír a meghűléses bajokra, emellett serkenti a májfunkciókat és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az ősz kedvencéből szerencsére jó pár fogás készíthető, úgyhogy lássuk is a legjobb sütőtök recepteket!
1. Fűszeres sütőtök krémleves recept
Bár sokan egyszerűen sütve fogyasztják, a sütőtök receptek közül mindenképpen kiemelkedik a krémleves. A legegyszerűbb verziót általában gyömbérrel készítik, de létezik a cajun konyhára jellemző pikáns specialitás is, illetve az alábbi, mely a hidegebb napok mézeskalácsillatú varázsát idézi meg.
Hozzávalók:
- 800 g sütőtök
- 50 g vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- őrölt szerecsendió
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- só
- frissen őrölt feketebors
- 1 cm friss gyömbér
- 5 dl zöldség alaplé (vagy víz és leveskocka)
- 5 dl 20%-os főzőtejszín
- A tálaláshoz: kecske krémsajt
Elkészítés:
A sütőtök krémleves recept első pontja, hogy a tököt előkészíted. Vágd félbe, egy éles kanál segítségével belezd ki, majd kisebb darabokra szeletelve, 200 ℃-ra előmelegített sütőben süsd puhára. Ha kész, hagyd egy kicsit kihűlni, majd húzd le a héját.
A hagymát aprítsd fel, majd egy nagyobb fazékban párold meg vajon. Ha már üveges, ráreszelheted a gyömbért, illetve ízlés szerint rászórhatod a fűszereket. Némi pirítás után add hozzá az elősütött sütőtököt, majd öntsd fel az alaplé és a tejszín keverékével. Körülbelül húsz perc, lassú tűzön való rotyogtatás után egy botmixer segítségével pürésítsd a sütőtök krémlevest, majd még melegen, apró darabokra tépett kecske krémsajttal tálald.
2. Sütőtökös-garnélás rizottó
A sütőtök receptek között szerencsére jó néhány főételnek valót is találunk. Készíthetünk belőle tésztára önthető pestot, de akár hússal, sajttal és zöldségekkel is megtölthetjük. Az alábbi sütőtök recept viszont egy ínycsiklandóan krémes, egzotikus élményt kínál a rizses fogások szerelmeseinek.
Hozzávalók:
- 800 g sütőtök
- 400 g fagyasztott, tisztított garnélafarok
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 1 bögre kerek szemű rizs
- kb. 1,5 bögre víz vagy zöldség alaplé
- 1 dl 20%-os főzőtejszín
- 1 dl fehérbor
- só
- fehérbors
- őrölt szerecsendió
- 50 g reszelt parmezán + még a tálaláshoz
Elkészítés:
Ehhez a sütőtök recepthez a zöldséget két formában kell a fogáshoz adnod. Először vágd le a sütőtök hosszúkásabb végét, majd körülbelül 10 perc alatt, mikróban párold puhára. A maradék tököt belezd ki, majd a húsát vágd apró, kb. 1×1 cm-es kockákra.
Aprítsd fel a hagymát, majd az összezúzott fokhagymával együtt, vajon párold üvegesre. Ekkor dobd rá a fagyasztott garnélát, majd ízlés szerint sózd és borsozd. Ha a rákfarok láthatóan átsült (de még nem esik szét), ráöntheted a rizottórizst, majd némi hevítés után a fehérbort is. Ha a rizs magába szívta a folyadékot, fokozatosan, több részletben add hozzá a forró vizet vagy alaplevet, miközben alacsony lángon folyamatosan kevergeted. Ekkor mehet bele az őrölt szerecsendió is.
Ha rizs kezdi megszívni magát, adj hozzá 2 marékkal a kockákra vágott sütőtökből. Közben készítsd el a mikróban párolt sütőtökvégből a krémes szószt is: húzd le a tök héját, majd a tejszínnel együtt, botmixerrel pürésítsd, és add a rizottóhoz. Szórd bele az 50 g reszelt parmezánt is. Ha a sütőtök megpuhult, és a fogás kellemesen krémes állagú lett, már tálalhatod is!
3. Sajtkrémes sütőtök torta recept
A sütőtök receptek közül nem maradhat ki a desszert sem. Sokan muffinba töltik, de a jól megszokott brownie vagy banánkenyér is remekül feldobható vele. Az alábbi sütőtök torta recept viszont az omlós pitetészta és a vaníliás sajtkrém mennyei kombinációjával kényezteti az édesszájúakat.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg búza finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg barnacukor
- 1 tojás
- 2 ek víz
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1 db sütőtök
- 3 tojás
- 3 dl habtejszín
- 1/2 cm friss gyömbér lereszelve
- 15 dkg porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1 ek kukoricakeményítő
A sajtkrémhez:
- 500 g mascarpone
- 1,5 dl habtejszín
- 8 dkg porcukor
- 3 tk vanília aroma
- 1/2 bio citrom reszelt héja
Elkészítés:
A sütőtök torta recept alapja az omlós, vajas piskóta. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, majd a kockákra vágott hideg vajat morzsold bele. Keverd hozzá a sót és a cukrot, majd a tojás és a víz hozzáadásával gyúrd egy keményebb állagú tésztává. Készíts belőle egy gombócot, majd tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
A sütőtököt vágd félbe és belezd ki, majd nagyobb darabokra szeletelve, 200 ℃-ra előmelegített sütőben süsd puhára. Húzd le a tök héját, a megpuhult húsát pedig botmixer vagy konyhai robotgép segítségével pürésítsd. A töltelékhez a tojásokat verd habosra a cukorral, majd add hozzá a fűszereket, a keményítőt, a tejszínt és a sütőtökpépet, és keverd el egyenletesen.
A pihentetés után a tésztát nyújsd kb 1 cm vastagságúra, majd simítsd egy kivajazott, kör alakú sütőformába. Villával szurkáld meg az alját, majd öntsd bele a sütőtökös tölteléket. 180 ℃-ra előmelegített sütőben, körülbelül 40 perc alatt süsd meg a tortát. Amikor kész, hagyd a formában kihűlni. Majd szeletekre vágva tálald a vaníliás sajtkrémmel, amihez a fenti hozzávalókat egyszerűen csak keverd egyenletesre.
Comments are closed.