Túracipőt vennél? Ezekre figyelj!

1992 óta minden év október 6-án tartjuk a gyaloglók világnapját. Az egészséges életmódot népszerűsítő ünnep és a bámulatos őszi színekben pompázó természet apropóján most egy remek szabadidős tevékenységhez, a túrázáshoz adunk tanácsokat. Amennyiben te is túracipő vásárlás előtt állsz, mindenképpen olvasd el az alábbi tippjeinket!

1. Kinek lesz a túracipő?

Túracipő vásárlás esetén a legfontosabb szempont, hogy ki lesz a lábbeli tulajdonosa. A különböző darabokat áruló szakáruházak kínálatában ugyanis gyermek, férfi és női túracipő kategóriákat találunk – ezek más cipőkhöz hasonlóan elsősorban méretek, illetve dizájn szerinti szerinti felosztások.

Elengedhetetlen tehát, hogy a leendő túracipőd pontosan a lábadhoz passzoljon. Itt természetesen számolnod kell a túrázáshoz használt zokni vastagságával, illetve a talpbetéttel is, amennyiben használsz ilyet. Túracipő esetén azonban a szokásos méretednél legalább 1 cm-rel nagyobbat válassz! Azaz a sarkad üljön megfelelően a cipő hátuljában, a lábujjaid viszont sem sík, sem lejtős terepen ne érjenek hozzá a cipő orrához.

Emellett a vásárlásnál érdemes figyelembe venned a rád jellemző anatómiai sajátosságokat is. Amennyiben keskeny bokád, magas rüsztöd, netán szélesebb lábfejed van, mindenképpen olyan túracipőt válassz, ami sehol sem nyom, viszont megfelelően rásimul a lábadra.

Női túracipő
Forrás: Unsplash / Clay Banks

2. Mire fogod használni a túracipőt?

A jól megválasztott túracipő remek alapot jelenthet egy szép kiránduláshoz. Ehhez azonban nem árt felmérni, hogy milyen gyakran és milyen terepen fogod használni az adott lábbelit. Egy hétköznapi, kiépített erdei úton történő kutyasétáltatás ugyanis egészen más jellegű adottságokat követel, mint egy extrém időjárási viszonyok között végrehajtott hegyi expedíció. A legtöbb gyártó egyébként fel is tünteti, hogy az adott darabot milyen tevékenységhez ajánlja (pl. trekking vagy hegymászó cipő).

2.1. Válaszd ki a bokamagasságot!

A túrázáshoz használt lábbeliket a nemek szerinti megosztás mellett a gyártók előszeretettel kategorizálják bokamagasság szerint is. Eszerint megkülönböztetünk a boka alatt futó félcipőket, illetve magasabb szárú túrabakancsokat. Előbbieket a dinamikus, de kevésbé fárasztó mozgásformákhoz, sétákhoz ajánljuk. Míg a bokát stabilabban tartó túrabakancs a durvább időjárási körülményekhez és a nehezebb terepekhez jó választás, ahol felmerülhet a kificamodás veszélye.

A túracipő talpa
Forrás: Unsplash / Tom Wheatley

2.2. Válaszd ki a túracipő talpának keménységét!

A túracipő kiválasztásának másik fontos szempontja a talp keménysége. Alapvetően elmondható, hogy a rugalmasabb talpú, könnyű és kényelmes darabokat egyszerű terepre, gyors sétákra találták ki, míg a kemény, erősen bordázott talpú darabokat már a lejtős, erdei utakra is bevetheted. A hegymászó kategóriában a túrabakancsok talpa olyan kialakítással is rendelkezik, amikre a hágóvasakat lehet felszerelni.

3. Milyen legyen felső rész anyaga?

A túrabakancsok felső részét jellemzően szintetikus textilekből, bőrből vagy a kettő kombinációjából gyártják. Előbbiek előnye, hogy jellemzően könnyebbek, jól szellőznek, hamar száradnak és az áruk is jóval kedvezőbb, viszont intenzív használat mellett hamarabb tönkremennek. Míg a teljesen bőrből készült túracipőket általában borsosabb áron tudod beszerezni, de ezt remekül kompenzálja a jobb vízszigetelési képesség és az időtállóság. Ez persze csak akkor igaz, ha megfelelően gondoskodsz a túracipőd ápolásáról.

Bőr túracipő
Forrás: Pexels / Lisa Fotios

4. A túracipő helyes felpróbálása

Akárcsak a tánccipők esetében, a túrabakancs választásánál is elengedhetetlen, hogy a kinézett darabot felpróbáld. A legjobb, ha ehhez egy délutáni, esti időpontot választasz, ekkor ugyanis duzzadtabbak a lábfejek, vagyis pontosan olyanok, amilyenek gyaloglás közben is lesznek. A próbára ne feledd el magaddal vinni a túrázásra szánt zoknidat és a talpbetétet, amit használni szoktál!

Fontos, hogy a túracipőt alaposan húzd meg, és sétálj úgy, mintha terepen használnád. Ha teheted, fuss és ugrálj benne, próbáld ki emelkedőn és lejtőn is, hogy biztosan megfelelően illeszkedik-e a lábfejedre. Nem szabad, hogy kicsit is nyomjon, dörzsöljön, csúszkáljon, netán ki tudj lépni belőle!

Comments are closed.

Navigate