4 tuti tipp kezdő hegymászóknak

Szeptember 26-án ünnepeljük A tiszta hegyek napját. A környezetvédelmi világnapon a természet és a nemzeti parkok tisztaságának megóvása kerül a fókuszba, ezért a Jófogással egy olyan sportágat mutatunk be, ami szorosan kapcsolódik a környezeti szépségekhez. Alábbi cikkünkben a legpraktikusabb tanácsokat szedtük össze a terepválasztástól a hegymászó felszerelés összeállításáig.

1. Ne spórold el az edzést!

A hegymászás nem véletlenül számít az extrém sportok egyik legnépszerűbbikének. A testmozgási forma egyaránt edzi a fizikumot és az elmét, az egyszerűbb útvonalak teljesítéséhez pedig költséges utazásokra és hatalmas hegymászó felszerelés beszerzésére sincs szükség. Ennek ellenére azonban elkerülhetetlen, hogy a mászásaidra alaposan felkészülj.

Az első lépés az, hogy zárt térben, mászótermekben sajátítod el a sziklamászás alapjait. Ha teheted, egy profi edző vezetésével iratkozz be egy tanfolyamra is, így biztosan a jó mászási technikát tanulod meg, és kihozhatod magadból a benned rejlő maximumot. A sziklamászás emellett a biztosításra, a hegymászó kötél használatára is okít, illetve megmutatja, hogy a milyen nehézségű útvonalakat vállalhatsz be nyugodt szívvel.

Hegymászó csapat a hegyen
Forrás: Pexels / Eric Sanman

2. Kezdő hegymászóknak kezdő útvonalat!

Bár vonzó lehet azonnal a havas csúcsok és jégborította ormok meghódítása, a hegymászásban nagyon fontos a fokozatosság elve. Az elérhető céljaidat érdemes konkrétan megfogalmaznod és összeírnod magadnak: készíts listát a kinézett mászóhelyekről, majd vezess mászónaplót azokról, ahova már eljutottál.

Ahhoz, hogy biztonságosan meg tudd tervezni a mászásodat, elengedhetetlen, hogy ismerd a saját képességeidet és az adott út nehézségi fokozatát. A világban különböző skálákat használnak, melyek kontinensenként vagy országonként eltérőek lehetnek, de néhány objektív szempont alapján egészen jól be lehet azonosítani a mászóútvonalak nehézségét. Ilyenek például az útvonal hossza, meredeksége, a fogások mennyisége és minősége. Ne bízd el magad! Mindig olyan útvonalat válassz, amit romló időjárási viszonyok között (pl. eső, köd) is képes lennél teljesíteni.

Hegymászó felszerelés alapdarabok
Forrás: Pexels / Oziel Gomez

3. Állítsd össze a megfelelő hegymászó felszerelést!

A legtöbb extrém sporthoz hasonlóan a hegymászásra is vagyonokat lehet elkölteni, ez azonban nem feltétlenül törvényszerű. A megfelelő hegymászó felszerelést nagyban befolyásolja, hogy milyen szinten állsz, milyen útvonalakat, mászópontokat részesítesz előnyben. Teljesen felesleges például egy felső kategóriás hegymászó bakancsba beruháznod, amennyiben nyáron, könnyű sziklafalakon fogsz mászni. Ebben az esetben inkább egy pár mászócipő vásárlását fontold meg.

Ami elengedhetetlen, az persze egy jó minőségű hegymászó kötél, beülő, karabinerek, sisak és kényelmes ruházat, opcionálisan hegymászó kesztyűvel kiegészítve. Amikor pedig már haladóbb szintekre és hófödte magasságokba merészkedsz, jöhet a hótalpak, jégcsákányok és hágóvasak beszerzése.

Hegymászó kötél és karabiner
Forrás: Pexels / Riccardo

4. Készülj fel mentálisan is!

A magasságok meghódításában legalább annyira fontos szerepet tölt be az elme, mint a test edzettsége. Ezért elengedhetetlen, hogy a hegymászásaidra mentálisan is alaposan rákészülj. A tápanyagban gazdag, kiegyensúlyozott étkezés mellett a megelőző napokat töltsd pihenéssel. Kerüld az éjszakázást és a túlzott alkoholfogyasztást, amennyiben pedig feszesebb időszakot élsz át, igyekezz kiszellőztetni a fejedből a hétköznapi gondokat.

Nézz utána alaposan a tervezett útvonalnak és az elkövetkező napok időjárás-előrejelzésének. A legjobb, ha egy jól összeszokott társasággal és egy tapasztalt vezetővel vágsz neki a hegymászásnak. Ha tehetitek, tervezzétek meg közösen a cél stratégiai megközelítését, és vitassátok meg a helyes hegymászó felszerelés összeállítását. Emellett ne feledkezz meg a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről sem!

Comments are closed.

Navigate