Ezekre figyelj használt bicikli vásárlásakor!

1988 óta minden év szeptember 22-én ünnepeljük az Európai autómentes napot. A környezettudatosságra intő rendezvénysorozat fontos pontja, hogy felhívja a figyelmet az alternatív közlekedési módokra – például a városi biciklizésre. Ennek apropóján a Jófogás most összeszedte azt a néhány hasznos tanácsot, amit érdemes megfontolnod, amennyiben használt bicikli vásárlásán töröd a fejed.

Gondold át, mire fogod használni a kerékpárt!

Új és használt bicikli vásárlásakor is kiemelten fontos szempont, hogy milyen gyakran, milyen terepen és mi célból fogsz két kerékre pattani. Amennyiben a mindennapos, városi közlekedésre keresel alternatívát, felesleges egy mountain bike-t beszerezned. Ugyanígy a hétvégi, erdei kiruccanásokhoz sem megfelelő választás egy holland stílusú, városi kerékpár. Egy korábbi blogbejegyzésünkben már összeszedtük a különböző fajtákat, így a használt biciklid megvásárlása előtt érdemes áttekintened, milyet is keress.

Gondold át, mire fogod használni a biciklit!
Forrás: Unsplash / Dovile Ramoskaite

Használt biciklit megbízható forrásból!

Egy új kerékpár beszerzése könnyedén elérheti a néhány százezres kiadást, ezért a legtöbbeket anyagi megfontolás vezérel arra, hogy használt biciklit vásároljanak. Érdemes azonban körültekintőnek lenned, mert ha egy rossz állapotú járművet választasz, a pótalkatrészek és a szervíz díjával utólag bizony a többszörösét is kifizetheted a vételárnak.

Ezért ha teheted, megbízható személynél érdeklődj az eladó használt bicikliről. Ha nem vagy biztos a műszaki tudásodban, arra is megkérheted az eladót, hogy egy előre egyeztetett, bicikliszervízes találkozón profik nézzék át a kerékpárt. Így ugyan lesz egy néhány ezer forintos pluszköltséged, de biztosan nem veszel zsákbamacskát.

Mindenképpen nézd át a használt biciklit!

Használt bicikli vásárlásakor semmiképpen nem ajánljuk az internetről rendelt, házhozszállítással kért darabokat. A kinézett járművet mindenképpen tekintsd meg személyesen, és fusd végig a legkényesebb részeit, hogy mi az, ami esetlegesen javításra vagy cserére szorul. Így fel tudod mérni, hogy a szervízdíjjal együtt még megéri-e megvenned az eladó használt biciklit.

Nézd meg a használt bicikli kerekét!
Forrás: Pexels / Craig Adderley
  • A váz: Egy-két kisebb karcolás még nem feltétlenül jelez bajt, de egy nagyobb horpadás már igen! A bicikliváz semmiképpen ne rozsdásodjon, recsegjen-ropogjon, mert ebben az esetben bizony cserére szorul, és ez a bicikli egyik legköltségesebb része. A váz száma alapján jó eséllyel a bicikli múltjának is utánanézhetsz, így ha véletlenül egy lopott darab kerül az utadba, azonnal jelentheted a rendőrségen vagy az előző tulajdonosának.
  • A fékek: A KRESZ előírásai szerint a használt bicikli egyik legfontosabb alkatrésze a megfelelően működő fék. Hagyományos daraboknál körömmel érdemes megnézni a fékgumit. Ha túl kemény, akkor már nem fog megfelelően, mert nem tapad az anyag a felnihez. A bowdenek ne legyenek szálasra szakadva, a fékkarok pedig járjanak könnyedén.
  • A kerekek: A kisebb nyolcasokat egy szervízben még ki tudják centíroztatni, de a durvább karambolok miatti deformitásokon bizony már csak a csere segít. Ez akár 15.000-20.000 Ft pluszköltséget is jelenthet kerekenként. A tengelyek állapotát a kerék oldalirányú mozgásával ellenőrizheted: ha nagyon kileng, akkor költséges javításra szorul.
  • A gumik: Minél inkább látszik az eladó használt bicikli abroncsának mintázata, annál jobb állapotban van. Ha viszont kopott, sima felületű, nagy eséllyel cserére szorul. Fontos tipp lehet, hogy az öreg svájci és német kerékpárokat ugyan ma már igen kedvező áron tudod beszerezni, de 630-as vagy 635-ös (mm, átmérő) kerékméretük miatt drága az újragumizásuk. Érdemes lehet inkább egy ma is használt gumiszabványok egyikével bíró használt biciklit választanod (pl. 622-700 = 28 collos, vagy az 559= 26 collos).
  • Csavarok és csatlakozások: Főleg régebbi használt biciklik esetén érdemes megvizsgálni a csavarokat. Mozgathatók-e vagy már belegyógyultak a helyükre? Ugyanígy egy vázba belekorrodált nyeregcső vagy kormánystucni eltávolítása is kifejezetten bosszantó feladatot okozhat egy szervízben.
Vidd el egy próbakörre a használt biciklit!
Forrás: Unsplash / Logan Deborde

Tegyél egy próbakört!

Használt biciklit semmiképpen ne vásárolj úgy, hogy előtte nem próbálod ki! Így tudod ugyanis megállapítani, hogy biztosan fognak a fékek, nem akad a lánc, a szerkezet és a kerekek nem lötyögnek-e. A próbakörnek emellett a megfelelő bicikliméret kiválasztásában is nagy szerepe van. Az interneten persze számos segítő mérettáblázatot találsz, de általános szabály, hogy férfi vázas biciklinél a vízszintes csőnek el kell férnie a lábad között, amikor föléállsz. Amennyiben pedig használt gyerek biciklit vásároltok, vidd el a gyerkőcöt is magaddal a megtekintésre, és próbálja ki ő a leendő szerzeményét!

Trekking bringát, gyerek futóbiciklit, netán elektromos kerékpárt vásárolnál használtan? Bátran nézz körül a Jófogáson, és használd a részletes keresőt, hogy megtaláld az igényeidnek és a pénztárcádnak leginkább megfelelő darabot!

Comments are closed.

Navigate