6 praktikus tanács kis lakás berendezéséhez

Lakásvásárlás vagy -bérlés esetén persze fontos a méret, de nem biztos, hogy rosszul járunk azzal, ha egy kis kuckóra esik a választásunk. Ilyenkor egy ügyes koncepcióval és néhány lakberendezési praktikával érdemes minden négyzetmétert kihasználni. Amennyiben stúdiólakásra vágysz, bátran nézz körül a Jófogás Ingatlanon, és fontold meg hasznos tippjeinket is egy kis lakás berendezéséhez!

1. A világosság tágítja a teret

Ahelyett, hogy sötét színekkel nyomasztanád az új otthonod atmoszféráját, egy kis lakás berendezésénél inkább törekedj a világos, pasztell árnyalatok használatára. Ez egyaránt igaz a falak és a berendezési tárgyak színének kiválasztásakor. Hagyd, hogy ablakokon szabadon áradhasson be a fény, azaz ne használj nehéz sötétítőfüggönyöket vagy sűrű reluxákat.

2. Nagy tükrök a nagyobb térérzetért

A kis lakás praktikus berendezésekor a teret ugyancsak növelni tudod, ha itt-ott nagyobb, de véletlenül sem zavaró tükröket helyezel el. Amennyiben nem szeretnéd a polcokkal és képekkel benépesíthető falfelületeket pazarolni, bátran akaszthatod a tükröket a beltéri vagy bútorajtókra is.

A nagy tükrök nagyobbítják a teret
Forrás: Pixabay / Erika Wittlieb

3. A konyhád lehet az étkeződ

Ahelyett, hogy egy külön asztallal és az azt körülvevő székekkel foglalnád el az amúgy is szűkös teret, inkább gondolkodj abban, hogyan tudod a konyhádba integrálni az étkezőt. Ennek a legegyszerűbb módja, ha olyan konyhabútort vásárolsz és szereltetsz be, aminek van egy szélesebb reggelizőpultja. Ezt főzés-sütés esetén az alapanyagok előkészítéséhez tudod használni, amikor pedig a finomságok elfogyasztására kerül sor, akkor oda tudsz tolni 1-2 széket a megtisztított felülethez.

Kis lakás berendezése: reggelizőpult a konyhába
Forrás: Pexels / Vlada Karpovich

4. Gondolkodj kapszula gardróbban!

A kis lakás praktikus berendezésének fontos pontja, ha egy mindenhonnan kifolyó ruhatömeg helyett egymással könnyen variálható, egyszerű darabokban gondolkodsz. A kapszula gardrób koncepciójának már egy külön bejegyzést is szántunk a Jófogás blogon. Amennyiben tehát nemcsak a helytakarékos, hanem egy pénztárca- és bolygóbarát ruhatárra is nyitott vagy, mindenképpen olvasd el a tippjeinket!

5. A kis lakás berendezésekor használd ki a fal- és plafonfelületeket!

Ahelyett, hogy az amúgy is kicsi teret talpon álló, nagy bútorokkal szűkítenéd, kis lakás berendezésekor fontold meg a falfelületek használatát. Könyvesszekrények és üveges vitrinek helyett például gondolkodj magasra szerelhető, nagy teherbírású polcokban. A teregetést is inkább a falra vagy mennyezetre szerelhető fregolikkal oldd meg az állandóan kerülgetett ruhaszárítók helyett. Amennyiben szeretsz biciklizni, de a járművedet biztonsági okokból a négy fal között tartanád, szerezz be egy mennyezetre rögzíthető, felhúzhatós biciklitartót!

Kis lakás praktikus berendezése: falipolcok kihasználása
Forrás: Unsplash / Jean-Philippe Delberghe

6. Pakold el a felesleges tárgyakat!

Biztos szükséged van az íróasztalon halmozódó papírokra és könyvekre? Az ékszereket és pipereholmikat el tudod pakolni a fürdőszobából? A térérzet csökkentésében igen nagy szerepet tölt be az, ha az életterünket beborítják a felesleges, porfogó tárgyak. Ezért egy kis lakás berendezésekor különösen oda kell figyelned arra, hogy napi szinten rendet tarts, és csak azokat a dolgokat hagyd szem előtt, amikre valóban szükséged van. A tárgyak elsuvasztásához mindenképpen szerezz be ágy alá tolható kosarakat, ágyneműtartókat, konyhai és fürdőszobai rendszerezőket, illetve polcokra helyezhető, kisebb, de esztétikus textildobozokat.

Comments are closed.

Navigate