4 kiváló túraútvonal gyerekkel

A természetjárás a családok számára is kiváló kikapcsolódási mód, hiszen a szabad levegő és a testmozgás jót tesz a gyerkőcöknek, miközben az környezettel való aktív ismerkedés annak tiszteletére is megtanítja őket. Április 22-én, a Föld Napján 4 kiváló, gyerekkel is bejárható túraútvonalat ajánlunk.

1. Királyrét túraútvonal a Börzsönyben

A Börzsöny, és azon belül is a Királyrét nem véletlenül lett a családos kirándulók kedvelt túraútvonala. A csodálatos természeti kincseken kívül itt számos olyan program várja ugyanis a kicsiket, ami különösen élvezetessé teheti a természetjárást. Királyrétre kisvasúttal is érkezhettek Kismarosról, majd innen alig 200 méterre egy hajtánypályán ki is próbálhatjátok a „sínbiciklizést”. Emellett itt található a Hiúz Ház, azaz a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja és erdei iskolája, ahol interaktív kiállításon ismerhetitek meg a Börzsöny élővilágát. Az itt szerzett tudást hamar lehet is tesztelni a Királyrétről induló, majdnem 3 km hosszú, 9 állomásból álló tanösvényen, melyen egy zöld béka és a „T” jelzés vezeti végig a családokat. A túraútvonal gyönyörű erdőkön, fenyveseken vezet keresztül, patakátkelésekkel, régi bányajáratokkal, a Bajdázó-tónál pedig akár vadon élő teknősökben is tudtok gyönyörködni.

Forrás: Unsplash / Julianne Liebermann

2. A bakonyi Cuha-völgy

Amennyiben babakocsis túraútvonalat kerestek, száraz időben jó választás lehet a Magas-Bakony méltán népszerű Cuha-völgye. A Porva-Csesznek vasútállomástól Vinyéig tartó, kb. 5,5 km hosszú szurdoktúra mesés természeti környezetben, könnyen bejárható, széles, erdei utakon kanyarog. A séta olyan természeti izgalmakat tartogat, mint a Kőpince-barlang és -forrás, völgyhidak és patakátkelések, köveken ugrálással. Emellett számos szépen kiépített és karbantartott erdei pihenőpont várja a természetjáró családokat padokkal, asztalokkal és sütögetési lehetőséggel. Azonban mielőtt tüzet gyújtanátok az erdőben, mindig tájékozódjatok az időjárási körülményekről és az esetleges tűzgyújtási tilalomról!

Túraútvonal erdőben
Forrás: Pexels / Yogendra Singh

3. Túraútvonal a Mecsekben: az Óbányai-völgy

Kisgyerekes túrázóként kár kihagyni a keleti Mecsekben megbújó, Óbánya és Kisújbánya között húzódó szépséges szurdokot. A benne futó Öreg-patak kisebb-nagyobb vízesésekkel, csobogókkal teszi még bukolikusabbá a Mecseknádasd felé tartó, 6,5 km hosszú kirándulást. Hatalmas fák által övezett patakmeder, mohás sziklák, zúgók, izgalmas patakátkelések várnak itt. Emellett pedig az Óbányai-völgyön keresztül vezet a Dél-dunántúli Kéktúra jelzése és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében álló Pro Silva tanösvény is.

túrázás gyerekkel
Forrás: Pexels / Josh Willink

4. Szendehely-Katalinpuszta a Naszály lábánál

Az itt található Gyadai tanösvény méltán népszerű a családosok körében, úgyhogy kapjátok fel hamar a túrabakancsot és –táskát! Az Ipoly Erdő Zrt. Katalinpusztai Kirándulóközpontja – ahonnan a túraútvonal is indul – remekül ráhangol a körtúrára. A kertben fel lehet kapaszkodni a Csóványos kilátójának kicsinyített mására, de találtok itt játszóteret, erdei teázót, étkezési lehetőséget, interaktív kiállítást, valamint egy minivasútat is. A mintegy 5 km hosszú tanösvény 13 állomáson ismerteti a környék élővilágát, iskolásoknak pedig letölthető munkafüzettel, nyomkereséssel, növényhatározással tehető még izgalmasabbá a túra. Emellett átkelhettek függőhídon, lépdelhettek cölöpökön, átsétálhattok a Lósi-patak mocsaras árterén átívelő pallósoron és egy billenőhídon is. A madártani ösvényen pedig a leggyakoribb odúlakó madarainkkal lehet megismerkedni.

Comments are closed.

Navigate