Óvd az erdőt! – Túrázás etikett mindenkinek

Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján 2013 óta március 21-én tartjuk az Erdők Nemzetközi Napját. Az ünnep a természet, a fák védelmére hívja fel a figyelmet. Ennek apropójából, környezettudatos márkaként pedig szeretnénk bemutatni nektek, hogy a túrázás Magyarországon milyen kötelező viselkedést kíván azoktól, akik erdőjárásra adják a fejüket. Óvjuk együtt környezet, figyeljünk a túrázási etikettre!

A Föld természeti kincsei, ezen belül pedig az erdők világa is valódi kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget jelent az emberiség számára. Az erdei túrázás a testnek és a léleknek egyaránt jót tesz, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. Ahhoz, hogy hosszútávon is élvezhessük az erdeink nyújtotta lehetőségeket, fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk egy alapvető túrázási etikettel. Íme néhány fontos pont, amely segít abban, hogy mindenki számára élvezetes legyen az erdőjárás.

Túrázás családdal
Forrás: Unsplash / Juliane Liebermann

1. Tartsd tiszteletben az élőlényeket!

Az erdő nem az emberek birodalma, hiszen számtalan növény- és állatfajnak az elsődleges otthona. Vendégként pedig ezt illik tiszteletben tartani. Túrázás közben ugyan távolról gyönyörködhetsz egy-egy kósza vadállatban, de semmiképp ne csapj nagy zajt, és ne zavard az élőlényeket a természetes tevékenységükben. A növényeket ne károsítsd, ne szedj vadvirágokat, ne faragj a fák törzsébe, maximum a már lehullott leveleket és terméseket gyűjtsd össze emlékként.

2. Ne szemetelj túrázás közben!

Szendvicsek, energiaszeletek csomagolása, palackos víz? Környezettudatos márkaként mi eleve a zero vagy low waste megoldásokra buzdítunk, de amennyiben mégis termelődik némi hulladék a túrázás során, azt semmiképp se dobd el az erdőben. Tiszteld a környezet tisztaságát, csomagold össze a szemetedet, és vidd vissza hátizsákodban oda, ahol helyesen meg tudsz tőle szabadulni!

Túrabakancsok
Forrás: Pexels / Noel Ross

3. Maradj a kijelölt útvonalakon!

Szerencsére a túrázás Magyarországon szépen kiépített és karbantartott túraútvonalak tömkelegét kínálja. Ezek a kijelölt örvények segítenek abban, hogy ne tévedjünk el, egyben pedig minimalizáljuk az erdőben keletkező károkat. Fontos tehát, hogy te is vedd figyelembe a különböző színnel felfestett jelzéseket, és ne térj le a kijelölt útvonalról, mert ezzel megzavarhatod az erdő lakóinak békéjét, ráadásul nagyobb eséllyel sodorhatod bajba magad.

4. Vigyázz a tűzzel!

Az erdők tűzveszélyes területek lehetnek, különösen a nyári hőségben, száraz időszakokban. Soha ne gyújts tüzet az erdőben, hacsak nincs erre kijelölt tűzrakó hely. Ha mégis tüzet kell raknod túrázás közben, mindig gondoskodj róla, hogy teljesen eloltsd, mielőtt továbbmennél.

Tűzgyújtás túrázáskor
Forrás: Pexels / Vlad Bagacian

5. Készülj fel a túrázásra!

Bár az erdei túrázás lenyűgöző és izgalmas lehet, fontos, hogy mindig légy óvatos és tartsd be az alapvető biztonsági előírásokat. Semmiképp ne vállalj felelőtlenségeket – például a fizikai állapotodra vagy az extrém időjárási körülményekre tekintettel. Túrázás előtt tájékozódj: nézz utána az útvonalnak, készülj térképpel és az időjárásnak megfelelő felszereléssel. Ne feledkezz meg a kellő mennyiségű folyadékról és kalória-utánpótlásról sem!

Az erdők megőrzése és védelme mindannyiunk közös érdeke. Amennyiben betartjuk a túrázási etikettet, hosszú távon élvezhetjük ezeknek a lenyűgöző természeti kincseknek a szépségét és az általuk nyújtott túrázási lehetőséget. Amennyiben túraruházatra, egy jó hátizsákra, túrabotra vagy kulacsra van szükséged, bátran nézz körül a Jófogáson is. A megfelelő túrabakancs kiválasztásáról pedig itt írtunk. Erdőjárásra fel!

Comments are closed.

Navigate