4 pont a zero waste konyháért

Az új esztendő kezdete mindig remek alkalmat nyújt arra, hogy a jobbá, tudatosabbá váljunk. Az újévi fogadalmak persze vonatkozhatnak kizárólag a saját életünkre, de akár világjobbító, zöld elhatározások mellett is letehetjük a voksunkat. A környezettudatosságra a profiljából adódóan is mindig nyitott, valamint a kampányain keresztül is ezt kommunikáló Jófogás most összeszedte a leghasznosabb tippeket, hogy elérhesd a zero waste konyhát.

1. Tudatos vásárlással a tudatos életmódért

A zero waste életmód első és legfontosabb alapszabálya az előregondolkodás. Tehát készülj fel alaposan te is a heti bevásárlásra! Tervezd el, mit fogsz főzni, mérd fel az otthoni készleteket, majd ennek fényében vezess egy bevásárlólistát: akár egy olyan applikáción keresztül is, amit a háztartásban élő többi személy is tud szerkeszteni. Így könnyebben elkerülhető az impulzusvásárlás, és tényleg csak azt fogod megvenni, amire valóban szükségetek van. A boltban mindig érdemes szem előtt tartanod, hogy lehetőleg olyan termékeket válassz, amiken minél kevesebb a műanyag csomagolás. Ha pedig igazán tenni akarsz a fenntartható életmódért, akkor ejts útba egy közeli piacot és csomagolásmentes, azaz zero waste boltot is.

Zero waste bolt
Forrás: Pexels / Polina Tankilevitch

2. Legyen egy zero waste bevásárlópakkod!

Amikor elindulsz a bevásárlókörútra, ne felejtsd ki a táskádból a jól megszokott bevásárlókészletedet. Ennek fő elemei lehetnek az ezerszer újrahasznált reklámszatyrok, de akár a vászonzsákok is. Bár utóbbiak előállításának nagyobb az ökológiai lábnyoma, de tartósabbak és jóval könnyebben bomlanak le, mint a műanyag társaik. Emellett érdemes beszerezned pamutból vagy tüllből készült zöldségszállító zsákocskákat is, sőt, egyes boltokban még a felvágottat és a sajtot is kiadják újraszalvétába, méhviaszos csomagolóba vagy mosható tárolódobozba csomagolva. További fontos zero waste kellék a PUL-lal bélelt kenyeres zsák, ami a kényelmes szállításon túl arról is gondoskodik, hogy a pékáru ne száradjon ki néhány nap alatt. Így potenciálisan az élelmiszerhulladékodat is mérsékelni tudod.

3. Csökkentsd a konyhai csomagolóanyagok mennyiségét!

Ha az élelmiszerek már az otthonodba értek, a zero waste konyha felé vezető következő lépés a megfelelő tárolás. Amennyire lehet, minimalizáld a nejlon és az alufólia használatát: inkább fedd a tálakat tányérokkal, gumis és mosható fedőkkel vagy akár méhviaszos csomagolókkal! Ez utóbbi – az újraszalvétákkal és a cipzáras PUL-tasakokkal karöltve – fenntartható és stílusos alternatíva az uzsonnacsomagoláshoz is. A papírszalvéták és a konyhai papírtörlők leváltását is érdemes megfontolnod mosható verzióra, ahogy a műanyag szívószálak helyett is be tudsz már szerezni fém vagy bambusz alternatívát. A mosogatásnál kipróbálhatod a csomagolásmentes mosogatótömböket, a szivacs helyett pedig az otthon is termeszthető és teljesen lebomló luffa tököt.

Bambusz szívószál
Forrás: Pexels / Micheile dot com

4. Újrahasznosítással a zero waste konyháért

A zero waste életmódban szinte egyáltalán nincs szemét, és ennek igen fontos pontja az újrahasznosítás. A zero waste konyhád megteremtéséért tehát te is gyűjtsd össze a szerves hulladékot és komposztáld egy egyszerű kerti ládában, vagy akár egy konyhai, Bokashi komposztálóban. Ez utóbbival értékes tápoldatot készíthetsz, amit a szobanövényeid garantáltan meg fognak hálálni. Emellett pedig ne dobd ki a befőttesüvegeket sem: egy alapos elmosás és sterilizálás után ugyanis a befőzésbe is bátran belevághatsz. De ugyanígy újrahasznosíthatod az elöblített tejfölös- és joghurtosüvegeket, ezek ugyanis remekül használhatók a csíráztatáshoz.

Comments are closed.

Navigate