Egyedi vászontáska: 3 kreatív tipp

Tudtad, hogy 2008 óta már a műanyagzacskóknak is van saját napjuk? Július 3-án azonban nem ezeket a vízálló kényelmi termékeket ünnepeljük, hanem éppen ellenkezőleg. A zacskómentes világnap alkalmából a zöld témákra mindig nyitott Jófogás bemutatja, hogyan dobhatod fel az alternatíváját. Avagy így lehet neked is egyedi vászontáskád!

A vászontáska egy igazán stílusos kiváltója lehet az átlagosan 25 percig használt, viszont 500 év alatt lebomló műanyagzacskóknak. A logózott vagy eleve mintás darabok beszerzése mellett azonban remek lehetőség, ha egy natúr, világos színű vászontáskát veszel, majd házilag dekorálod. Fontos azonban, hogy a díszítés előtt mindig mosd és vasald ki a vászontáskát!

1. Mintás vászontáska textilfilccel

Amennyiben egyedi vászontáskát szeretnél, az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb kreatív megoldás, ha egy hobbiboltban textilfilcet veszel, és azzal dekorálod. Ehhez a vászontáskát alaposan simítsd ki, majd a rétegek közé helyezz egy karton- vagy műanyaglapot, így a filc nem fog átütni a másik oldalra.

A mintát megtervezheted te magad is. Ez esetben egy lágyabb grafitceruza segítségével vidd fel a vázlatot az anyagra, majd textilfilccel rajzold át. Ám dönthetsz úgy, hogy egy meglévő, interneten elérhető mintát használsz. Ilyenkor célszerű lézeres nyomtatóval méretarányosan kinyomtatni, majd transzferfolyadék és fültisztító pálcika segítségével átvinni a vászontáskára. A papírlapot először ragasztóval rögzítsd a textilhez, hogy a transzferált minta ne mozogjon el!

A textilfilccel átrajzolt mintát minden esetben fixáld hővel: forró hajszárítóval fújd meg, vagy sütőpapírral letakarva vasald át a vászontáskát. A mintát természetesen kiegészítheted felvasalható ékkövekkel vagy az otthon fellelhető, maradék gombok felvarrásával is.

2. Stencillel festett egyedi vászontáska

Dönthetsz úgy is, hogy a mintát stencil és textilfesték segítségével viszed fel a vászontáskára. Ilyenkor szintén ne felejts el egy karton- vagy műanyaglapot tenni a rétegek közé, hogy a minta ne üssön át a táska túloldalára!

Mintás vászontáska stencilfestéssel
Forrás: Pexels / Anna Shvets

Előre gyártott stencileket számos hobbiboltban, vagy akár az interneten is tudsz vásárolni, de természetesen a mintát te is megtervezheted. Ez utóbbi elkészítéséhez egy vastagabb kartonlapra, grafitceruzára, ollóra és sniccerre mindenképpen szükséged lesz, de geometrikus minta esetén nem árt vonalzót, körzőt és vékonyabb ragasztószalagokat is beszerezned.

A stencilt minden esetben ajánlott kétoldalú ragasztóval rögzítened a vászontáskához. Így nem fog elmozdulni, és a felvitt minta kontúrjai szépen kirajzolódnak majd. Ezt követően a textilfestéket egy műanyag tálkában elegyítsd némi vízzel, majd egy szivacs segítségével, ütögető mozdulatokkal vidd fel a stencilre. Ha sikerült a minta hézagjaiban egyenletesen eloszlatni a festéket, óvatosan húzd le a stencilt a vászontáskáról. A mintát fújd át hajszárítóval, majd takard le sütőpapírral, és forró vasalóval fixáld!

3. Hímzett vászonzsák

Az egyedi vászontáska készítésének talán legtöbb időt és előképzettséget igénylő válfaja a hímzés. Ehhez nem árt beszerezned a tervezett mintához szükséges színű hímzőfonalat, hímzőtűt, az anyag gyűrődésmentes kisimításához pedig egy hímzőrámát.

Hímzett vászonzsák
Forrás: Unsplash / Annisa Ica

Jó hír, hogy a hímzett vászontáska esetében nem elvárás a natúr, világos szín, hiszen dönthetsz úgy is, hogy egy fekete darabot dekorálsz világosabb színű fonalakkal. Azonban törekedj arra, hogy 100% pamut összetételű vászontáskát válassz, ezekkel ugyanis sokkal könnyebb dolgozni. A mintát ezúttal is rajzold fel a vászontáskára egy lágyabb grafitceruzával, vagy sötét anyag estén fehér jelölőceruzával. Kezdő hímzőként érdemesebb az egyszerű vonalvezetésű, egyszínű dekorációkkal próbálkozni, míg a gyakorlottabbak természetesen belevághatnak a több színből álló, bonyolult minták tervezésébe is.

Comments are closed.

Navigate