Napvédelem gyerekeknél: ezekre figyelj!

A nyári időszak kéz a kézben jár a fokozott UV-sugárzással. Ilyenkor nem lehet kellőképpen hangsúlyozni a fizikai napvédelem fontosságát, különösen az érzékenyebb bőrű gyerekeknél. Most összeszedtük a fényvédelem legfontosabb tudnivalóit: mikre figyelj a szabadban töltött idő alatt és milyen terméket válassz a gyermekednek?

Napfény – egyszerre jótékony és káros?

A napfény alapvető fontosságú a földi élet körforgásában. Nemcsak hozzájárul a bolygó éghajlatához és a növények fotoszintéziséhez, de nélküle az emberi szervezet sem lenne képes a D-vitamin előállítására. Emellett a napsütéses órák száma jelentősen hozzájárul a kedélyállapotunkhoz is: nem véletlen, hogy az északi országokban és a téli időszakban jóval jellemzőbb a depressziós tünetek erősödése.

A napvédelem kifejezetten fontos fokozott UV-sugárzás idején
Forrás: Pixabay

Bár az ózonlyuk visszahúzódásával az 1990-es évek óta jellemző, fokozott UV-sugárzás is csökkent, a felelős nyári napvédelemről korántsem szabad megfeledkeznünk. A napfényben található, felhőkön is áthatoló UVB sugárzás ugyanis mélyen behatol a bőrbe, és elsődlegesen ez felel a bőrrák kockázatának növeléséért. Míg az UVA sugárzás a barnulást és a bőr gyorsabb öregedését fokozza.

Miért fontos a baba napvédelem?

Egy éves kor alatt a kicsik pihe-puha bőre fokozottan érzékeny, ugyanis kevesebb melanint (vagyis festékanyagot) tartalmaz. Ezért a baba napvédelemre különösen nagy figyelmet kell fordítani, a magas UV-sugárzás miatt ugyanis könnyebben megéghet a bőrük, ami a fájdalom miatti nyűgösködésen túl hosszútávú egészségkárosító hatásokat is jelenthet. Például hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek kialakulásához vagy súlyosbodásához, de a szabad gyökök felszabadításával az immunrendszer működését is befolyásolja.

Baba napvédelem a strandon
Forrás: Unsplash / Matt Howard

6 hónapos kor alatt ezért kifejezetten ajánlott kerülni a direkt napfényt és a kémiai fényvédők használatát. A babák bőre vékonyabb, ezért a felkent krémek fokozottan felszívódnak, miközben a kis szervezet még nem kész arra, hogy a kozmetikumok, gyógyszerek hatóanyagait megfelelően lebontsa.

Gyerek napvédelem: 5 hasznos tipp

1. Figyeld az UV-előrejelzést!

A tavaszi-nyári időszakban nagy szülői felelősségünk figyelemmel követni az UV-indexet. Ez a napfényben található sugárzás bőrre gyakorolt hatását mutatja meg egy 0-10-ig terjedő skálán. Minél magasabb az érték, annál valószínűbb, hogy megfelelő védelem hiányában leégnek a gyerekek. Ha az UV-index 7-8 körül mozog, semmiképp ne tedd ki őket közvetlen napfénynek!

2. Kerüljétek a legmelegebb órákat!

Nyáron szinte már unásig ismételt alapszabály, hogy délelőtt 11 óra és délután 15 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni. Ez kisebb gyerekek esetén egyébként is egybeesik az ebéd előtti készülődéssel, majd a délutáni sziesztával. Így a sétát, játszóterezést vagy az esetleges strandolást inkább a kellemesebb hőmérsékletű, reggeli és késő délutáni órákra időzítsétek a napirendben.

Természetes napvédelem: helyes öltözet és napkalap
Forrás: Unsplash / Simon Hurry

3. Készülj megfelelő öltözettel!

A bőrre kenhető fényvédő termékek helyett a természetes napvédelem egyik legjobb módja, ha a gyerekeket megfelelően felöltözteted. A ruhájuk készüljön lenge és jól szellőző anyagból, lehetőleg világos színben, mert ez kevésbé nyeli el a hőt, így komfortosabban érzik majd magukat. Emellett készülj egy széles karimájú napkalappal, és fokozott UV-sugárzás esetén napszemüveggel is!

4. Ne feledkezz meg az árnyékolásról!

Ha teheted, a nyári időszakban válassz árnyas sétányokat és játszótereket. Ha a homokozót vagy a pancsolásra felállított medencét mégis süti a nap, ne habozz beszerezni egy jó minőségű napernyőt, ami alatt bátran eljátszhat a gyerkőc. Baba napvédelem esetén kifejezetten ajánlott egy napsátor vásárlása is, mert ezek a kicsik altatására vagy egy békés, rejtett szoptatósarok megteremtésére is alkalmasak a strandon. Autós utazásokhoz pedig mindenképp szerezzetek be ablakra erősíthető napellenzőket!

Kémiai vagy fizikai napvédelem: ezt válaszd!
Forrás: Unsplash / National Cancer Institute

5. Használj fényvédő termékeket!

Kisebb korban mindenképpen ajánlott fizikai napvédelmet alkalmazni. A kémiai termékekkel ellentétben ezek a krémek azonnal kifejtik a hatásukat és nem szívódnak fel, hanem a nagyobb szemcseméretű védőanyagok egy maszkszerű védőréteget képeznek a bőrön, majd visszaverik a napsugarakat. Ha nyári pancsolás a program, mindenképpen válassz vízálló terméket, de tartsd észben, hogy a krémet ekkor is kétóránként újra kell kenni. Baba napvédelem esetén legalább SPF 50 értékkel bíró, fizikai napvédelemre alkalmas terméket vegyél, és mindig bőven vidd fel a bőrre.

A fényvédő krém választásakor csak megbízható, bevizsgált gyártótól vásárolj. A legjobb, ha gyógyszertárban érdeklődsz az elérhető lehetőségekről, és arról, hogy a mi a legjobb a gyermekednek. Bár a környezetvédelem fontos dolog, sajnos ezen a téren érdemes kerülni a természetes napvédelem jegyében készült „bio”, „natúr” és „vegán” termékeket, ezek ugyanis bevizsgálás hiányában nem nyújtanak valós védelmet, maximum az illúzióját. A gyerekek napvédelme kifejezetten fontos a későbbi egészségük szempontjából, így, ha teheted, ne a fényvédőkön spórolj!

Comments are closed.

Navigate