Így válassz medencét a kertbe!

Ha kertünkben nem megoldható egy medence beépítése, esetleg anyagilag sem fér bele egy ekkora beruházás, akkor sem kell lemondanunk a hűsítő lehetőségekről. Manapság számos felállítható medencetípus közül válogathatunk melyek amellett, hogy kisebb helyet és szakértelmet igényelnek, jóval olcsóbbak is. A megfelelő medence kiválasztása és üzemeltetése azonban korántsem egyszerű feladat, úgyhogy összegyűjtöttünk most nektek ehhez néhány tippet!

A terep előkészítése
Bármilyen felállítható medencét is válasszunk, nagyon fontos, hogy megfelelően előkészítsük a területet, ahova el szeretnénk helyezni. Olyan helyszínt válasszunk, ami távol esik a fáktól, illetve magasabb növényektől, ugyanis az ezekről lehulló növényi származékok pillanatok alatt elrontják medencénk vízminőségét. Fontos az is, hogy egyenletes és vízszintes legyen a terület. Ha lejt a terep, érdemes a magasabb részeket leásni és kiegyengetni, ugyanis, ha az alacsonyabb területet töltjük fel földdel, az könnyen lesüllyedhet a víz súlya alatt. Terítsünk le egy megfelelő méretű geotextilt, ami megakadályozza, hogy az erősebb gyomok kilyukasszák a medence alját. Ha minden előkészülettel megvagyunk, és a területet is lemértük, jöhet a tökéletes medence megtalálása.

A medencék típusai

A felállítható medencéknek három típusa van: felfújható szélű, fémvázas és fémpalástos.

Gumifalú medencék felfújható peremmel
Ez a típus a legegyszerűbben kezelhető. Rekordgyorsasággal fel tudjuk állítani, emellett nagy előnye, hogy teljesen mobilis. Mérete szerint a gyermekmedencéktől kezdve a több ezer literesig számos variációból válogathatunk, így mindenki megtalálhatja a családja számára leginkább praktikusat.
Azonban hátránya is vannak, például, hogy nem téliesíthető. Jellemzően azonban azért vásárolunk ebből a fajtából, mert nem igényel sem bonyolult karbantartást, sem állandó helyet, így ez nem is igazán tekinthető hátránynak.
A másik hátránya, hogy sérülékeny. Ha valami éles tárgy megszúrja, esetleg a kutyusunk ráharap, könnyen be is fejezheti pályafutását, idővel pedig az UV sugárzás is tönkre teheti. Ezt azonban árával kompenzálja, ugyanis a három verzió közül ez a legolcsóbb.

A fémvázas medence
Ebben az esetben a medence rugalmas testét és tömegét egy összeszerelhető fémcső-váz és annak a tartólábai tartják. Alakja lehet kerek, szögletes vagy ovális is. A víznyomás eloszlása és a tisztántartás szempontjából talán a kerek alakú variáció a legjobb választás.
Szaktudásra ebben az esetben sincs szükségünk a felállításhoz, azonban egy fokkal időigényesebb, mint a felfújható peremű gumifalú medencék beüzemelése. Első lépésben a fémvázat kell összeszerelni, ami jellemzően 30 percet vesz igénybe, és bár elsőre lehetetlennek tűnhet, ha követjük a leírást, könnyen megbirkózhatunk a feladattal. A vázra ezután ráfeszítjük a medencefóliát, bekötjük a víztisztítót, végül jöhet a feltöltés.
Ennél a típusnál rendszerint a medencefólia nagyon ellenálló, szöveterősített anyagból készül, aminek köszönhetően a szakítószilárdsága igen magas, így ez a típus rendkívül strapabíró, ez azonban az árán is meglátszik.

A fémpalástos medence
Ennek a típusnak a legfőbb ismertetőjegye, hogy az oldalfaluk kívülről egy galvanizált acélpalást, belülről pedig medencefólia. Szemben a felfújható peremű és fémvázas medencékkel, a merevfalú medence akár téliesíthető is, és tartós, évtizedes nagyságrendű használtra tervezték. Ráadásul földbe is süllyeszthető, amivel épített medence hatást érhetünk el, sokkal kedvezőbb áron.

Bármelyik típust is válasszuk, érdemes arra is figyelni, hogy meddig kell vízzel feltölteni, meddig ér majd a gyerkőcnek. Emellett a medencéről állandóan gondoskodni kell: ha nem használjuk takarjuk le, illetve rendszeresen tisztítsuk a vízét, így sokáig élvezhetjük az udvari strand nyújtotta élményeket.

Comments are closed.

Navigate