Álláskereső tippek vendéglátósoknak

A vendéglátásban szeretnél elhelyezkedni? Most összegyűjtöttük néhány szempontot, amire érdemes figyelni, ha ebben a szférában keresel munkát!

A vendéglátóipari szektor általában számos pozíciót tartogat, különösen a nyári szezonban. És bár idén a járvány miatt itt is korlátozottabbak lettek a lehetőségek, és sokan kerestek/keresnek ezen a területen új állást, azért érdemes most is folyamatosan böngészni a lehetőségeket, hiszen a Jófogás Álláson jelenleg is számos vendéglátói munka közül válogathatunk.

Természetesen az mindig fontos, hogy körültekintően válasszunk, így mielőtt beadnánk a jelentkezést, érdemes átgondolni néhány szempontot, hogy mi is és leendő munkáltatónk is jól járjon. Alaposan olvassuk át a hirdetéseket. Vizsgáljuk meg az ajánlat részleteit: például, hogy mennyire esik messze a munkavégzés helye a lakóhelyünktől. Ebben a szférában ugyanis gyakori lehet a túlóra, és egy-egy hosszabb műszak után nem mindegy, hogy mennyi időnk megy el az utazásra.
Ha találtunk számunkra megfelelő hirdetést, küldhetjük is az önéletrajzot. Azonban, ha több éve nem nyúltunk a CV-hez, érdemes frissíteni azt. A vendéglátóiparban a leginkább mérvadó a tapasztalat, így azokat emeljük ki, illetve frissítsük. Emellett az is fontos, hogy megemlítsük azokat a tulajdonságainkat, amik leginkább hasznosíthatóak ebben a szférában. Ilyen például, ha valaki talpraesett, nagy teherbírású, illetve rugalmas.
Emellett az online jelentkezés mellé az sem árt, ha egy rövid motivációs levelet is csatolunk, ahol leírjuk pár szóban miért is szeretnénk az adott cégnél dolgozni.

Az állásinterjú
Ha megfelelően fel szeretnék készülni az interjúra, ezekre a kérdésekre biztosan számíthatunk:

  • Dolgoztunk már az adott munkakörben?
  • Mi volt ott a feladatunk?
  • Van-e ajánlólevelünk?
  • El tudunk-e jönni egy próbanapra?
  • Mikor tudnánk kezdeni?

Ezen kívül – ha ezt a munkakör megkívánja – számíthatunk arra is, hogy szeretnének megbizonyosodni a nyelvtudásunkról. Ezt ellenőrizhetik kötetlen beszélgetéssel, de konkrét kérdéseket is feltehetnek.

Kérdések, amik számunkra fontosak:
Kérdezni nem ciki! Sőt, a munkáltatód szemébe plusz pont is lehet, ha határozott vagy és pontosan tudod mit szeretnél. Ezeket a kérdéseket mindenképpen fontos tisztázni, mielőtt rábólintanánk egy munkára:

  • Mennyi a fizetés?
  • Hány szabadnapom van egy héten?
  • Hány órát kell dolgozni egy héten?
  • Milyen a beosztás?
  • Mi a helyzet a túlórákkal?
  • Mik lesznek a feladataink?
  • Mik a mi elvárásaink?

Ezeket azért is jó, ha letisztázzuk, mert így időben kiderülhet, mire is számíthatunk. Pontosabban fel tudjuk mérni az elvárásokat és azt is, hogy számunkra ez megfelelő-e.

Tudakoljuk meg azt is, hogyan működik a cégnél az étkezés. A melegétel, illetve a nap közben fogyasztott italok, kávék korlátlanul biztosítottak a dolgozók számára, vagy a fogyasztás csak kedvezményes, és egy részét, vagy egészét levonják a fizetésből?

Az állásinterjún minden bizonnyal azt is megkérdezik, hány állásunk volt már, milyen tapasztalatokkal rendelkezünk. Ezzel azt is próbálják felmérni, hogy mennyire vagyunk megbízhatóak, mennyire tervezhetnek velünk hosszú távon. Éppen ezért fontoljuk meg jól a válaszainkat, és ne legyünk fennhéjázóak.
Nagyon figyeljünk oda a megjelenésre és a modorunkra, a jó kommunikációs készség a kollegákkal és a vendégekkel szemben is egyaránt fontos. Tegyünk ki magunkért ilyen szempontból is az interjún!

Munkarend
Nagyon fontos már az interjún letisztázni, milyen munkarendben fogunk dolgozni, és mennyire szervezett a munkanapok szétosztása a dolgozók között, ez ugyanis helyenként igen változó lehet. A tervezhetőség szempontjából viszont lényeges, hogy fix beosztásunk van, esetleg van egy váltótársunk, akivel heti váltásban cseréljük a műszakot, vagy pedig minden héten változó beosztás szerint megyünk dolgozni. Ez utóbbi esetében pedig az sem mindegy mennyire előre kapjuk meg az aktuális beosztást. Erre tehát mindenképpen kérdezzünk rá már az első beszélgetéskor, hogy rögtön kiderüljön megfelelő-e számunkra az adott munkarend, hiszen ez fontos érv lehet az állás elfogadása mellett vagy ellen is.

Próbanap
A próbanap – akár kifizetik számunkra az így ledolgozott órákat, akár nem – mindenképpen jó lehetőség, hiszen ebből sokkal több minden kiderülhet az adott helyről, mint amennyit az interjún megtudtunk.  Megbizonyosodhatunk arról, hogy számunkra is megfelelő-e a munkahely és a munkáltató által biztosított körülmények, találkozhatunk leendő munkatársainkkal is.

Emellett a vendéglátóiparban nagyon sokat számít a próbamunkán való szereplés abban a döntésben, hogy vajon alkalmaznak-e minket. Éppen ezért ezen a napon hozzuk ki magunkból a maximumot és lehetőség szerint 120%-ot teljesítsünk.

Munkaszerződés
Bár ez alapvetőnek tűnik, mégis sokan nem olvassák megfelelően végig a szerződést, mert úgy érezhetjük, hogy siettetnek minket, esetleg kellemetlen lenne mindenkit megváratni a lassú olvasással. Pedig semmiképpen ne kapkodjuk el az aláírást, ne írjunk alá semmit a tartalom pontos ismerete nélkül. Ha pedig kell, kérjünk módosítást!

Gondoskodjunk róla, hogy minél pontosabban belekerüljenek a szerződésbe a munkakörünk részletei. Legyen ott feketén-fehéren, hogy milyen feladatokért vagyunk felelősek, milyen munkákat bízhatnak ránk. Ellenőrizzük a fizetést, és nagyon figyeljünk a bruttó és nettó szavakra. Legyenek benne a bónuszok, illetve az is, hogy mikor és hogyan fizetnek ki minket. Itt fontos megegyezni arról is, hogy a borravalót hogyan kezeli a cég. Beleszámít-e a bérbe vagy nem, van-e egyáltalán lehetőség arra, hogy megkapjuk, egyéni vagy közös kasszába kerül?
Emellett a felmondás részleteit is fontos belefoglalni a szerződésbe, hogy ne fordulhasson elő, hogy bármikor, ok nélkül kiadhassák az utunk. 

Ha ezekre gondosan figyelünk, kevesebb meglepetés fog érni minket. Sikeres álláskeresést!

Comments are closed.

Navigate