Kihívások és előnyök a szépségipari szakmákban

A szépségipar vonzó lehetőségeket kínál azoknak, akik szeretnék kibontakoztatni a kreativitásukat, miközben másokat segítenek abban, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. Ráadásul fodrászként, kozmetikusként, műkörmösként, szempillaépítőként vagy sminkesként egy stabil, jól fizető vendégkörrel elég szépen is lehet keresni. Ugyanakkor – ahogy minden iparágban – úgy ebben a szektorban is vannak sajátos kihívások, amikkel nem árt számolni.

Az Eurostat 2020-as adatai szerint minden századik foglalkoztatott a szépségiparban dolgozik. Ez Magyarországon csaknem 430 ezer főt jelent. A szektorban elhelyezkedők jelentős része nő, és közel kétharmaduk a 18-34 éves korosztályba tartozik. A szektorba tartozó szakmák elkezdéséhez fél-egy éves szépségipari tanfolyamokra, képesítésekre van szükség, de a stabil vendégkör felépítéséhez és megtartásához elengedhetetlen a kemény munka és a folyamatos fejlődés.

Műköröm építés
Forrás: Pexels / Krzysztof Chrostowski

A szépségipari szakmák kihívásai

A szépségipari állások kezdeti nehézségei

Jelenleg Magyarországon 2 szakképesítés megszerzését támogatja az állam, ezek pedig 25 éves kor alatt nappali tagozaton is elvégezhetőek. Egy műkörmös szépségipari tanfolyam maximum 6 hónap, míg egy fodrászképzés egy év alatt kipipálható, ugyanakkor a szakma körforgásába bekerülni nem biztos, hogy egyszerű. Egyes szakirányok esetében az alapeszközök beszerzése, a hely- vagy székbérlés, a lassabban építkező vendégkör kezdeti nehézségeket, befektetési időszakot követel.

Konkurencia

A viszonylag gyorsan elvégezhető szépségipari tanfolyamoknak hála ezekben a szakmákban igen nagy a verseny, amit a minőség mellett az árazás is befolyásol, és sokszor nehéz kitűnni a tömegből. Ráadásul a folyamatosan változó trendek, technológiák és elvárások miatt elengedhetetlen az állandó tanulás és fejlődés, ami további költségeket, időt és energiát követel a szektorban dolgozóktól.

Szépségipari szakmák: fodrásu
Forrás: Pexels / Cottonbro Studio

Fizikai és mentális terhek a szépségiparban

Egy fodrászképzés megkezdése előtt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ez a munka bizony megköveteli az egész napos talpalást. Műkörmösként pedig sokat fogsz ülni, görnyedni, ami jócskán terhelheti a gerincedet és a derekadat. Emellett a vendégek munkabeosztása miatt bizony előfordulhat, hogy estébe nyúlóan, a kellő bevételért pedig napi 10+ órát is kell dolgozni.

A szépségipari állások ráadásul sok esetben egyfajta lelki szolgálatként is működnek. Hiszen az egész napos beszélgetés, a gondok-bajok meghallgatása, a folyton változó igényeknek való megfelelés komoly mentális terhet róhat a szektorban dolgozókra.

A szépségipari szakmák előnyei

Kreativitás

A szépségipar kiváló lehetőséget kínál a kreativitás és a szépérzék kibontakozására. Legyen szó egy különleges alkalmi sminkről, egy gyönyörű menyasszonyi frizuráról vagy egy festett motívumokkal díszített körömről – a szakembereknek gyakran van lehetőségük a stílusuk és az ügyességük megvillantására.

Változatosság

A szépségipar számos területet foglal magában, beleértve a sminkelést, a hajvágást, a manikűrt, a pedikűrt és a bőrápolást. De a változatosság az egyes szakirányokon belül is jellemző, hiszen egy szépségipari dolgozó életében nincs két ugyanolyan nap. A vendégek különböző kérései, a sokszor pörgős ritmus, az állandó emberi interakció sokszínűvé teszi ezeket a munkákat.

Kozmetikai kezelés
Forrás: Pexels / Anna Shvets

Egy életen át tartó tanulás lehetősége

Ahogy a divat, úgy a szépségipar is folyamatosan változik és fejlődik. Ez pedig lehetőséget jelent a szakemberek számára arra, hogy mindig tanuljanak valami újat. A legfrissebb trendek és technikák elsajátításához az alap képesítésen túl rendszeres továbbképzésekre, tanfolyamokra van szükség, ami igencsak inspiráló lehet.

Érdekel a szépségipar? Pályakezdő vagy, netán új helyet, kihívásokat keresel? Nézz körül a Jófogás Állás széles kínálatában, és használd a részletes keresőt, hogy minél hamarabb megtaláld álmaid munkáját!

Comments are closed.

Navigate