Hasznos kiegészítők a kötés-horgolás szerelmeseinek

Norvég mintás pulóver, babakardigán, vagy épp egy horgolt alvópajti? Napjainkban a kézimunka újabb virágkorát éli. Amennyiben te is ismerkedsz ezzel a remek hobbival, (netán már a szerelmese is vagy), mindenképpen olvasd el ezt a blogbejegyzésünket. Ahhoz ugyanis, hogy a kötés és horgolás még szebb és gördülékenyebb legyen, érdemes befektetni néhány hasznos kiegészítőbe. Ezeket mutatjuk most be!

1. A kötés, horgolás alapeszközei: a tűk

A kötés és a horgolás alapeszköze egyaránt a tű. Előbbi esetében két egyenes tűvel dolgozunk (amiknek a vége akár össze is lehet csatlakoztatva: ez a körkötőtű), míg a horgolás esetében eggyel, aminek horog van a végén. Mivel a különböző vastagságú fonalakhoz különböző vastagságú tűk passzolnak, érdemes kapásból egy készletre is beruházni. Előtte azonban fontos, hogy próbáljuk ki a különböző tűtípusokat: az ergonomikus nyélkiképzés például kímélheti a csuklót a hosszú, kézimunkával töltött órák alatt.

Kötőtűk egy sapkában
Forrás: Unsplash / Rockn’Wool

2. Fonalvarró tű

Egy munka sincs addig kész, míg el nem varrtuk a szálakat. Bizony, a híres mondás ugyanis a kötés-horgolás szerelmeseitől jön. A kilógó fonalvégek, más néven „cuflik” eltüntetéséhez egy vastagabb, fém vagy műanyag fonalvarrótűre lesz szükséged, amit a legtöbb online webshopban vagy kézimunka boltban be tudsz szerezni. Amennyiben amigurumizol is, azaz horgolt figurákat gyártasz, fontold meg egy ívelt kárpitos tű beszerezését is, ezzel ugyanis jóval könnyebb a különböző komponensek összevarrása.

3. Szemjelölő

Nagyobb munkák mintaváltásainak, ujjak, passzék jelzéséhez nagyszerű kötés, horgolás kiegészítő a szemjelölő. Ezeket szintén be tudod szerezni a fent említett helyekről, de figyelj oda, mert a horgoláshoz és a kötéshez más-más típus kell. Az interneten néhány gyönyörű, egyedi darabbal is találkozhatsz, mi mégis azt javasoljuk, hogy vegyél egy különböző színűeket tartalmazó szemjelölő-készletet is. Ugyanis fogyóeszköznek számít.

4. Ami kötés-horgolásnál kötelező: a mérőszalag

Egy szép esésű kötött vagy horgolt munkához elengedhetetlen a pontos mérés. Egyrészt érdemes az alanyt is lemérned, akinek a kézzel készült holmit szánod, majd természetesen a magát a ruhadarabot is, miközben dolgozol rajta. Figyelj, mert a gyapjú fonalak esetében, blokkolás után számolnod kell némi nyúlással, így azt is kalkuláld bele a méretezésbe! Emellett a mérőszalag a jellemzően 10×10 cm-es kötéspróba/horgoláspróba megalkotásánál is jól jöhet, amit ajánlunk minden munka megkezdése előtt elvégezni.

Mérőszalag kötéshez horgoláshoz
Forrás: Unsplash / Patricia Serna

5. Pom-pom készítő

A sapka az egyik legjobb ajándék a kötés, horgolás szerelmeseitől. Rutinosabbak már akár néhány óra alatt is megalkothatnak egy-egy puha és meleg darabot, emellett pedig viszonylag kevés, nagyjából 1 motring fonal is elég az elkészítéséhez. Bár nem minden fazonon, de némelyiken kifejezetten jól mutat egy-egy színes pom-pom. Persze nagyanyáink kartonlapos vagy kézre tekerős megoldása sem rossz, de a modern pom-pom készítő szerkentyűkkel igen hatékonyan lehet nagyon szép díszítőelemeket létrehozni.

6. Valamilyen kötés, horgolás rendszerező

A kötés, horgolás szerelmeseinek egy idő után nemcsak a különböző projekteket és a fonalgyűjteményüket szükséges valahol tárolniuk, hanem az eszközeiket is. Ehhez remek megoldás lehet egy kinyitható fakkokkal rendelkező varródoboz, vagy egy fiókos kézimunka asztalka. A tűk, szemjelölők tárolásához érdemes zárható tokokat is beszerezned.

Kötés horgolás rendszerező
Forrás: Unsplash / Anya Chernik

7. A kötés és horgolás fényforrása: fej- vagy nyaklámpa

Te is éjszakai bagoly vagy? Amennyiben szívesen űzöd a kötést, horgolást az esti lelazulás részeként, a szemed védelmében érdemes gondolnod valamilyen extra világításra is. Kiváló kézimunka kiegészítő ezen a téren a LED-es, tölthető fej– vagy nyaklámpa.

8. Fonalvezető tálka

Aki szívesen merül el a kötés, horgolás rejtelmeiben, tudja, hogy nincs annál idegesítőbb, mint amikor a lendületes munka közben minduntalan ugrál, leesik a gombolyag – összeszedve így a földről a porcicákat, kisállatos otthon esetén pedig a lehullajtott szőrt is. Ennek kivédésére érdemes lehet beszerezni egy fonalvezető tálkát, amit a hazai keramikusok mellett számtalan nagyobb cég is gyárt különböző dizájnban. A kiválasztásnál ügyelj arra, hogy a tálka elég mély legyen, a fonalvezető csavarból pedig ne tudjon kiugrani a fonal.

Comments are closed.

Navigate