Horgolás kezdőknek és újrakezdőknek

Sokan csak a nagyszüleinknél láttuk, de még sosem próbáltuk. Itt egy kisokos, aminek segítségével megtudhatod, milyen egyszerű a horgolás kezdőknek is. Ha korábban már horgoltál, de jól jönne néhány tipp, akkor szintén neked való lesz ez az olvasmány.

Mindannyian keressük a számunkra megfelelő hobbit, de nem olyan könnyű megtalálni azt, ami igazán kikapcsol és örömet is szerez, netán sikerérzetünk lesz, ha megtanultuk, elsajátítottuk. Sokaknak a kötés, horgolás, varrás egy különálló világ. Bár dédszüleink idejében szinte elképzelhetetlen volt ezek nélkül az élet, ma már más időket élünk, ez nem feltétlen képzi életünk részét. Vannak akik nagyon jól ráéreznek egyik pillanatról a másikra, mintha csak egy ösztön lenne. Ezzel a cikkel most segítünk, hogy a horgolás kezdőknek és újrakezdőknek is gyerekjáték legyen!

Hogyan kezdj neki ennek a kellemes, kreatív elfoglaltságnak? Először is be kell szereznünk néhány dolgot, aminek nagy hasznát fogjuk venni.

horgoló eszközök

Nélkülözhetetlen hozzávalók kezdő horgolóknak

Amik nélkül nem jöhet létre a horgolás:

  • Kényelmes ülőhely;
  • Megfelelő világítás vagy természetes fény;
  • Jó horgolótű;
  • Fonal;
  • Mintaleírás.

A szükséges kellékeket szerencsére használtan is beszerezhetjük, így gazdaságos megoldást is találunk az új hobbink elsajátítására. Fotelek, alig használt fonalak és horgolótű is másodkézből sok helyen előfordulnak. Mielőtt nekikezdünk a munkának, mindenképpen tisztában kell lennünk a jelekkel és formákkal, amiket egy-egy horgolásminta tartalmaz. Erre rengeteg szakirodalom ad részletes leírást, akár az interneten, akár újságokban vagy könyvekben, így érdemes ebből is beszerezni egyet, tudásunknak megfelelően.

Fonalválasztás

Kezdőként érdemes vastagabb fonallal kezdeni, addig míg ráérzel a mesterség csínjára. A vastagabb fonalhoz a 4-es tűt javasolják mindig, nem is érdemes másikkal próbálkozni. Válasszunk olyan fonalat, ami lehetőleg gyapjú vagy gyapjú keverék és fontos, hogy olyan legyen, ami munka közben nem fog szétnyílni. Így megkönnyítjük saját magunknak a munkát és nem mérgelődéssel fog telni a tanulási folyamat. Manapság már sokkal puhábbak a gyapjú fonalak, így nem kell félni, hogy szúrós lesz a sál, amit kezdőként horgolni fogsz.

Ha boltban keressünk fonalat, akkor is lehetőleg kerüljük el az elején a vékony horgolócérnákat. Bár gyönyörű ékszereket lehet készíteni belőle, maradjunk a vastagabbnál. Ha már nagyon gyakorlottak vagyunk, akkor a vékony horgolócérnából már sokkal kedvezőbb áron találunk használtan is, mivel a mai trendek szerint mindenki a legvastagabb fonalat keresi az üzletekben, így a vékony horgolócérnák nagy számban megtalálhatóak néhány hiányzó méterrel szerte az interneten.

A lényeg, hogy minden esetben a fonalhoz javasolt méretű kötő,- vagy horgolótűt használjuk.

horgolás kezdőknek

A horgolótű

Nem is gondolnád, hogy milyen divatos horgolótűk vannak manapság. Hiába a klasszikus forma, ma már ergonomikus és akár világítófejes tűvel is találkozhatunk a boltokban. Az ergonomikus tűket általában nagyobb méretű fonalhoz készítik, mert könnyebb vele dolgozni, mivel a fűzése egyszerűbb.

Hogyan tartsd a horgolótűt?

A tűt általában jobb kézben tartjuk. A balkezesek általában nehezebben tanulnak meg horgolni, mert akik tanítják őket jobb kezesek. Emiatt van egy kisebb kavarodás, de nem lehetetlen elsajátítani.

A legáltalánosabb tűtartási mód:

tű tartása

Természetesen vannak más módok is, de azt nem javasoljuk kezdő horgolóként.

Horgolás kezdőknek

Indulásként gyakoroljuk be az alaptechnikákat. Álljunk neki a kötésnek, próbálgassuk a látott technikákat. Semmiképpen se egy pulóvert készítsünk először, hanem csak tanuljuk meg, hogyan tartsuk a tűt és fonalat, hogy a folyamat gördülékeny lehessen. Eleinte nagyon lassan fog menni és valószínűleg sokszor vissza is kell majd bontani, de ezért kell gyakorolni. Kevesen vannak, akik első pillanatban éreznek rá. Sok gyakorlással kifog alakulni a rutin, amivel utána megállíthatatlan lesz a horgolás.

használt hobbi eszközök

A tűt a jobb kezünkben tartjuk, a bal kezünkkel a fonal feszességét fogjuk meghatározni. Azután jöhetnek a kezdő hurok és láncsor horgolásának gyakorlásai. Horgoljunk először egyszerű alakzatokban, például téglalapban. Először egy kezdő láncsort készítünk, amibe fogjuk belehorgolni a szemeket.

+Tipp:

Ha valahol a mintában azt olvasod, hogy LSZ 8, akkor az azt jelenti, hogy 8 db láncszemet kell készítened. (LSZ=láncsszem) Ha nem magyarul tanulmányozod a szabásmintát, akkor az angol rövidítése CH lesz. (CH=chain)

horgolt játék

Ha megvagyunk a kezdősorunkkal, akkor készülhet a single crochet, azaz rövid pálca horgolási technika. Vigyázat, ezzel a mintával fog készül a sálunk is! 🙂 Ha ezt a technikát elsajátítjuk, akkor nyert ügyünk van, ugyanis minden további technika erre épül. Itt az első sorunk horgolása lesz kicsit bonyolultabb, mert a szűkebb láncsort nehezebb megfogni és ha szorosak a láncok, akkor a tűt is nehéz lehet beleszúrni.

A következő sor már könnyebb lesz

Az első szemet kihagyjuk a láncon, tehát a másodiknál kezdjük a rövidpálca horgolást. A leírásokban a rövidpálca jelölése RP, angol minták pedig SC= Single Crochet, DC= Double Crochet.

Ha egy sorral készen vagyunk, akkor fordítsuk meg a munkánkat és folytassuk a következő rövidpálca sorral. Ezt ismételjük addig, amíg úgy gondoljuk, hogy már begyakoroltuk a technikát vagy csak a végére értünk a sálunknak. Ha úgy döntöttünk elég, akkor a jól ismert láncsorral zárjuk le és csomózzuk el az utolsó szálat.

Ha már nagyon jól megy a rövidpálca, megismerkedhetünk az egyráhajtásos pálca módszerrel is, amivel gyorsabban lehet haladni, de technikailag egy fokkal már bonyolultabb. Szóval először gyakoroljuk sokat a láncszemek és rövidpálcás horgolási technikákat. Nem kell kapkodnunk, a sok-sok méter fonal megvár, a horgolótű sem fog elszaladni, ha szánunk rá egy kis időt és lelkesedésünk nem hagy alább, akkor ezzel a hobbival kezdő horgolóként igazi, relaxáló énidőt élhetünk meg. Ráadásul csak a fantáziánk szabhat határt, hogy milyen különlegességeknek állunk ezután neki!

használt fonalból biciklihuzat

Jó horgolást kívánunk!

Comments are closed.

Navigate