Kis balkon, nagy tervek: panel erkély ötletek

A kis balkon is tele van megannyi lehetőséggel, ami csak arra vár, hogy kiaknázd. Ha magadtól nem megy még ott az internet. Szoktál böngészni a neten panel erkély ötletek után? Most mi segítünk néhány tippel, amivel otthonosabbá teheted erkélyed.

Megannyi képet láthattál már csodaszép teraszokról és társasházi balkonokról, amikről eddig azt hitted, hogy neked ez nem menne. Ki ne szeretne egy álomszép erkélyen pihenni egy fárasztó munkanap után, nem igaz?
Van egy jó hírünk, ugyanis ez nem csak a mesében létezik. Úgy, ahogy korábban Juditu segítségével bútort újítottunk fel, most az erkélyünkkel is megtehetjük. Hogyan fogjuk hozzá?

Tervezzünk panel erkélyt

Itt a lehetőségek kicsit korlátozottak, mégis meg kell hagyni általában néhány négyzetmétert is átalakíthatunk úgy, hogy később rá sem lehet ismerni. A legjobb, ha indulásként megtervezzük, hogy milyen is legyen az új erkélyünk. Fontos tudnunk, hogy beépítjük-e ablakkal vagy hagyjuk eredeti funkciója szerint nyitottnak. Ahhoz, hogy bármit is elérjünk, fogjunk mérőszalagot, papírt és ceruzát és utána keressünk panel erkély ötleteket.

panel erkély ötletek
  • Mérjük le a felújítandó területet! Fontos, hogy a falak, a padlózat és a korlát és afeletti részt is mérjünk le. Minden különálló darabot, ami festésre vagy cserére szorulhat.
  • Rajzoljuk meg! Először is rajzoljuk meg, lehetőleg méretarányosan a teret, méréseink alapján.
  • Keressünk panel erkély ötleteket! Sok helyen találkozhatunk nagyszerű ötletekkel, akár konkrét elkészítési javaslatokkal. Gyűjtsük az ötleteket, mérlegeljünk. Gondoljuk át, hogy mekkora keretünk lesz a felújításra, milyen hozzávalók adottak és mit kell beszerezni.
  • Tervezzünk meg! Használjunk színeseket ceruzát vagy festéket ahhoz, hogy eldöntsük milyen színűek legyenek a falak. Ha szükséges akkor a padló cseréjén is kezdjünk gondolkodni. Képzeletben már rendezzük is be az erkélyünket. Gondoljuk át, hogy hova fog kerülni virágláda, hova megy a kisasztal és székek. Végül milyen dekorációt fogunk kihelyezni.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor készüljük fel a kivitelezésre.

terasz berendezése

Felújítás

Mivel mindannyian igazi barkácstündérek vagyunk, egy ilyen munka nem jelent nagy kihívást, de azért szedjük lépésekbe, hogy miket kell elvégeznünk ahhoz, hogy gördülékenyen haladjon a munka.

  • Bontás. Minden, ami már nem használható, távolítsunk el az erkélyről. Igény esetén bontsuk fel a járólapot, verjük le a vakolatot.
  • Lentről felfelé. A padló esetében elég sok változat van, amivel feldobhatjuk a kis teraszunkat. Ha tudjuk már, hogy műfüves talajt szeretnénk, akkor ha jó állapotban van a padlónk, semmi dolgunk nem lesz vele, csak később leteríteni a méretre vágott műfüvet. Ha járólapot szeretnénk cserélni, akkor célszerű szakember segítségét kérnünk a kiváló minőségű kialakításhoz.
  • Jöhetnek a falak. Mivel már megálmodtuk, hogy milyen legyen, már csupán a megvalósítás hiányzik. Csiszoljunk, gletteljünk, majd fessük a falat olyanra, amilyenre vágytunk. Ha szeretnél készíts raklapból növénytartó állványt a falhoz. Ezt festheted, lakkozhatod bármely fadekorálási és tartósítási módszerrel.
  • Korlát. Bár sok régebbi panel erkély korlátja a klasszikus fém, rácsos, üvegezett korlát, így azzal túl sok mindent nem tudunk tenni lefesthetjük vagy eltakarhatjuk. Bedeszkázhatjuk, festett deszkákkal vagy ha a mediterránabb stílust választjuk, akkor akár náddal is eltakarhatjuk. Minden esetben figyelnünk kell rá, hogy ne legyen túl nehéz, illetve rögzítsük megfelelően, hogy elkerüljük a baleseteket.
  • Rendezzük be. Felújítottunk, takarítottunk egy nagyot, így már csak a végső simítások vannak hátra. Tegyük le a műfüvet, ha azt választottuk és rendezzünk be a teraszunkat. Helyezzük el a virágládákat, függesszük fel a lampionokat és fényfüzéreket, tegyük helyére az asztalt és székeket, de ha szeretnénk, akkor csak babzsákfoteleket. A kisasztal mindenképpen kell, hogy a büszkén megérdemelt kávénkat, teánkat a frissel elkészült teraszunkon ihassuk és biztonságosan elhelyezhessük.
panel erkély

Tippek:

Esős időben redőny hiányában mindenképpen figyeljünk arra, hogy a textilek, párnák, függönyök, elektromos világítások ne legyenek kitéve az időjárás viszontagságainak, ezzel is őrizzük meg az állapotát és hosszabb ideig díszíthetik a jövőbeli kedvenc helyünket a lakásban.

Figyelünk az árnyékolásra, ehhez egy korábbi cikkünkben található inspiráció, amiket hasznosak lehetnek!

Ha növényeinknél tanácstalanok vagyunk, hogy télen mivel érdemes bezöldítenünk a teraszt, akkor ebben a cikkben a télálló növényekhez adtunk ötleteket!

A bútorokat, kiegészítőket, dekorációkat vásárjuk meg használtan, ezzel is csökkentve a felújítás költségét és egyszerű lépéseket teszünk a fenntarthatóság felé!

Ne féljünk segítséget kérni! Ha bizonytalannak érezzük tehetségünket a felújítási munkákkal kapcsolatban, akkor kérjünk bátran segítő kezeket. Együtt még az idő is gyorsabban fog telni, ráadásul az első kertipartinak már a vendégseregét is megtalálod így!

beépítés ötlet

Következzék a jól megérdemelt pihenés ezután a kisebb lakásfelújítás után. Ücsörögjük jól betakarózva, teát kortyolva és élvezzük a kis óázisunk megnyugtató hangulatát.

Comments are closed.

Navigate