Tippek a megfelelő árnyékoló kiválasztásához

A jó idő beköszöntével sokan csak egy hűsítő italra vágynak a saját teraszukon, erkélyükön. Ám otthonunk ezen területeit csak akkor élvezhetjük igazán, ha nem tűző nap fogad minket. Van egy pont, ahol mindenkiben felmerül a kérdés, hogyan kellene megoldani ezt a problémát, és saját otthonának korlátait figyelembe véve, milyen árnyékolási megoldás lenne a tökéletes választás? Ehhez adunk most tippeket!

A jó árnyékoló megválasztása nem csak azért fontos, mert a túl erős napfény zavaró a pihentető szieszta közben. Az erős UV sugarak ellen szükségszerű védekezni. Évről évre újabb megoldásokkal rukkolnak elő a tervezők, hogy csak részben kelljen leárnyékolnunk a napsütést. Így a választék ezen a területen is meglehetősen széles. Választás előtt nekünk kell felmérnünk, hogy pontosan milyen területre, és milyen célból vásárolunk árnyékolót.

Ha nem bírjuk a meleget
Ha balkon vagy erkély tartozik a lakáshoz, talán az a legkézenfekvőbb, ha a korlátra, a felettünk lévő erkély aljára erősítünk rolókat. A célnak éppenséggel megfelel, ugyanakkor ez a leginkább „fapados” megoldás. A szélnek, esőnek és napsütésnek folyamatosan ki van téve az árnyékoló anyaga még akkor is, ha épp fel van csavarva. Egy-két évet biztosan kibírnak, de ha valami tartósabbra vágyunk, érdemes olyan feltekerhető ponyvát választani, amit egy hengertartóba vissza is húzhatunk. Ezek általában szabályozható magasságúak, könnyedén legördíthetőek. A ponyva anyagát tekintve választhatunk UV- és szakadásálló poliésztert is. 

Egy praktikus menedék
Ennél egy fokkal profibb megoldás, amit általában kisebb boltok, kávéházak is előszeretettel alkalmaznak: a bukókarós külső árnyékoló. Érdemes átgondolni, hogy mekkora területet  szeretnénk vele az erkélyen, vagy teraszon lefedni. A karok legfeljebb 120 fokos szögben dönthetők. Az ilyen típusú árnyékolókat is általában kézzel kell vezérelni, de a modernebb fajtákban már van belső motoros meghajtás. A vászon típusokból is bátran lehet válogatni, van miből. Általában a tulajdonosok a méretet, színt vagy mintát helyezik előtérbe, pedig érdemes az anyagára is odafigyelni. Ha olcsó műanyag megoldást választunk, nem szellőzik majd annyira, mintha egy minőségibb vászon darabot vásárolunk.

Az olasz gelato-életérzés
Valószínűleg mindenkinek akad legalább egy olyan emléke, mikor a családdal a helyi fagyizó kis teraszán egy hatalmas napernyő alatt ültek és élvezték a nyarat. Ezt akár a saját teraszunkon is megvalósíthatjuk! A nagy méretű, bukókaros oszlopra szerelhető napernyők legnagyobb előnye a mobilitás.

Oda tesszük ahová szeretnénk, és a Nap járásától függően változtatható a dőlésszöge. Vannak olyan verziók is, amiket falra is felszerelhetünk, és az ernyő félköríves kialakítása egy erkélyen vagy kisebb balkonon is remekül szuperál. Minden típust megvédhetünk az időjárási viszontagságoktól is, hiszen csak össze kell hajtani és már el is tudjuk pakolni. Léteznek könyökkaros napellenzők is, UV álló textillel, amik 1-2 év alatt sem kopnak vagy színeződnek el. Manapság egyes típusokhoz már öntisztuló textilt is kérhetünk. Ezek egészen nagy területet, akár 18-20 négyzetmétert is le tudnak árnyékolni.

A gigászi méret kedvelőinek
Akik nagyban játszanak, már napvitorlában gondolkodnak. Ezeknél is alapfeltétel, hogy alaposan megszűrjék az UV sugarakat. Előnyük, hogy jól ellenállnak a szélnek, ráadásul ha minőségi anyagot választottunk, még az eső ellen is védelmet nyújtanak. Így egy gyors nyári zápor miatt végképp nem kell bevonulni a házba. A napvitorlákat úgy tervezik, hogy ellenálljanak a gyors légáramlatoknak, éppen ezért élettartama is viszonylag hosszú.

Hogyan érdemes választani?
Nagyon fontos tudni, hogy mekkora területet szeretnénk leárnyékolni és válasszunk minőségi terméket. Nem kell, hogy prémium kategóriás legyen, ha kevesebb pénzből szeretnénk megoldani az árnyékolást, de gondolkodjunk hosszútávon. Egy olcsó megoldást záros határidőn belül úgyis le kell cserélnünk. Amennyiben olyan típusból választunk, ami összeszerelést igényel, ne féljünk szakember segítségét kérni.

Összességében napernyőt akkor vegyünk, ha kisebb területen, ideiglenesen szeretnénk megvédeni bőrünket a napsugárzástól. Napvitorlát pedig akkor, ha lényegesen nagyobb területet – akár medencét, egész teraszt – szeretnénk lefedni vele, és igényünk van adott esetben az épület falának hűvösen tartására is.

Comments are closed.

Navigate