Kanapé tisztítása házilag

A márciussal egyre inkább aktuálissá válik a tavaszi nagytakarítás. Az ablakpucolás, szőnyegtisztítás mellett sokan ilyenkor a család kedvenc ülőalkalmatosságát, a kanapét és a fotelt is alávetik egy alapos suvickolásnak. De hogyan oldható meg egyszerűen, környezetbarát és költséghatékony módon a kanapé tisztítása házilag? Alábbi bejegyzésünkben mutatunk néhány hasznos praktikát!

Profi kárpittisztítás vs. kanapé tisztítása házilag

Amennyiben egy súlyosan szennyezett, makacs foltokkal tarkított kanapéról van szó, mindenképpen érdemes megfontolni, hogy kárpittisztító szakemberek segítségét kéred. A profik által végzett munka mellett szól ugyanis, hogy nem neked kell az idődet és az energiádat rászánni egy ekkora feladatra. Ráadásul ezek a cégek jól ismerik a különböző tisztítószerek és -eszközök működési mechanizmusait, így kisebb eséllyel tesznek kárt egy amúgy igencsak drága bútordarabban. A profi kárpittisztítás ugyanakkor drága mulatság lehet, ami kisállatos, kisgyermekes házban viszonylag gyakori kiadást jelent, hiszen óhatatlanul történnek balesetek.

Kanapé tisztítása kisállatos lakásban
Forrás: Unsplash / Roberto Nickson

Jó hír viszont, hogy a kanapé tisztítása házilag is megoldható. Amennyiben van bennünk kísérletezési kedv, bátorság és elszántság, az egyszerűbb szennyeződéseket mi magunk is el tudjuk távolítani. A hatékony száradás érdekében azonban mindenképpen érdemes megvárni ezzel a művelettel a melegebb, napos időt, és akár kültéren tisztítani a kanapét!

Amiket mindenképpen kerülj!

Amennyiben úgy döntesz, hogy belevágsz a kanapé tisztításába házilag, mindenképpen érdemes megvizsgálnod a kárpit anyagát, a szennyeződés mértékét, és azokat a tisztítószereket, amik a birtokodban vannak. Az erős, maró hatású vegyszereket érdemes kerülni, mert roncsolhatják a textília szerkezetét és színét, és a koszos folt helyett senki sem akar egy maradandó, kifakult pacát nézni.

Emellett – bár vonzó, és profinak tűnő megoldás lehet – a gőztisztító házi alkalmazását is érdemes kerülni. A szakemberek szerint ugyanis ahelyett, hogy hatékonyan és kíméletesen kiszedné a foltokat, inkább fixálja őket a textil szerkezetében. Ez pedig még jobban ellehetetleníti a kanapé tisztítását házilag. Egy óvatlan, gőztisztítós baleset miatt pedig akár százezer forintos kárt is okozhatsz magadnak, mivel később jóval nehezebb és költségesebb lesz eltávolítani a szennyeződést a profi kárpittisztítóknak.

Stílusos narancssárga kanapé
Forrás: Unsplash / SpaceJoy

Kanapé tisztítása házilag: 3 praktika

1. Kanapé tisztítása ecettel

Az egyik leguniverzálisabb, környezetbarát tisztítószer az ecet. Nemcsak vízkőoldásra és fertőtlenítésre, de a kevésbé szennyezett textilfelületek megtisztítására is remekül alkalmazható. Arra ugyanakkor figyelj, hogy a zsíros, nagyon makacs foltokat nem fogod tudni ezzel eltávolítani, ugyanakkor az enyhébb szennyeződések és szagok eltávolítására jó megoldás lehet.

  • Az első lépés, hogy létrehozod az ecetes-vizes keveréket. Ehhez a konyhában is használatos, 20%-os ecetet keverd el nagyjából 1:2 arányban langyos vízzel. Amennyiben a kellemetlen illatok semlegesítését még hatékonyabbá szeretnéd tenni, néhány csepp teafa vagy levendula illóolajat is keverhetsz bele.
  • Áztasd be a takarításra szánt rongyodat a keverékbe, és hagyd, hogy megszívja magát.
  • Töröld át a bútor és a textil felületét, majd hagyd, hogy megszáradjon!

2. Kanapé tisztítása szódabikarbónával

A szódabikarbóna rendkívül sokoldalú szer, amely ráadásul a legtöbb háztartásban megtalálható. Az ecethez hasonlóan remekül tisztít és fertőtlenít, emellett pedig a kellemetlen szagokat is semlegesíti.

  • Ehhez a módszerhez egyszerűen csak szórd be szódabikarbónával a kívánt textilfelületet – ez lehet szőnyeg, matrac vagy kanapé -, és hagyd állni rajta egy-két órán át. Vannak, akik némi vízzel elegyítve masszát is készítenek a porból, és úgy kenik fel a szennyezett felületre, majd hagyják kiszáradni.
  • Az anyag ez idő alatt megteszi a hatását, magába szívja a szagokat és halványítja a foltokat.
  • Miután letelt az idő, porszívózd át a felületet, hogy eltávolítsd a maradék szódabikarbónát.
Zöld bársonykanapé
Forrás: Unsplash / Phillip Goldsberry

3. A kanapétisztító sprayk és gélek

A környezetbarát megoldásokon túl számos tisztítószermárka kínál különböző kanapé- és kárpittisztító sprayket is. Ezeknek előnye, hogy igen hatékonyan tisztítják a felületet, emellett pedig az alkalmazásuk egyszerű és tartós. Jellemzően kellemes illatuk van, így a kanapé tisztítása után hosszú órákig élvezheted az otthonodban a finom aromákat. A kanapé sprayk heti rendszerességű használatával jelentősen kitolhatsz egy-egy hosszabb időt igénylő kárpittisztítást is.

Ezzel szemben a kárpittisztító gélek és folyadékok a mélyebben elhelyezkedő, makacs szennyeződések tisztítására ideálisak. Amennyiben tehát egy régebbi folttal szeretnéd felvenni a harcot, akkor a hosszan tartó és hatékony eredmény érdekében érdemes inkább ezekkel a profi tisztítószerekkel próbálkoznod. Fontos azonban, hogy mindig tartsd be a flakonon olvasható használati utasítást, nehogy kárt tegyél a bútorodban!

Comments are closed.

Navigate