Szőnyegtisztítás házilag: 3 egyszerű praktika

Kiömlött egy pohár bor vagy a háziállatod piszkított rossz helyre? Elég egy véletlen baleset, és a kedvenc szőnyeged foltos, piszkos, kellemetlen szagú lehet. Jó hír azonban, hogy nem kell feltétlenül a drága tisztító-szolgáltatásokat igénybe venned, hiszen sok esetben a szőnyegtisztítás házilag is kivitelezhető. Csupán néhány eszközre és egy szabad órácskára lesz szükséged az ünnepek előtti nagytakarításban.

Szőnyegtisztítás házilag: ezeket vedd figyelembe!

Mielőtt belevágnál a szőnyegtisztításba házilag, érdemes néhány szempontot figyelembe venned. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú, anyagú és méretű szőnyegről, illetve szennyeződésről van szó. Ennek megfelelően ugyanis beválhatnak az alábbi pénztárcabarát praktikák, de bizonyos esetekben elengedhetetlen, hogy professzionális mosást vegyél igénybe.

A szennyeződés jellege

Amennyiben a szőnyeged felületének jelentős részét durva szennyeződés fedi, érdemes professzionális szőnyegtisztítóhoz fordulni, netán nagy teljesítményű, gépi szőnyegtisztítást alkalmazni. Kisebb méretű, kevésbé makacs foltok esetén azonban bevetheted az alábbi, szőnyegtisztítás házilag praktikáinkat! Emellett azt is vizsgáld meg alaposan, hogy milyen típusú szennyeződések vannak a kárpiton. A zsíros foltok eltávolításához például az ecet lehet megfelelő választás, míg a vörösbort a szódabikarbóna és a só szedi ki a legjobban.

Kutya fekszik a szőnyegen
Forrás: Pixabay

A szőnyeg anyaga

Mielőtt belevágsz a szőnyegtisztításba házilag, mindenképpen mérd fel a mosásra szánt kárpit szerkezetét és állapotát is. Amennyiben a tisztításra szánt szőnyeged elnyűtt, fakó és kopottas, lehetőleg kerüld az erős, savas bázisú vegyszereket, ezek ugyanis tovább roncsolhatják az anyagot. Inkább használj természetes eredetű, kímélő tisztítószereket a szőnyegtisztításhoz házilag!

A legtöbb pamut vagy szintetikus szőnyeget egyébként gépben, kímélő mosószerekkel is tudod mosni, a gyapjú anyagúakat viszont ne tedd be, mert könnyen nemezelődhetnek. A kézzel csomózott, keleti kárpitok igen drágák, ezeknek a tisztításához érdemes lehet szakember segítségét kérni. Ugyanígy a shaggy típusú szőnyegek is nagyobb odafigyelést igényelnek, hiszen a hosszú szálak közé könnyen beül a por, ezért sok esetben a porszívózás nem hozza meg a kellő eredményt.

A legtöbb szőnyegen egyébként találsz címkét (vagy a hátoldalán jelzést), ami részletesen ismerteti a takarítási instrukciókat. A teljes szőnyegtisztítást házilag csak akkor alkalmazd, ha ezek az utasítások megengedik.

Szőnyegtisztítás házilag
Forrás: Pixabay

Szőnyegtisztítás házilag: 3 természetes és pénztárcabarát módszer

1. Szőnyegtisztítás házilag ecettel

Tudtad, hogy a krumplifőzelék és a savanyúságok elengedhetetlen hozzávalóját háztartási célokra is be tudod vetni? Igaz, hogy a környezetbarát tisztítószerek készítéséhez érdemes a 20%-os verziót használnod, de öblítő helyett a mosáshoz is adagolhatod, hiszen lágyítja a vizet, segíti a szagtalanítást és a folteltávolítást. És hogy hogyan működik a teljes szőnyegtisztítás házilag ecettel? Mutatjuk is!

  • A száliránynak megfelelően alaposan porszívózd át a szőnyeget, szükség esetén pedig rázd is ki. A kézzel csomózott kárpitokat emellett érdemes nyaranta egyszer megnapoztatni, így ugyanis könnyebb őket tisztítani.
  • Egy szórófejes flakonban készíts 1:1 arányú vizes-ecetes oldatot, és alaposan keverd össze! Legalább 20%-os ecetet használj.
  • Fújd az oldatot a szennyezett felületre!
  • Várj 10-15 percet, majd törlőkendő segítségével alaposan dörgöld át a foltot, de hosszabb szálú szőnyegek esetén kefét is használhatsz. Amennyiben a folt nagyon makacs, ismételheted a folyamatot, vagy kukoricakeményítővel készíthetsz házi szőnyegtisztító masszát is.

2. Szőnyegtisztítás kukoricakeményítővel

A zsíros, olajos vagy tintafoltok legjobb ellenfele a kukoricakeményítő. Ezt az elsősorban gasztronómiai célra használt alapanyagot a szőnyegtisztításnál is bátran bevetheted – akár vízzel, akár ecettel elegyítve.

  • Keverj össze 100-200 gramm kukoricakeményítőt vízzel, vagy 1:1 arányban 20%-os ecettel.
  • A kapott masszát vidd fel a foltra, majd várj 60 percet!
  • Dörzsöld át a szennyeződést egy kefe segítségével!
  • Végül egy vizes ronggyal távolítsd el a házi szőnyegtisztító masszát!
Keleti szőnyeg
Forrás: Unsplash / Sina Saadatmand

3. Szőnyegtisztítás házilag szódabikarbónával

A zöld háztartások elengedhetetlen tisztítószere a szódabikarbóna. A vízben oldódó, enyhén lúgos kémhatású, szagtalanító port ráadásul a száraz szőnyegtisztításhoz házilag is bevetheted. Borfolt esetén kifejezetten javasoljuk, hogy 1:1 arányban keverd össze egyszerű konyhai sóval, ez ugyanis a zsíros szennyeződések mellett a vörösbornak is jó ellenfele.

  • Szórófejes flakonnal vagy egy vizes rongy segítségével nedvesítsd be a kárpit felületét, de semmiképp se áztasd el.
  • Ezt követően kezdődhet a szőnyegtisztítás házilag szódabikarbónával: szórd be vastagon a porral úgy, hogy a legfelső rétege azért száraz maradjon.
  • Hagyd legalább 60 percet állni a szőnyegen, makacs szennyeződés esetén pedig dörgöld is át a szőnyeget egy vizes kefével.
  • Utolsó lépésként porszívózd fel a megszáradt szódabikarbónát a szőnyegről, és gyönyörködj a tiszta kárpitodban!

Comments are closed.

Navigate