Így fizess egészségpénztárból anélkül, hogy nagyobb összeget tartanál a számládon

Költesz az egészségedre? Vásárolsz gyógyszereket vagy jársz időnként magánorvoshoz? Fogorvoshoz? Esetleg hordasz szemüveget vagy kontaktlencsét? Ha a válaszod bármelyik kérdésre igen, akkor jó ha tudod, hogy ha ezeket egészségpénztárból fizeted, akkor akár évi 150 ezer forintot is visszakaphatsz a személyi jövedelemadódból.
#szponzorálttartalom

Az egészségpénztárhoz adókedvezmény kapcsolódik. A pénztárba befizetett összeg 20 százalékát, évente legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetsz az adódból. Viszont ennél nem az a lényeg, hogy mennyit költesz, hanem hogy mennyit fizetsz be. Ez azért fontos, mert ha nagyobb orvosi beavatkozásra gyűjtesz, akár éven túl is, az adóvisszatérítést akkor is kérheted.

Az adóvisszatérítés maximumához elég sokat, évente 750 ezer forintot, azaz havi 62 500 forintot kellene befizetned a pénztárba, és lehet, hogy te nem költesz ennyit. Ez nem gond, hisz sok kicsi sokra megy, és az a jó, ha a befizetéseidet a saját igényeidhez igazítod. Gondolj bele, az infláció épp most csökkent 10 százalék alá, de még mindig magas.

Az elmúlt évben egy magyar háztartás átlagosan 290 ezer forintot költött az egészségére, ami idénre 20 százalékkal növekszik. Aki ezt a pénzt az egészségpénztáron keresztül költötte el, az jövő év elején 70 ezer forintot kérhet vissza az egészségszámlájára. Ez fedezheti például az éves fogászati kiadásaidat, vagy egy komplexebb szűrővizsgálatot. Az adóvisszatérítéssel tehát remekül inflációállóvá teheted az egészségügyi költéseidet.

Aki valaha is költ ez egészségére saját zsebből, annak már megéri egészségpénztári számlát nyitni, de mégis csak kevesen teszik meg. Ennek egyik oka, hogy azt hiszik, hogy az egészségpénztárak működése nehézkes, sokat kell papírozni, és már a pénztárba belépni is bonyolult. Valóban igényel a dolog némi „papírmunkát”, de sok pénztár szerencsére ugyanúgy viszolyog a papíroktól, mint te magad.

Forrás: iStock

Szakértőnk, Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakportál alapítója elmondja nekünk, milyen modern funkciókat találunk az egészségpénztáraknál, és hogyan használhatjuk ezeket.

1. Van online belépési lehetőség

Több pénztárba online is beléphetsz. Ilyenkor a pénztár online felületén töltheted ki a belépési nyilatkozatot, és a kötelező ügyfélazonosítást is megcsinálhatod elektronikusan. Innen mindent intéz a pénztár. Neked már csak az a dolgod, hogy befizess pénzt a számládra és már használhatod is.

Kényelmes online belépést biztosít az OTP Egészségpénztár, a Patika, Új Pillér, Prémium és IZYS Egészségpénztár is.

2. Az egészségpénztárba elektronikusan is beküldheted a számláidat

Ha termékeket (például gyógyszert, gluténmentes élelmiszert vagy babakozmetikumokat) vásárolsz az egészségpénztárból, akkor ezeket bármilyen üzletben vagy patikában megveheted. A vásárlásról számlát kérhetsz, majd azt a pénztárhoz beküldheted.

Szolgáltatásokat viszont csak a pénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál vehetsz igénybe. Ne aggódj, a pénztár honlapján könnyen ellenőrizheted, hogy az adott rendelőintézet vagy orvos szerződött partnere-e a pénztáradnak, sőt, van olyan pénztár is, ahol online foglalórendszer működik, és a telefont sem kell felemelned.

Mind a termékszámlákat, mind a szolgáltatásokról szóló számlákat beküldheted a pénztárba elektronikusan. A Patika Egészségpénztár például nemrégiben hozott létre a honlapján egy számlafeltöltő felületet, ahol közvetlenül a pénztár rendszerébe töltheted fel a számláidat. De nem csak azt, hanem ha olyan vizsgálatra mennél, amelyhez orvosi javaslat kell (csak a szemüvegkészítéshez és a szűrővizsgálatokhoz van szükség rá), akkor ide azt is feltöltheted.

3. Több pénztárnak van mobilapplikációja

A mobilapplikációban olyan funkciókat érhetsz el, mint az egyenleg-lekérdezés, az adatmódosítás vagy a térképes szolgáltatókereső. Ezzel az egészségpénztári számlád a kezedben lehet, épp úgy, mint a mobilbank.

4. Automatikusan feltöltődő egészségkártyák is elérhetők

Elérkeztünk talán a leggyakrabban hallott aggályhoz az egészségpénztár kapcsán. Sokan egyszerűen nem szeretnének, vagy úgy érzik, hogy nem tehetik meg, hogy külön megtakarítást képezzenek az egészségszámlájukon. Nem mintha nem érné meg, hiszen a pénztár az egészségszámlán tartott pénz után hozamot fizet, most nem is rosszat, akár 10 százalék körül is.

Viszont pont ez a magas inflációval terhelt időszak az, amikor sokan úgy érzik, hogy nem tudnak félretenni még az egészségük érdekében sem. Még akkor sem, ha pont ilyenkor kellene igazán spórolni, és egyre nehezebb kigazdálkodni a 30-40 ezer forintos orvosi vizit díját. Ha te is így vagy ezzel, akkor az automatikusan feltöltődő egészségkártya neked való.

Az egészségpénztárak szinte mindegyike kínál egészségpénztári kártyát, amellyel kártyaelfogadó helyeken ugyanúgy fizethetsz, mint a bankkártyáddal. Ilyenkor már számlát sem kell kérned, a számla összegét közvetlenül az egészségpénztárból fizeted ki. De ehhez is megfelelő pénztári egyenlegre van szükség. Kivéve, amikor nem.

Elérhetők már olyan modern egészségpénztári kártyák, amelyeket közvetlenül össze tudsz kötni a bankkártyáddal. Így bármikor fizethetsz az egészségpénztári kártyáddal, és sosem kell attól félned, hogy ott állsz a boltban, patikában vagy a rendelőben, és nincs rajta elég pénz.

A Patika és Új Pillér Egészségpénztárak kártyáinál beállíthatod, hogy amikor az egyeneleged egy bizonyos összeg alá esik, akkor automatikusan töltse fel az egészségpénztári egyenleget egy általad előre beállított összeggel.

Például vásárolsz, elmész az orvoshoz, ahol a rendelőben az egészségkártyáddal fizetsz. Az egyenleged 1 ezer forintra csökkent, de te még mennél a patikába is, hogy kiváltsd az orvos által felírt gyógyszert is. Mivel előre beállítottad, hogy ha a számládon 2 ezer forintnál kevesebb összeg marad, akkor automatikusan emeljen át a bankszámládról 5 ezer forintot, így nyugodtan mehetsz a patikába, és ott is fizethetsz az egészségkártyáddal.

Ez a módszer biztonságos, mert ha elveszítenéd a kártyádat, akkor is csak az általad beállított összeget tudják egyszerre átvenni a bankkártyádról. Ha ilyesmit észlelsz, azonnal letilthatod a kártyát.

Forrás: iStock

Az OTP Egészségpénztár egy másik típusú feltöltődő kártyát kínál. Az OTP egészségkártyádat is összekötheted a bankkártyáddal, de pénz csak közvetlenül a vásárláskor kerül át az egészségkártyádra, és pontosan a vásárlás összege (vagy az abból hiányzó rész) növelve a pénztár költségével.

Ha tehát van az egészségszámládon 2 ezer forint, de te a dm-ben 5 ezer forintért vásárolnál, akkor az egészségkártyád a bankkártyádról átkér 3 ezer forintot, plusz a pénztár költségét (egész pontosan 3 195 forintot). Így akár teljesen üres egészségkártyával is tudsz vásárolni.

Ha van az egészségszámládon pénz, akkor mindig először abból költesz, és csak utána jön a bankkártya. A kártyák közötti kapcsolatot bármikor bonthatod, de ha össze vannak kötve, akkor figyelj a bankkártyád költési limitjeire, hogy biztonságban legyen a pénzed, illetve egyébként is jó, ha a bankkártyás fizetéseidről push üzenetet kérsz.

Ezekkel a kártyákkal nagyon kényelmesen vásárolhatsz, és ráadásul így is minden egyes, a pénztári számládon átvezetett költésed pénztári befizetésnek minősül, így kérheted utána az adóvisszatérítést. Ne felejtsd, hogy spórolni sosem drága vagy macerás, védd meg a pénzed vásárlóerejét, és használd ki az egészségpénztár szolgáltatásait.

Comments are closed.

Navigate