Természetes dezodor házilag – próbáld ki te is!

A zero waste életmód felfutásával egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek a natúr, akár házilag is összedobható kozmetikumok. A természetes eredetű, sok esetben bio alapanyagokat tartalmazó termékek ugyanis rendszerint újrahasznosítható csomagolással járnak, és amennyiben te készíted, még a pénztárcádat is kímélik. Most megmutatjuk, hogy milyen lépésekben alkothatod meg és szabhatod testre a saját természetes dezodorodat.

Miért jó alternatíva a természetes dezodor?

A házi kozmetikumok előnye nem csupán az, hogy olcsóbbak és a rengeteg műanyag csomagolás híján kevésbé terhelik a környezetet. Vegyszermentesek is, tehát a bennük található természetes anyagok nem roncsolják a szervezetünket – adott esetben rákot vagy Alzheimer-kórt okozva.

Egyes bolti dezodorok ugyanis a bennük található alumínium révén érik el az izzadásgátlást. Az apró részecskék eltömítik az izzadtságmirigyeket, megakadályozván így a természetes verítékezést. Márpedig az izzadás egy fontos, méregtelenítő folyamata az emberi szervezetnek.

Bolti dezodor
Forrás: Pixabay

Azt viszont nem árt tudni, hogy a dezodorálás szó eredetileg szagtalanítást jelent. Ehhez hűen a természetes dezodorok a szódabikarbóna és az illóolajok segítségével gátolják a kellemetlen szagokat, miközben ápolják a bőrt.

Így készítsd el a természetes dezodort házilag!

Ezekre lesz szükséged 50 ml-hez:

  • 10 g finomítatlan shea vaj
  • 10 g szűz kókuszzsír
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 10 g szódabikarbóna
  • 8-10 csepp illóolaj
  • egy 50 ml-es tégely

Az illat kiválasztása

Fontos, hogy bármilyen illatot is választasz, 100% természetes, lehetőleg bio illóolajokat használj a természetes dezodorodhoz. Bár illóolaj kisokosunkban már egy teljes bejegyzést szenteltünk ennek a témának, nem árt itt is bemutatni a legtöbb extra hatással bíró darabokat. A teafa például fertőtlenítő, baktériumölő hatással bír, így remek választás a dezorodhoz, hiszen a kellemetlen izzadtságszagot elsősorban a megtapadó baktériumok okozzák. Ezen kívül jó még a levendula illóolaj, hiszen szintén antibakteriális, emellett pedig bőrnyugtató hatással is bír. Kísérletezz bátran, és hozd létre a hozzád leginkább passzoló illatkombinációt!

Természetes dezodor illóolajjal
Forrás: Pexels / Karolina Grabowska

Természetes dezodor házilag lépésről lépésre:

A természetes dezodor újrahasznosítható csomagolásaként egy kb. 50 ml-es, üveg tégelyt javaslunk. Ebben gyakorlatilag végtelen mennyiségű házi kozmetikumot tárolhatsz, amikor pedig kifogy, mindig alaposan mosd el magas hőfokon. A sűrű, krém állagú dezodor felviteléhez használhatsz kis spatulát, kanalat, de akár az ujjaidat is.

  1. Vízforralóban vagy tűzhelyen tegyél fel kb. fél liter vizet forrni. Öntsd egy hőálló, de alacsony falú edénybe.
  2. Helyezd az üvegtégelyt egy forró vízzel teli tálkába, tedd bele a shea vajat és a kókuszzsírt.
  3. Miután elolvadtak, keverd hozzá a por állagú kukoricakeményítőt és a szódabikarbónát is. Addig keverd, amíg a masszád állaga homogén nem lesz.
  4. A végén adj hozzá 8-10 csepp illóolajat a választott kombinációban, és finoman keverd el.
  5. Vedd ki a tégelyt a forró vízből, majd hagyd a természetes dezodort megszilárdulni. Kész!

Comments are closed.

Navigate