Úton a hulladékmentes életmód felé – Tapasztó Orsival

Én nem akarok beleszólni, de…” Hányszor és hányféle helyzetben hallottuk már ezt a mondatot, talán segítő, de legtöbbször igenis beleszóló vonatkozásban. Tapasztó Orsi a @nemakarokbeleszolni Instagram oldal egyik alapítója, a digitális platformon pedig a mostanra már több mint 100 ezer követőjük napját derítik fel olyan kérdésekkel, amik látszólag a fenti kéretlen tanácsokat osztó embereket figurázzák ki, ám valójában érzékenyíteni próbálnak… 

Orsival a Római-parton beszélgettünk, ahol rögtön azzal kezdte, hogy „nem szeretné azt mondani, hogy ő egy influencer, mert ennek a szónak sajnos van egy negatív zöngéje. Persze alapjáraton nincs azzal gond, ha valaki influencer és az elérését egy jó ügynek szenteli és pozitívan próbál hatni az emberekre, de sokszor az instára fellépve egy rózsaszín buborékban találjuk magunkat, amitől akarva-akaratlanul rossz érzéseink lesznek, hiszen a valóság az nem ilyen.”
Ezért is vágott bele harmadmagával a @nemakarokbeleszólni oldal készítésébe, hogy hiteles képet adva támogassa a hozzá hasonló „tökéletlen” nőket és anyákat abban, hogy egyáltalán nem baj az, ha nem megy minden azonnal olajozottan.

Igazi polihisztor: mindamellett, hogy anyaként, mentálhigiénés szakemberként és fizikusként jellemzi magát, elindult azon az úton is, ahol a végcél a zero-waste, és a használt cuccok minél tudatosabb felhasználása, megunt vagy kinőtt dolgok adása-vétele. Orsi tavaly március óta van otthon 5 esztendős kisfiával, ami persze – ahogy arról instaposztjai is árulkodnak – nagy kihívás, de pont abból merít erőt, hogy történetét és napjait másokkal is megosztja, így bennük is tudja a lelket tartani.

A zero-waste, azaz a hulladékmentes élet és az újrahasznosítás gondolata főleg az elmúlt évben foglalkoztatta Orsit. „A vásárlási szokásaink eléggé átalakultak az elmúlt egy év alatt. Az is egy program volt, hogy csak felöltöztünk és bementünk valahova shoppingolni, most viszont, hogy ilyen lehetőség nincs, rájöttem, hogy mindent meg lehet online oldani, ha vásárlásról vagy eladásról van szó. Ezért használunk különböző webshopokat és appokat, például a Jófogás alkalmazását is – gyors, kéznél van és nagyon jó a keresője!

Orsi egyébként elmesélte nekünk, hogy a zero-waste és a használt cuccok vásárlásához vezető úton egy határozottan egyedi helyzet indította el: „Elsősorban nem az anyagiak miatt vettem használt ruhákat gimnazista koromban, hanem egész egyszerűen meguntam azt, hogy minden ruhadarab szembejön velem az utcán. Így már nagyon fiatalon rákaptam a dolog ízére, elkezdtem turkálókba járni, ha úgy nézzük, egészen egoista okokból, de igazi kincseket találtam!”

Mostani lakásukban férjével az egyik kedvenc bútordarabuk is a hulladékmentesség jegyében készül el: „A dohányzóasztalunk lapját például egy pajtaajtóból csináltattuk – elképesztően néz ki és biztos, hogy nem fog szembejönni velünk egy másik lakásban! Persze hozzá kell tennem azonnal a zero-waste aspektusát is a dolognak: ugyan használta már valaki más előttem, viszont nem kell legyártani újra és számomra pont tökéletes.

Comments are closed.

Navigate