Mosószer készítése házilag

A környezettudatos életmód felfutásával egyre népszerűbbé válnak az otthon is összedobható tisztító- és mosószerek. Ezek elkészítésével és használatával ugyanis nemcsak a Földet, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük. A Jófogás most bemutatja, hogyan készül a mosószer házilag.

A Jófogás számára mindig is fontosak voltak a környezettudatosságra, zero vagy low waste életmódra ösztönző témák. Ezek közé tartozik a privát higiéniánk, a takarításunk vagy épp a mosásunk zöldebbé tétele is. A folyékony mosószer házilag történő elkészítésével jóval kevesebb hulladékot termelünk, hiszen nem kell minden kiszereléshez újabb műanyagflakont megvásárolunk, majd kidobnunk. Emellett a benne található természetes anyagok kevésbé mérgezik a bolygó vizeit, illetve azok élővilágát. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az olcsóbb, könnyen beszerezhető alapanyagok felhasználását a családi kassza és a bőrünk is meghálálja. A házi mosószer ugyanis az érzékenyebbek bőrét is kíméli, így például a vele mosott ruhák viselésekor enyhülhetnek a hideg időszakban oly’ jellemző ekcémás tünetek.

Folyékony mosószer házilag
Forrás: Pexels / RDNE Stock Project

Mosószer készítése házilag – A recept

Hozzávalók:

  1. 40 dkg mosószappan: A mosószer készítéséhez házilag lehetőleg növényi eredetű, természetes olajokat és vajakat tartalmazó, illatmentes szappant válassz.
  2. 40 dkg mosószóda: Elősegíti a szappan habzását és erősíti a tisztítóhatást.
  3. 12 ek szódabikarbóna: Erősen tisztító hatású, segít megszabadulni a makacs foltoktól
  4. Illóolajok (opcionális): Fertőtlenítő hatásáért a teafát javasoljuk, de a levendula vagy a citrom illóolaj is kitűnő választás.

Elkészítés:

  1. A folyékony mosószer házilag történő elkészítéséhez először is reszelj le kb. 40 dkg mosószappant. Használj nagylyukú reszelőt, hogy a szappan könnyen oldódjon a vízben.
  2. Egy nagy fazékban forralj fel kb. 2 liter vizet, majd öntsd a reszelt szappanra. Kizárólag erre a célra használt fakanál segítségével keverd addig, amíg a szappan teljesen fel nem oldódik a vízben.
  3. Add hozzá a mosószódát és a szódabikarbónát, további 2 l meleg vizet, majd fém nyakú botmixerrel alaposan dolgozd össze, amíg a porok fel nem oldódnak. A házilag készült mosószer a keveréstől szépen kifehéredik és pudingszerű állagot nyer. Amennyiben túl sűrű, adj hozzá még vizet!
  4. Hagyd a keveréket kihűlni. Amikor már langyos, opcionálisan adhatsz hozzá néhány csepp illóolajat, például levendula vagy teafa olajat, hogy kellemes illata legyen a mosószernek.
  5. Öntsd a keveréket egy üres mosószeres flakonba vagy más tárolóba. Ne feledd, a mosószer házilag minden mosás előtt felrázandó! Célszerű lehet a keveréket hűtőben tárolni, ám mivel egyszerre jelentősebb mennyiség készül el, másokkal összefogásban akár szét is oszthatjátok a felesleget.
Illóolaj virágokkal
Forrás: Pexels / Mareefee

Folyékony mosószer házilag: így használd és ezekkel egészítsd ki!

Az üzletekben kapható, kommersz szerekhez hasonlóan használd a mosószert házilag is. Azaz adj a mosógép mosószer-adagolójába vagy dobjába 1/4-1/2 csészényit a szerből, attól függően, mennyi, és milyen szennyezettségű ruhát mosol. Ezen túl környezetbarát folttisztításra az ökoboltokban is kapható marhaepe szappant, fehérítésre a folttisztító sót (nátrium-perkarbonát), míg az öblítő kiváltására a 10%-os ecettel kevert mosóparfümöket ajánljuk. Ha teheted – környezettudatossági megfontolásból -, csak akkor indítsd el a mosógépet, ha tényleg megtelt a dobja. A ruhákat mosd a lehető legalacsonyabb hőfokon, és ne használj szárítógépet!

Comments are closed.

Navigate