5 tipp a hulladékmentes fürdőszobához

A second hand termékek elsőszámú szakértőjeként a Jófogás mindig is fontosnak tartotta a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyomunk és a hulladéktermelésünk csökkentését. Ennek fontos pontja lehet a konyhánk zero waste szellemiségben történő újragondolása, ahogy a fürdőszobánk hulladékmentessé varázsolása is. Június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon ez utóbbihoz adunk néhány hasznos tippet.

1. Kerüld a műanyagot, válaszd a természetest!

Egy átlagos fogkefe 4,6 g súlyú, így évente több tízezer tonna műanyaghulladék köthető csak ehhez a fürdőszobai termékhez. Mivel higiéniai okokból a fogkeféket nem árt viszonylag gyakran cserélni, így a hulladékmentes élet követőinek érdemes valamilyen természetes anyagú alternatíván elgondolkodni. Például bambusz vagy fa verzión. Szerencsére a fültisztító pálcikáknál is választhatunk már ilyen termékeket, sőt, akár mosható, újrahasználható verziót is.

Bambusz fogkefék
Forrás: Pexels / Pavel Danilyuk

A klasszikusan eldobható arctisztító korongok helyett is érdemes mosható verzióra váltani. Számos hazai kézműves gyártó kínál textilből varrt vagy akár horgolt pamacsokat, amiket 60 °C-on, némi folttisztító sóval mosva évekig újra és újra tudunk használni.

2. Válts szappanra és samponkorongra!

A hulladékmentes otthon másik fontos pontja a mindennapos tisztálkodásunkat érinti. A tusfürdők, samponok, balzsamok és testápolók műanyag flakonjai ugyanis elképesztő mennyiségű szemetet termelnek. Ha tehetjük, válasszunk inkább a környezetbarát csomagolású (vagy akár teljesen hulladékmentes) szappanok, samponkorongok és testvajak közül. Környezetvédelmi okokból figyelj arra is, hogy a pálmazsírmentes darabokat válaszd, ezek ugyanis jóval kevésbé terhelik a bolygót.

Hulladékmentes tisztálkodás
Forrás: Pexels / Karolina Grabowska

3. Környezetbarát fogpaszta és dezodor?

A hulladékmentes élet feketeöveseinek nem kell bemutatni a fogkrém és a dezodor környezetbarát verzióját. Az ismertebb natúrkozmetikum márkák már mind gyártanak környezetbarát fogpasztát, fogport vagy -tablettát, amik rendszerint borsmenta ízesítéssel biztosítják a friss leheletet. Az utóbbi változatot egyszerűen csak a szánkba kell venni, hagyni, hogy feloldódjon, majd a szokásos módon fogat mosni. Az újrahasználható üvegtégely csomagolás nagyjából két hónapra elegendő fogtablettát tartalmaz, ami jóval több, mint egy átlagos fogkrém tubusa.

Hulladékmentes fürdőszobai termékek
Forrás: Pexels / Vlada Karpovich

Dezodor tekintetében sem árt megfontolni a környezetbarát verziót. Az erősen izzadásgátló, klasszikus változatok ugyanis alumíniumot tartalmaznak, ami hosszútávon egészségkárosító lehet. Jó hír viszont, hogy a nagyobb drogériák is kínálnak már papír vagy üvegcsomagolású, természetes összetevőket tartalmazó dezodorokat.

4. Újratölthető flakonokkal a hulladékmentes fürdőszobáért

A zero waste életmód 21. századi felfutásával párhuzamosan egyre inkább szemponttá válik, hogy a mosó- és tisztítószerek flakonjait újratölthető verzióban vásárolhassuk meg. Ezekre először csak a hazai hulladékmentes boltokban volt lehetőség, de szerencsére a zöld szemlélet térnyerésével több nagyobb drogérialánc is nyitottnak mutatkozik a kezdeményezésre. Néhány környezetbarát, online webáruház pedig flakoncsere programot üzemeltet. Azaz a kiürült műanyag csomagolásokat árkedvezményért cserébe, minden rendelésnél vissza tudjuk küldeni a futárral, így azok újra visszakerülhetnek a körforgásba.

Környezetbarát tisztítószerek
Forrás: Unsplash / Kinn Living

5. A hulladékmentes menstruáció igenis létezik!

Bár napjainkban még mindig kvázi tabutémának számít, a hulladékmentes otthon kapcsán nem lehet nem beszélni a menzesz alatt termelt rengeteg hulladékról. Pedig az egészségkárosító hatással bíró, eldobható betéteknek és tamponoknak számos zero waste alternatívája létezik már. Választhatunk mosható betéteket, menstruációs bugyikat vagy akár intimkelyheket is, amiknek a megvásárlása ugyan egy jelentősebb kiadást jelent, de hamar visszahozzák az árukat és a használatuk, tisztításuk egyszerűbb, mint gondolnánk.

Comments are closed.

Navigate