Tippek, ha várandós vagy!

Először is, nagyon gratulálunk a kisbabádhoz! A meglepetésen és az első örömtáncon már biztosan túlvagy, jöjjön pár gyakorlati jó tanács!
#szponzorálttartalom

Kezdd az alapokkal

Számold ki a babád születési dátumát

Még a naptáradat sem kell ehhez elővenned – csak használd a díjmentes Anyafalva kismama applikációt. Nemcsak azt a dátumot fogod megtudni, amikor végre a karodban tarthatod a babád, hanem egy személyre szabott naplót is kapsz, amely megmutatja, mikor hallhatod először a szívverését vagy mikor fogod megtudni a baba nemét, mikor milyen vizsgálatokra kell majd menned.

Válassz egy megbízható, támogató orvost, aki végig fogja kísérni a várandósságodat

Az elkövetkező hónapokban rengeteget fogsz majd vele találkozni, ezért fontos, hogy szimpatikus legyen, minden kérdésedet meg tudjátok beszélni a várandósság ideje alatt. Érdemes megkérdezni a barátnőidet, kisbabás ismerőseidet, hogy kit ajánlanak, kivel volt jó tapasztalatuk, és ez alapján meghozni a döntést. 

Irány az ultrahang?

Nem egészen, picit lassíts! Egyeztess vele időpontot a terhesség megállapítására, de érdemes akkorra időzíteni, amikor a kismama app szerint 8 hetes leszel.

Gondold át, mikor fogod bejelenteni a nagy hírt a rokonoknak, barátoknak, valamint a munkahelyeden

Tudjuk, hogy legszívesebben világgá kürtölnétek a boldogságotokat, de itt sem árt körültekintőnek lenni. Sokan várnak az első trimeszter végéig, amikor a vetélés kockázata csökken, míg mások azonnal bejelentik. Vannak, akik hamar közlik a munkatársaikkal és a főnökükkel, mert olyan munkakörben dolgoznak, ahol muszáj óvatosnak lenni, míg mások azt szeretnék, hogy a munkahelyükön minél később tudják meg. A várandóssággal kapcsolatban ugyan nincs bejelentési kötelezettséged a munkáltatód felé, azonban jobb, ha tisztában vagy a törvényekkel, érdemes ennek alaposan utánanézned. Ahhoz, hogy a pénzügyi dolgaidat intézni tudd, valamint megkapd a téged megillető kedvezményeket, támogatásokat, tájékoztasd mielőbb a munkáltatódat.

Manapság nagyon népszerű megosztani a babavárás örömét az online világban is. Ha ez tervben van, érdemes előre megbeszélnetek, mikor hozzátok nyilvánosságra a nagy hírt. Készíthettek kreatív fotót vagy videót a pároddal, ehhez sok-sok inspiráló ötletet találtok a közösségi felületeken.

Tervezz előre, mielőtt megszületik a babád

Készülj fel arra, mi fog történni a veletek a várandósságod alatt

Az legtöbb kismama alkalmazásban hétről-hétre követheted nyomon a babád fejlődését, valamint találsz egy listát is, ahol trimeszterekre bontva láthatod, hogy milyen kötelező és ajánlott vizsgálatok várnak majd rád. 

Kövesd nyomon a babád fejlődését

A baba hihetetlenül gyorsan növekszik és hétről hétre változik. A kismama appban nemcsak a méretét tudod követni, hanem azt is megtudhatod – képekkel bemutatva -, hogy milyen testi változásokon megy keresztül, mi történik épp vele és veled. Nagyon izgalmas látni, ahogy a pici fejlődik, gyarapszik, felkészül a születésre.

Tervezd meg a pénzügyeidet 

Ebben is segítségedre lehet az Anyafalva kismama app, hiszen Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője átfogóan ismertet mindent a Kisokosban. Valamint került bele egy „Pénzügyi elintézendők” lista is, ahol megismerheted az igénybe vehető családtámogatásokat és hiteleket.  Azt is megtalálod, hogy mire lesz majd szükségetek a babaszobában vagy a kórházban, továbbá mit érdemes beszerezned a babaápoláshoz, így a kiadásokat meg tudod előre tervezni, fel tud mérni.

Nevezd el a babádat 

A tökéletes babnév megtalálása a várandósság talán legizgalmasabb része. Előfordulhat, hogy már kislány korodban tudtad, hogy fogják majd hívni a gyermekedet, de az is lehetséges, hogy még a szülőszobán is meggondolod magad. Lehet, hogy előnyben részesíted a hagyományos neveket, vagy épp valami különleges név tetszik majd meg. Az appban arra is van lehetőséged, hogy megadd a kisbabád nevét, így sokkal személyesebb a használata.  

Vigyázz a testedre és a babádra

Az egészséges életmód mindig lényeges – de mivel egy kis élet növekszik benned, ez most extra fontos. Nézz utána alaposan, beszéld át a védőnőddel, hogy milyen vitaminok szükségesek, milyen egészséges étrendet kövess. Érdemes aktívnak maradni, kismamatornázni is és sokat aludni. 

Érdemes ennek is alaposan utánajárni, hogy biztonságban érezd magad.

Készülj fel a terhesség korai tüneteire

Biztos te is hallottál már az első jelekről, jó hír, hogy nem minden tünet jelentkezik mindenkinél.  Csak a leggyakoribbakat soroljuk most fel, hogy ne érjen váratlanul. Tapasztalhatsz reggeli rosszullétet, hányingert, hányást, émelygést, hihetetlen nagy fáradtságot, megnövekedett alvásigényt, érthetetlen sóvárgást furcsa ízek után, mellfeszülést, érzékeny melleket, hangulatváltozást, ingerlékenységet és gyakori vizelési ingert.

Készülj fel a tested változásaira

A legcsodásabb érzés látni a növekvő pocakodat. De más testi változásokat is észre fogsz majd venni, nő a melled is, dúsabb és fényesebb lesz a hajad, az arcodon foltok jelenhetnek meg, ahogy tágul a bőröd, csíkok, striák alakulhatnak ki, a hasad közepén pedig egy függőleges sötétebb vonal tűnik fel – ez a linea negra. A várandósság vége felé vizesedhet, felduzzadhat a lábad, bokád.

Ez is érdekelhet:

Milyen légzésfigyelőt válasszak?

Kórházi csomag szüléshez: minden, amire szükséged lesz!

Comments are closed.

Navigate