Milyen légzésfigyelőt vegyek? Segítünk!

A bölcsőhalál réme szinte minden újdonsült szülő feje felett Damoklész kardjaként lebeg. Bár a légzéskimaradással és keringésleállással járó állapot igen ritka, a magunk megnyugtatására nem árt a baba érkezése előtt egy légzésfigyelővel is felszerelkezni. A piacon számtalan modell elérhető, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a baba légzésfigyelő vásárlásához.

Mi az a bölcsőhalál és hogyan lehet elkerülni?

Egy újszülött életben tartása hatalmas felelősséget jelent. Ez különösen akkor válik nehéz teherré, amikor a baba egészsége, netán élete forog kockán. A SIDS, vagyis a hirtelen csecsemőhalál szindróma az egy évnél fiatalabb babákat fenyegető, váratlan és előzmények nélküli állapot, mely légzés- és keringésleállással jár. A viszonylag ritka, bölcsőhalálként is ismert veszély pontos okát, mechanizmusát és lefolyását a mai napig nem ismeri az orvostudomány, de tény, hogy bizonyos faktorok növelik az előfordulását. Ilyenek a következők:

  • Koraszülöttség/kis születési súly
  • Az anya dohányzása a terhesség alatt
  • Dohányzó szülők
  • Alkohol- és/vagy drogfüggő szülők
  • Hason altatás
  • Túl puha matrac
  • Túl sok holmi/plüssállat a kiságyban
  • Túlöltöztetés, a babaszoba túlfűtése
Pelenkára csiptethető légzésfigyelő pólyában alváshoz
Forrás: Pexels / Marcin Jozwiak

A légzésfigyelő egy remek eszköz lehet a baba alvásának monitorozására, ezek az igen fejlett kütyük ugyanis azonnal riasztanak, amint légzéskimaradást érzékelnek. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az életmentést nem tudják a szülők helyett végrehajtani. Ezért mindenképpen ajánlott egy babaelsősegély tanfolyam elvégzése még a kicsi érkezése előtt, ezeken ugyanis az alábbi fontos témákba nyerhetünk betekintést:

  • súlyosabb egészségügyi állapotok felismerése
  • sérülések ellátása
  • légúti idegentest eltávolítása
  • csecsemő újraélesztés
  • lázgörcs, a krupp, az allergia és az asztma ellátása

A légzésfigyelők típusai

A baba légzésfigyelők a kicsik légzéstevékenységét követik nyomon, általában mozgásérzékeléssel. Nem árt azonban tudni, hogy ezek az eszközök sem nyújtanak 100%-os biztonságot, és a működésüket jó néhány körülmény vagy beállítás befolyásolni tudja. Emellett elengedhetetlen, hogy a fenti veszélyfaktorok elkerülésével szülőként is törekedjünk a babák biztonságos altatására.

Érzékelőlapos légzésfigyelő

Lényegük, hogy a mozgásérzékelő lapokat a baba matraca alá kell helyezni. Ezek figyelik ugyanis a kicsi mellkasmozgását, 20 mp légzéskimaradás esetén pedig riasztanak. Az érzékelőlapokat rendkívül érzékeny szenzorokkal látják el a gyártók, így ezeknél a kütyüknél különösen figyelni kell a helyes beállításokra, és arra, hogy a lepedővel ellátott matrac semmiképp se feszüljön be teljesen a kiságy rácsai közé. Éles használat előtt mindig teszteld a készüléket, nehogy téves riasztást adjon le!

Ezek a típusú baba légzésfigyelők vezetékes és vezeték nélküli, egy- és kétlapos kivitelben is elérhetőek. A vezeték nélküli verzióknál kisebb a kábel tekeredésével járó fulladás kockázata. Míg a többlapos változatok az egész kiságy felületét tudják figyelni, így a mozgékony, „alvás közben vándorló” babák szüleinek lehet jó választás.

Forrás: Pexels / Alicia

A pelenkára csiptethető légzésfigyelő

Ez a típusú eszköz főként akkor praktikus, amikor a kicsi kiságyban altatása, és így az érzékelőlapos légzésfigyelők használata nem lehetséges. Tehát ha az újszülött például bölcsőben vagy mózeskosárban, netán a szülőkkel egy ágyban alszik. A pelenkára csiptethető légzésfigyelők ráadásul kedvezőbb áron elérhetők, és kompakt méretük miatt a családi utazásokhoz is remek útitársak.

Ezeket a kütyüket a pelenkára vagy a ruhára kell csíptetni, és a baba hasának mozgását követik. 15 mp légzéskimaradás esetén rezegnek (tehát megpróbálják felébreszteni a kicsit), 20 mp után pedig hangosan riasztanak.

A pelenkára csiptethető légzésfigyelő hátránya ugyanakkor, hogy mosható pelenkákkal az anyag vastagsága miatt kevésbé megbízhatóan működnek. Illetve a babát mindig le kell kicsit vetkőztetni közvetlenül az altatása előtt, hogy applikáljuk a légzésfigyelőt.

Légzésfigyelő és bébiőr

Amennyiben a baba nem a szülőkkel egy szobában, netán egy kicsit távolabbi helységben alszik, érdemes megfontolnod a bébiőr használatát. Néhány megbízható márka olyan készülékeket is gyárt, amik egyben légzésfigyelőként és bébiőrként is funkcionálnak. Ezeknek rendszerint van egy szülői egysége, ami hatótávolságon belül, légzéskimaradás esetén hanggal és fényjelzéssel is riaszt. A profibb és drágább modellek között ráadásul olyat is találsz, amiket kamerával láttak el, így rá is tudsz kukkantani a kicsire. Amennyiben ilyet vásárolnál, mindenképpen olyat válassz, aminek jó a képminősége és éjszakai üzemmóddal is rendelkezik.

Légzésfigyelő és bébiőr

Extra funkciók

A baba légzésfigyelő választásakor igen sok szempontot kell figyelembe venned az alvási/altatási szokásaitoktól kezdve a pénztárcátok adta lehetőségekig. Érdemes ilyenkor a légzésfigyelők extra funkcióit is megfontolni. Bizonyos készülékeket például applikációval tudsz párosítani, ahol nyomon követheted a kicsi alvási mintázatát és általános napi ritmusát is. Emellett hasznos lehet az éjszakai üzemmód, ami infrafénnyel világítja meg a sötét szobát. A légzésfigyelő és bébiőr szülőegységeit pedig sokszor látják el a kétirányú kommunikáció lehetőségével, azaz néhány megnyugtató szóval is visszaaltathatod a babádat anélkül, hogy bemenj a szobájába. Már ha sikerül…

Comments are closed.

Navigate