Olcsóbban járnál magánorvoshoz? Fizesd egészségpénztárból!

A magánorvosi szektor egyre nagyobb hangsúlyt kap Magyarországon. Pedig a szolgáltatások egyáltalán nem olcsók. Hogyan tudja ezt egy átlagos fizetésből élő család kifizetni? Néha nincs más megoldás, mint a magánorvos, de olcsóbb lehet egészségpénztáron keresztül.

#szponzorálttartalom

A magánrendelők fejlődésének jókora löketet adott a pandémia, de hiba lenne azt gondolni, hogy csak ennek köszönhető. A magánszektor már több, mint 10 éve nő, és egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügyi ellátásban.

A magánszektor valójában szerves része az egészségügyi rendszernek. Amit az állami intézmények kapacitás hiányában nem tudnak megoldani, azt vállalja a magánrendelő.

A korábbi gazdasági növekedés lehetővé tette, hogy a magánszektor egyre nagyobbra nőjön. Az emberek megtehették, hogy az állami ellátás helyett inkább a magánorvost válasszák, mert ott nem kellett várni, modern környezetben gyógyulhattak, az orvosnak sokkal több ideje volt a betegére, és a magánintézmények a betegutat is jobban tudták követni. Az árak pedig megfizethetők voltak.

A járvány azonban valóban felgyorsította az ezen a téren zajló folyamatokat. A magánintézmények nagyban besegítettek a Covid tesztek elvégzésébe, és a nem a járvánnyal összegfüggő panaszokkal érkezőket is nagyobb számban kellett ellátniuk.

Az állami egészségügyi rendszer jelenleg is hosszú várólistákkal dolgozik, és az ellátás színvonala sok esetben nem megfelelő. Sokan így egyszerűen kiszorulnak az állami ellátásból. Ha meg szeretnének gyógyulni, saját kezükbe kell venniük a sorsukat.

A magánszektor reagált a növekvő igényekre, és komoly fejlesztéseket hajtott végre. Most már nagyobb vizsgálatokat is el tudnak végezni, modern gépekkel dolgoznak, és a fekvőbeteg-ellátásban is – ahol hagyományosan kicsi volt a szerepük – egyre nagyobb mértékben vannak jelen. Egyre kevésbé szorulnak arra, hogy a betegeket visszairányítsák a tb-finanszírozott ellátásba.

2020-ban több, mint 900 milliárd forint volt a magánegészségügyi intézmények forgalma, ez pedig az ország egészségügyi kiadásainak harmadát teszi ki.

Sokat költünk az egészségünkre

A magyarok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak tehát a magánorvosi szektorra, és ez az egészségügyi költéseiken is meglátszik. A háztartások az egészségüggyel kapcsolatos kiadásaiknak 30%-át maguk fizetik, ami az Európai Uniós átlag duplája.

2021-ben a családok évi 270 ezer forintot költöttek az orvosi kiadásaikra, és 2022-ben ez valószínűleg tovább nőtt.

Ennek a költésnek viszont csak kis részét intézzük önkéntes egészségügyi alrendszereken keresztül, azaz egészségpénztárból vagy egészségbiztosításon keresztül. Pedig ezzel komolyan spórolhatnánk.

Az egészségpénztár egy megtakarítási forma, ahol egy elkülönített számlán pénzt gyűjthetsz, amit később az egészséged megőrzésére és javítására költhetsz.

Az egészségpénztárba befizetett pénzed 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot adó-visszatérítés formájában visszaigényelheted az államtól, így jóval olcsóbban költhetsz az egészségedre.

A megtakarítások között különleges helyet foglal el az egészségpénztár. Eltér a takarékoskodás hagyományos eszközeitől, mert itt azzal jársz a legjobban, ha nemcsak gyűjtesz, de ezzel együtt költesz is.

Ha akarod, felhalmozhatsz persze pénzt, ha például gyűjtesz egy komolyabb beavatkozásra vagy nagyobb vizsgálatra. De akkor sem jársz rosszabbul, ha folyamatosan elköltöd a pénztárba befizetett pénzedet. Az adó-visszatérítés ugyanis a befizetés, és nem a költés után jár. Ez alól egy kivétel van, ha prevencióra költesz, mert ott a költés után is kaphatsz adó-kedvezményt.

Hogyan költhetsz az egészségpénztárból?

Az egészségpénztárban elszámolható termékeket bárhol beszerezheted. A patikában, az interneten, vagy a szakboltokban is. A legtöbb egészségpénztárnál a számlához egészségkártya is tartozik, amellyel éppúgy fizethetsz, mint egy bankkártyával, és vannak pénztárak, amelyek kártyáját a dm és a Rossmann üzletek is elfogadják.

Figyelj arra, hogy a vásárolt termék valóban elszámolható legyen, ha bizonytalan vagy, akkor erről a patikában és az üzletekben, de akár a pénztáraknál is érdeklődhetsz.

Ha nem kártyával fizethetsz, akkor a vásárolt termékekről számlát kérhetsz, amit aztán beküldhetsz a pénztárhoz, aki visszautalja a pénzt a bankszámládra.

Szolgáltatást viszont csak a pénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál vehetsz igénybe.

Ha tehát orvosi vizsgálatra vagy valamilyen gyógykezelésre mennél, akkor tudnod kell, hogy az adott rendelő vagy orvos kötött-e szerződést az egészségpénztáraddal.” –egészítette ki Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ezt általában könnyedén ellenőrizheted a pénztárak honlapján, ahol a legtöbb esetben szolgáltatókeresőt is találsz. A magánorvost sok esetben bizalmi alapon szoktuk választani, ezért ha az általad kedvelt orvosnál még nem tudsz egészségpénztárból fizetni, akkor ajánlhatod őt a pénztárnak. Ők felveszik vele a kapcsolatot, és ha szerződést kötnek, utána a számládat is elszámolhatod.

Több pénztárnál elektronikusan is intézheted az ügyeidet

A pénztárak igyekeznek haladni a korral, és egyre fejlettebb szolgáltatásokat kínálnak. Több egészségpénztába már teljes mértékben online is be tudsz lépni. A számlákat feltöltheted a honlapjukra – bár erre szolgáltatások számláinál még nem mindig van lehetőség – és mobilapplikáción keresztül tájékozódhatsz az egyenlegedről.

Még olcsóbb lehet a vizsgálat, ha egészségbiztosításod is van

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás egyáltalán nem egymást kizáró dolgok. Sőt, a legjobban akkor járhatsz, ha az egészségpénztáron keresztül egészségbiztosítást is kötsz.

Ezek csoportos egészségbiztosítások, amelyek a pénztárak taglétszámához vannak alakítva, így a biztosító olcsóbban tudja kínálni a szolgáltatásait, mintha közvetlenül kötnél velük szerződést.

Több egészségpénztárnál pár száz forintos egészségbiztosítás is elérhető, amelyek kritikus betegségek ellátására és egynapos sebészeti ellátásra szólnak, mint amilyen a rák, a szív- és érrendszeri problémák vagy a vakbélműtét. Néhol ez a biztosítás automatikus, és a pénztárba való belépéskor automatikusan csatlakozol ehhez is.

Van olyan pénztár, amelyik szűrővizsgálati csomagot is kínál, amelyeket így a nagy rendelőintézetek árainak töredékéért vehetsz igénybe. És ne feledd, az adó-visszatérítést minden pénztári befizetésed után megkapod, így még olcsóbb a biztosítás is

Comments are closed.

Navigate