Idén se feledkezz meg az adó-visszatérítésről

Akiknek van egészségpénztáruk, azokat bizonyára nem kerülték el a pénztárak emlékeztetői a befizetésre. Hogy ez miért fontos? Az egészségpénztárhoz kapcsolódó adó-visszatérítési lehetőség miatt. Ha van egészségpénztári számlád, ne feledkezz meg róla, ha viszont nincs, ideje vele megismerkedned.

#szponzorálttartalom

Az egészségpénztárak az 1990-es évek óta léteznek Magyarországon, és lévén, hogy népszerű béren kívüli juttatási elemről van szó, sokan tagjai valamelyik egészségpénztárnak. Szerencsére egyre többen vannak azok is, akik saját maguk nyitnak számlát a munkahelyüktől függetlenül. Az egészségpénztárral ugyanis sokat lehet spórolni az egészségügyi kiadásainkon.

Sokat költünk az egészségünkre

A pénztárak tapasztalatai alapján a legtöbben még mindig gyógyszervásárlásra használják az egészségszámlájukat. A pénztárban tartott pénzük nagyjából felét erre költik a pénztártagok. A gyógyszervásárlás valóban remek felhasználási mód, hiszen a gyógyszerek ára folyamatosan emelkedik, de nem az egyetlen.

Egyre nő a magánorvosi szolgáltatásokra elköltött összeg is. Ennek több oka is van. Egyrészt a Covid-járvány jelentősen megterhelte az állami egészségügyi rendszert, a problémák pedig máig sem szűntek meg. Így sokaknak nincs más választása, mint magánorvoshoz menni, ha valami problémája van.

Az emberek bizalma is megrendült az állami ellátásban, másrészt olyan hosszú várólistákkal szembesülhetnek, amit nem tudnak, vagy nem szeretnének végigvárni. Így aztán kénytelenek maguk fizetni az orvosi költségeiknek legalább egy részét.

Egyre többen járnak tehát magánorvoshoz, és a növekedés minden korosztályban megfigyelhető.

Közben az egészségünk egyre drágább. A gyógyszerek ára is emelkedik, az pedig, hogy egy magánrendelőben 30 ezer forintot kérnek egy vizsgálatért, meg sem lep minket.

A magyarok az egészségügyi kiadásaik 30%-át saját zsebből fizetik, ami még európai uniós viszonylatban is magas szám. Ez ugyanis az uniós átlag duplája.

Egyre többen nyitnak egészségpénztári számlát

Részben ennek köszönhető, hogy az egészségpénztárak iránti érdeklődés is nőtt az elmúlt években. Az emberek tudatosabbak mind az egészségüket, mind a pénzügyeiket tekintve, és ebben az elmúlt időszakban tapasztalható magas infláció és talán az euró-forint árfolyam is közrejátszik.

A családok átlagosan közel 200 ezer forintot költenek az egészségükre évente, és ez a növekvő inflációval egyre jobban megterheli a pénztárcájukat.

Így többen fordulnak az egészségpénztárak felé. Az egészségpénztár ugyanis nem csupán egy elkülönített számla, ahol az orvosi kiadásainkra tehetünk félre. Persze ez is igaz, de az egészségpénztárhoz adókedvezmény is társul.

„Az egészségpénztári befizetések 20%-át ugyanis visszaigényelhetjük az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Akár 150 ezer forintot is visszakaphatunk, ez az adó-visszatérítés maximuma.” – mondta el Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az egészségpénztári számláknak költsége is van, a külön számla tehát pénzbe kerül, de a fenntartása így is megéri. A pénztárak általában 5-7 százalék körüli költséget vonnak le a befizetések után. Ez tehát nem olyan, mint egy bankszámla, ahol adott összegű számlavezetési díjjal kell számolnunk.

A pénztárak a befizetett összeg egy bizonyos százalékát vonják le. Vannak sávos és egységes levonást alkalmazó pénztárak. A sávos levonás lényege, hogy alacsony befizetési összegnél még magasabb a költség, de ahogy egyre több pénzt helyezünk el a számlánkon, azt egyre olcsóbban tehetjük meg. Az egységes levonással dolgozó pénztárak bármilyen befizetett összeg ugyanakkora részét számítják fel költségként.

Ezzel együtt is 14-16 százalékkal kevesebbe kerülnek az orvosi, gyógyszer- és egyéb egészségügyi kiadásaink, ha a pénztárból fizetjük azokat.

Valószínűleg örülnénk, ha a magánrendelő ajtajára ki lenne írva, hogy a kezelések árából 15 százalékot elengednek. Az egészségpénztárral éppen ezt érhetjük el minden olyan kiadásunknál, amelyet a pénztárból fizetünk.

Ne feledkezz meg az adó-visszatérítésről!

Ha nem is az adó-visszatérítés összege lebegett a szemed előtt, amikor egészségpénztárból fizetél, nem érdemes róla megfeledkezned. Ez a pénz ugyanis jár neked, de nem kapod meg automatikusan.

Az egészségpénztár nagy előnye, hogy az adó-visszatérítésre akkor is jogosult vagy, ha az egészségpénztárba a munkáltatód fizeti a tagdíjat a cafeteria keretében. A munkáltató befizetését pedig te is rendszeresen, de akár eseti jelleggel is kiegészítheted, ha így szeretnéd növelni a visszatérítés összegét.

Az egészségpénztárak minden év elején kimutatást küldenek az előző évi befizetéseiről, és adóigazolást is készítenek. Az ebben szereplő összegeket az adóbevallás megfelelő sorába kell beírnod ahhoz, hogy visszakapd a pénztári befizetéseid 20 százalékának megfelelő összeget az adódból.

Ez mindössze pár percet vesz igénybe, Ügyfélkapun keresztül online is intézhető, és az adóigazolásban pontosan le van írva, hogy mit hová kell felvezetni.

Ha még nincs egészségpénztári számlád

Meglepő módon az egészségpénztárak azt tapasztalják, hogy bár a tagok száma és a befizetések összege is nőtt az elmúlt két évben, még mindig nagyon sok az inaktív egészségpénztári tag. A KSH adatai alapján a családok 2020-ban 893,4 milliárd forintot költöttek az egészségükre, ami egy elképesztő szám. Ebből csupán 106,8 milliárd forintot fizettek egészségpénztárakon vagy egészségbiztosításokon keresztül, és ebben a munkáltatói befizetések is benne vannak.

Ez azt jelenti, hogy bár a szándék megvan a spórolásra, valahogy mégis nehéz a kezdés. Itt az ideje hát egy remek újévi fogadalomnak. Használd az egészségszámládat minél szélesebb körben, spórolj és maradj minél tovább egészséges, vagy gyógyulj minél hatékonyabban.

A maximális adó-visszatérítéshez 750 ezer forintot kell befizetni az egészségszámládra. Ez havi 62 500 forintot jelent, ami elég magas összeg. Akár ilyen sokat is költhetsz tehát a pénztárból, és még mindig tudsz a befizetéseid után adó-visszatérítést érvényesíteni.

Ne szalaszd el tehát a lehetőséget, és csökkentsd az infláció miatt a válladra nehezedő súlyt, ami különösen fontos lehet, ha nagyobb összegű kiadást tervezel, amilyen mondjuk egy komolyabb fogorvosi beavatkozás vagy egy szemüveg.

Meglepődnél, hogy mennyi mindenre jó az egészségpénztár

Az egészségpénztárak nem csak gyógyszervásárlásra és magánorvosra jók. Orvostechnikai eszközökre, babaápolási termékekre, prevenciós kezelésekre használhatod az ott tartott pénzedet. Gyermek születésekor nagyobb összeget vehetsz ki a számládról, és a lakáshiteled egy részét is törlesztheted innen.

Ha óvodás, iskolás gyermeket nevelsz, akkor számukra az iskolai évben ruhákat, taneszközöket vásárolhatsz az egészségpénztárból akár évi 232 ezer forint értékben.

Több pénztár kínál választható egészségbiztosítási és szűrővizsgálat-csomagokat is, amelyekhez így jóval olcsóbban juthatsz hozzá. Az egészségpénztárak használata tehát sok előnnyel járhat, és ezeket könnyen kiaknázhatja, aki tudatosan áll hozzá.

Comments are closed.

Navigate