Eljött az olcsó lakásbiztosítások kora

A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából megszületett a biztosítóváltási időszak a lakásbiztosítások esetében is, ahogy azt már a kötelező biztosítás korábbi időszakából megszokhattuk. Az idei március a legelső, amelyben különleges körülmények közepette válthatunk lakásbiztosítást a teljes piacon, hasonlóan a kötelező biztosításhoz. Érdemes a legértékesebb vagyontárgyunkat a legjobb biztosítással megvédeni!
#szponzorálttartalom

De vajon mit jelent az, hogy legjobb biztosítás?

Nyilván egy fontos szempont a lakásbiztosítás díja. Senki sem szeretne többet fizetni ugyanazért a fedezetért. Az otthonbiztosításokra fókuszáló március hónap idén és ezentúl minden évben felpezsdíti a piacot és olyan ajánlatot kényszerít ki a biztosítókból, amelyre egyébként nem vállalkoztak volna.

De a legjobb biztosítás elkerüli azt is, amit szaknyelven alulbiztosított ingatlannak hívnak. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan értéke nincs megfelelő mértékben biztosítva. A független biztosításközvetítő Insura idén februári felmérése szerint a biztosítottak mintegy fele legalább 2 éve nem vizsgálta felül a lakásbiztosítását, ami jó eséllyel alulbiztosítottsághoz vezethet.

– Ennek nincsenek következményei mindaddig, míg a biztosított pontosan fizeti a díjat és nem történik semmi baj a biztosított ingatlannal – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Nagyon fájó lehet azonban az a felismerés, amikor baj esetén a biztosító nem fizeti ki a teljes kárt elavult fedezetű biztosítás esetén, így néhány millióért még a zsebbe kell nyúlnia a tulajdonosnak az ingatlan kárának teljes helyreállítása érdekében.

Vizsgálja felül az otthonbiztosítását!

Ennek több oka is lehet, de mindenképpen a biztosított érdeke ezek elkerülése, nem pedig a biztosítóé.

Az egyik ilyen ok az ingatlan újjáépítési értékének változása, ami mostanában általában növekedést jelent. A biztosítók a piaci árral ellentétben ugyanis az épület újjáépítési költségét veszik figyelembe, amely az építőanyagok árának és a munkadíjak emelkedésének köszönhetően gyorsan változik. Ezt az összeget kevesen tartják naprakészen, egyből fontos lesz viszont, amint valamilyen komolyabb károsodás éri az ingatlant és a biztosító a valós kárnál kisebb összeget fizet a károkért.

És ennek oka mindössze az, hogy a biztosítást nem aktualizálta időben az ingatlan tulajdonosa.

Forrás: iStock

Egy másik ilyen ok lehet, hogy a házban valamilyen felújítás történt (fűtés, fürdőszoba, napelem), amit nem aktualizált a tulajdonos a biztosítójánál. Ezért a biztosítás ezekre már nem nyújt fedezetet. De olyan is előfordulhat, hogy az ingóságok értéke nőtt egy komolyabb okostévével vagy bútorral, esetleg hangszerrel, amit szintén nem véd a biztosítás.

Egy lakástulajdonos nem lehet tehát nyugodt, ha rendben fizeti a lakásbiztosítás díját és még az inflációkövetést is vállalja. Ez ugyanis nem biztos, hogy együtt nő az ingatlan újjáépítési értékével vagy a benne lévő ingóságok értékével.

Csak akkor lehet nyugodt, ha az otthonának értéke évről évre az új beszerzési értéken biztosított, hiszen valamilyen kár esetén ezen az értéken kell beszereznie egy új ingóságot, vagy netán az egész ingatlant.

A szolgáltatások is számítanak

Cikkünk elején feltett kérdésre, miszerint mit jelent a legjobb biztosítás, nem csak a biztosítás ára és az alulbiztosítottság elkerülése jelenti a teljes értékű választ.

Ma már sokkal nagyobb ütemben fejlődnek az otthonbiztosítások, mint korábban. Olyan új szolgáltatások jelennek meg, melyekre korábban nem is gondoltunk volna. Ilyen lehet például a kisállat biztosítás, mely fedezi a házi kedvencünk esetleges megbetegedésével kapcsolatos kezelési költségeket.

De ilyen hasznos kiegészítő lehet egy felelősségbiztosítás, mely az ingatlan tulajdonosa által okozott károkért áll helyt. Vagy ugyanígy a biztosított és családtagjai otthonában ért baleset esetén fizet kártérítési összeget, netán az asszisztencia, mely orvosi tanácsadást nyújt vagy háztartási közmű meghibásodás esetén szerelőt küld a helyszínre.

Ezek az új szolgáltatások több káreseményt fedeznek, mint a korábbi biztosítások, így komfortosabbak, hasznosabbak. Érdemes ezekkel is kiegészíteni a meglévő vagy újrakötött lakásbiztosítást.

Egy további szempont lehet a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) elnevezésű konstrukció, mely alatt könnyebben összehasonlítható és könnyebben felmondható biztosításokat találhatunk szinte minden biztosítónál. Ezen biztosítások valódi fogyasztóbarátságát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeresen ellenőrzi az általa megszabott kritériumok alapján.

Forrás: iStock

Lenyomott lakásbiztosítási díjakat hozhat ezentúl minden március

Ráadásul a március hónap ezentúl minden évben a biztosítók jelentős árversenyét is elhozza majd az otthonbiztosítási piacon. Egy olyan árversenyről van szó, mely nem lenne e nélkül a márciusi biztosítóváltási kampány nélkül. Így a biztosítottak is jelentősebb engedményeket kaphatnak ugyanannak a biztosításnak a díjából, mint az évfordulókon.

Az évfordulókon ugyanakkor továbbra is felmondható a biztosítás és lehetséges a biztosítóváltás. Akinek tehát nem pont áprilisban van a biztosítási évfordulója, az egy évben kétszer, a biztosítási évfordulója előtt 30 nappal és márciusban is felmondhatja a meglévő lakásbiztosítását és átszerződhet másik biztosítóhoz is.

A márciusi és az évfordulós szabad biztosítóváltás azokra is vonatkozik, akik ingatlanfedezetű hitel miatt otthonbiztosítást kötöttek. Illetve lehet kötni külön ingóságra vonatkozó otthonbiztosítást azoknak is, akik nem a saját tulajdonú ingatlanjukban laknak.

Az eddig biztostást váltók közül a legtöbben a Köbe, Alfa és Generali biztosítót választották – ez a három társaság az új szerződések több mint felét vitte. Őket a Gránit és a Groupama biztosító követi.

Comments are closed.

Navigate