Okos kert: ezért érdemes beruházni!

Ha tavasz, akkor kertészkedés! Ezúttal az egyik legforróbb kertészeti trendet, az okos kertek építését vesszük górcső alá. A jövő kertjeinek a fenntartása (pl. a locsolás, a fűnyírás) szinte 100%-ban automatikusan történik. Az így létrejövő gyepek, ligetek rengeteg időt és energiát spórolnak a tulajdonosaiknak, miközben gazdaságosabban, környezettudatosabban is működnek. Nézzük is, miért érdemes neked is megfontolnod egy okos kert kiépítését!

Mi az az okos kert?

Az okos kert egy olyan kert, amelyben programozható, illetve gyakran Wi-Fin keresztül irányítható kütyükkel optimalizálják a növények gondozását és a kertfenntartást. Az okos kertekben gyakran szenzorokat és automatizált rendszereket használnak a környezeti feltételek, például a hőmérséklet, a páratartalom és a talajnedvesség folyamatos monitorozására. Ez lehetővé teszi a növények pontosabb öntözését, tápoldatozását és a kert gondozását, így pedig minimalizálja a víz- és energiafelhasználást.

Ezeket találod a jövő kertjeiben:

Az okos kertek előnyei

Okos kerti világítás
Forrás: Unsplash / Stefan Hiienurm

Víztakarékosság: Az okos kertek öntözőrendszerei képesek pontosan meghatározni a növények vízigényét, és csak akkor öntöznek, amikor szükséges. Ezáltal minimalizálják a vízpazarlást és segítenek csökkenteni a vízszámlát.

Energiahatékonyság: Az okos kertrendszerek nemcsak automatizálják és optimalizálják a kerti munkafolyamatokat. Általában beépített szenzorokkal figyelik is, hogy a növények és a gyep valóban igényelnek-e öntözést, világítást illetve utóbbi esetében nyírást. Ez lehetővé teszi, hogy energiahatékonyabbá váljanak ezek a folyamatok, és így minimalizálódik az energiaveszteség.

Jobb terméshozam: Amennyiben számodra a kert nem csupán a pihenés tere, hanem a család friss zöldségeinek és gyümölcseinek termőtalaja is, akkor különösen érdemes megfontolnod egy okos kert rendszer telepítését. Ezek ugyanis lehetővé teszik a növények pontosabb gondozását, beleértve a megfelelő öntözést, illetve a tápoldatozást és kártevők elleni védelmet is. Ennek eredményeként pedig növelheted a konyhakerti növényeid terméshozamát, illetve javíthatod annak minőségét is.

Az okos kert kötelező eleme: robotfűnyíró

Kényelem és időmegtakarítás: Egy kert mindig rengeteg időt és energiát követel – még az automatizált fűnyíráson és öntözésen túl is. A növények metszése, a gyepszellőztetés, műtrágyázás, a gyomlálás mind-mind hozzátartoznak egy otthoni park karbantartásához. Ám az optimalizálható okos kert eszközökkel elérhetjük, hogy a kertben töltött idő nagyobb része teljen pihenéssel, mint munkával. Emellett, ha hosszabb időre elutazol, akkor sem kell feltétlenül családi, baráti vagy szakmai segítséget kérned a kerted karbantartásához.

Környezetbarát megoldások: Mivel szenzoraiknak hála pontosan érzik, hogy a növények igényelnek-e gondozást, az okos kertek minimalizálni tudják a víz- és energiafelhasználást. A legújabb generációs robotfűnyírókat pedig már napelemes töltővel szerelik fel, és így még „zöldebb” lehet a gyeped.

– vagy sövénynyíró, gyepszellőztető, netán fűkasza? Bármilyen kertészettel kapcsolatos eszközre is van szükséged, bátran nézz körül a Jófogás széles kínálatában!

Comments are closed.

Navigate