Környezetbarát tippek a tavaszi kertszépítéshez!

Hamarosan eljön az ideje, hogy kibújjunk a jó meleg lakásból, és az ébredező tavasz beköszöntével nekilássunk a kert rendbetételének. Bár a munka a környezet szépítéséért zajlik, vajon mindez valóban a természetet szolgálja? Talán nem is gondolnánk, de sok olyan kiegészítőt használhatunk, mely pont hogy árt neki, és növeli ökolábnyomunk. Tippjeinkkel azonban megmutatjuk, hogyan szépítsük meg udvarunkat ökotudatosan!

Elsőre talán azt gondolhatjuk, hogy legzöldebb tevékenység otthonunkban a kertünk kialakítása és gondozása. Sajnos előfordul, hogy az egyszerű és gyors megoldás érdekében többet rontunk a helyzeten, mint amennyit az édenkert kialakításával javítani szerettünk volna. Elég csak a műanyag bútorokra, növényvédőszerekre vagy a műtrágyára gondolni. Íme néhány tipp, hogyan lehetünk öko-kert tulajdonosok!

Felejtsük el a benzines gépeket!
Ha módunkban áll, ne válasszunk olyan fűnyírót vagy lombszívót, ami benzinmotoros, hiszen ez növeli a széndioxid kibocsátást. A szakértők szerint jobb, ha elektromosat választunk, még ha macerásabb is, ugyanis azzal kisebb a károkozás.

A műtrágyák, növényvédő szerek és egyéb keverékek is okozhatnak károkat a természetben. Ez talán sok mindenkinek nem újdonság. Az alternatív megoldások megtalálása már jóval nehezebb feladatnak tűnik. Az az általános vélekedés, hogy jobb, ha nem vegyszerekkel dolgozunk. Kerüljük a kontrollálatlan trágyázást és használjunk inkább komposztot. Ráadásul léteznek már olyan növényvédőszerek is, amik a biogazdaságokban is elfogadottak.

Az a szép zöld gyep!
A tökéletes zöld pázsit sok helyen mára már státuszszimbólumnak számít. A kert legékesebb része, ha hatalmas, sűrű zöldterületünk van. Azt viszont már mindenki tudja, aki egyszer megpróbálta kertje egy részét befüvesíteni, hogy ez az egyik legnehezebb feladat. Kiszárad, megsárgul, ritkás marad. Annak érdekében, hogy elérjük a kívánt hatást, éppen ezért hajlamosak vagyunk inkább a klímát szennyező megoldásokkal élni. Műtrágya helyett, a beültetés előtt már ősszel érdemes jó alaposan átforgatni komposzttal a füvesíteni kívánt területet, majd mindezt ismételjük meg tavasszal, a fűmag elvetése előtt.

Használt bútor, új kivitelben
Előfordulhat, hogy nem voltunk elég elővigyázatosak a tél kezdetén, és az időjárási viszontagságok nyomot hagytak a kerti bútorokon, dekoráción. Ilyenkor érdemes a holmik kidobálása helyett megvizsgálni, mi az, ami egy kis renoválással még megmenthető. De ha teljesen menthetetlenek, érdemes a használt bútorok között körülnézni. Ezeket aztán kedvünkre újíthatjuk meg, akár egy kis kreatív családi programmal egybekötve.

Ráadásul sokkal szívesebben használjuk majd azokat, amiken már saját kezünk nyoma is rajta van. Ne féljünk a színektől! Ha lecsiszoltuk a felületeket, megragasztottuk a töröttet és összeszegeltük, ami szétesett, jöhet a festés! Törekedjünk a harmóniára és a színárnyalatokat csak akkor váltogassuk a bútorokon, ha nem ódzkodunk a karnevál hangulattól. Egyéb esetben törekedjünk a természetes árnyalatok használatára.

Dekoráció
Ahelyett, hogy lecserélnénk az egész kerti garnitúrát, azzal is feldobhatjuk az összképet, ha csak apróságokat szerzünk be hozzá. A kaspókat feldíszíthetjük festékkel, kövekkel, csak a képzeletünk szabhat határt a dekorálásnak! Egy-egy kültéri párna, takaró vagy szőnyeg pedig nagyon otthonossá teheti a kertet vagy a teraszt. Arról nem is beszélve, hogy “nappali-élményt” nyújt a szabadban. Az esti hangulat megteremtéséhez használhatunk kerti fáklyákat vagy lampionokat. Ha már melegebbre fordul az idő, és este is kint tartózkodhatunk anélkül, hogy megfagynánk, a kültéri fények romantikája megfűszerezheti a kint töltött időt.

Újrahasznosításra fel!
Érdemes elengedni a fantáziánkat, ha teljesen a nulláról kezdjük a kert szépítését. Lefestett gumikerekekből kisasztal is készíthető, de egy vastag farönk is rendkívül dekoratív lehet, ráadásul helyezhetünk rá virágokat, de akár asztalként is funkcionálhat. Raklapból pedig mi magunk is készíthetünk komplett garnitúrákat. Ha pedig semmiképpen sem szeretnénk otthon barkácsolni, egyszerűen választhatunk olyan termékeket is, amelyekről tudható, hogy újrahasznosított alapanyagból készültek.

A szabadtéri tevékenységek, vagy a pihenés annál kellemesebb lesz, ha tudjuk, hogy közben környezetünkben sem tettünk kárt.

Comments are closed.

Navigate