Akvárium berendezése kezdőknek!

Számos kutatás vizsgálta már, hogy a halak megfigyelése, vagy pusztán csak a látványuk jótékony hatással lehet az elmére. Nyugtatja a fáradt idegrendszert és hobbinak is remek időtöltés. Ha úgy döntöttünk, hogy szeretnénk a saját lakásunkba is egy gyönyörű akváriumot, érdemes rászánni az időt a felkészülésre. Mert bár nem is gondolnánk, a halakra is legalább annyira oda kell figyelni, mint bármely más háziállatra.

Ha megérett bennünk az elhatározás a kopoltyús élőlények tartására, az első, hogy felmérjük, mik az alapvető igényeik az akvárium összeállításához. Először nézzük meg, mire lesz szükségünk:

  • Az akvárium mérete
  • Megfelelő díszhalak
  • Különböző berendezések
  • Dekoráció

Ha eddig csak messziről, vagy ismerősnél láttunk díszhalakat úszkálni a nappaliban, akkor jobb, ha egy 30-50 literes akváriumot választunk. A lehető legjobb életteret akkor tudjuk megteremteni a halak számára, ha van elég helyük ficánkolni, és nem érzik túl zsúfoltnak az élőhelyet. Aki igazán bátor, és esetleg van segítsége is, választhat 100 literesnél nagyobbat. Ezekben több díszhal is elfér, ugyanakkor jóval nagyobb feladat rendben tartani.

Van, akinek nem kell kacsalábon forgó palota 
A méretről azért is érdemes elsőkörben gondolkodni, mert fontos a halfajták megválasztása szempontjából. Vannak olyan példányok, amelyek igénylik a kisebb helyeket. Ilyen például a páncélos harcsa, vagy a gurámik. A rendkívül közkedvelt vitorláshal már inkább a nagyobb tereket kedveli. Az sem utolsó szempont, hogy a lakásunkban mennyi helyet tudunk felszabadítani egy akváriumnak. A legtöbb átlagos magassága 50-60 centiméter között van. Nem érdemes sehová sem beszorítani, mert annál nehezebbé válik a tisztántartása. Vegyük figyelembe, hogy elég nehéz is lehet a több liter víz miatt, így ne kerüljön olyan helyre, ami leszakadhat, letörhet alatta.

A halak nem szeretnek tévét nézni!
A hanghullámok egészen máshogy terjednek a víz alatt, emiatt a TV zaja, a mosógép zötyögése vagy mélynyomó különösen zavarhatja a díszhalakat. Válasszunk olyan helyet nekik, ahol nem csak ezektől vannak távol, de a fűtőtesttől is. Egyáltalán nem ajánlott egy hideg téli napon felforralni szegényeket. A víz hőmérsékletének minden apró változása befolyásolhatja, hogy hogyan érzik magukat.

Elég a tiszta víz?
Szükségünk lesz víztisztító készülékre, vagyis a szűrőkre. A különböző szennyeződések, mint a halak ürüléke, megmaradt táp, a növények lehullajtott részei, mind mind felhalmozódnak. Senki sem szeretné minden nap cserélni a vizet és sikálni az akvárium alját. A szűrők terén is találunk nagyobbat, kisebbet, hangosabbat, csöndesebbet. A belső szűrők általában olcsóbbak, mint a külső változatok. Az ár mellett arra is fontos figyelni, hogy csak olyan szűrőt válasszunk, aminek a teljesítménye megfelelő az akvárium méretéhez. Emellett még szükségünk lehet egy fűtőberendezésre, ami segít szabályozni a víz hőmérsékletét. Illetve speciális lámpára, ugyanis a legtöbb akváriumban található díszhal igényli a fényt.

Jöhet a dekor!
A dekoráció területén könnyű túlzásokba esni, pedig a halaknak egyáltalán nincs szükségünk túl sok mindenre. A legideálisabb, ha 5-10 centiméteres kavicsszőnyeget terítünk nekik. Ezekből már kaphatóak színes dekor-kavicsok is. A legfontosabb, hogy tisztított köveket válasszunk, hiszen erről tudják legkönnyebben lecsipegetni a vacsorát családunk új tagjai. Választhatunk az akváriumba mű vagy élő növényeket, kő, vagy kerámia formákat, kagylókat, na meg persze a kihagyhatatlan törött miniatűr fából készült kalózhajót. Aki inkább a minimalista megoldásokat kedveli, ragaszthat vízi tájról készült képet a tartály falára.

Bármilyen halat is választunk magunknak, mindig ki kell kérni szakértő véleményét, hogy milyen igényeik lesznek a jövőben. Vannak olyan példányok ugyanis, amiknek nemcsak a fent említett általános feltételek hiánya okozhat gondot, hanem az is lehetséges, hogy nem tudnak együtt élni más fajtákkal.

Comments are closed.

Navigate