A kisállat tartás költségei, amikkel számolnod kell!

Egy kisállat – legyen szó kutyáról vagy macskáról – rengeteg örömöt hoz a család életébe, ugyanakkor hatalmas felelősséggel, plusz logisztikával és bizony-bizony sok költséggel is jár. Amennyiben tehát szeretnél te is felelős gazdi lenni, az örökbefogadás előtt mérd fel a pénztárcád nyújtotta lehetőségeket is, hogy ne érjen váratlanul egy-egy szükségszerű kiadás. Alábbi listánkkal segítünk, hogy milyen anyagi tényezőkkel kell számolnod, ha kisállat költözik az otthonodba.

1. A kisállat táplálása

A kiegyensúlyozott és tápláló étrend kulcsfontosságú a kisállatok egészségének megőrzésében. Természetesen itt nem a legolcsóbb száraztápra kell gondolni, hiszen családtagként a kutyus és cicus is megérdemli a neki kellő, tápanyagokban gazdag és változatos étkezéseket. A minőségi, például a BARF-os étrend ugyan rövidtávon magasabb kiadást jelent, de a későbbiekben az állatorvosi költségek mérséklését hozza el. Emellett nem árt számolni a téli időszak kutya- és macskavitaminjaival, a jutalomfalatokkal, illetve allergiás vagy beteg állat esetén a speciális eledelek és tápok extra költségeivel is.

Állatorvosi vizit
Forrás: Pexels / Mikhail Nilov

2. Állatorvosi költségek

Az egyik legfontosabb és legborsosabb rejtett költség kisállat tartásnál az állatorvosi ellátás. Az oltások, féreghajtók, a körömvágás ugyanis mind-mind rendszeres anyagi terhet jelentenek a család számára. Arról nem is beszélve, ha a kedvencünk netán megbetegszik, mert a váratlan kezeléseknek és a gyógyszereknek is jócskán elkérik az árát. Ám látszólagos egészség esetén is legalább évi egy állatorvosi vizittel számolni kell, hogy időben elkapjuk az esetlegesen felmerülő betegségeket, egészségügyi kockázatokat. Bár rettenetes még belegondolni is, de amennyiben lakásban élsz, a kedvenced elpusztulásakor a kisállat hamvasztás költségeivel is számolnod kell.

3. A feltétlenül szükséges kisállatos eszközök

Bár a kisállatoknak bőven nincs akkora „eszközigénye”, mint egy kisgyermeknek, azért néhány alapfelszereléssel mindenképpen számolnod kell, amikor a kedvencedre szánt költségvetést kalkulálod. Egy beltéri fekhely, egy kültéri kutyaház, tálkák, macskaalom, játékok, a szállításhoz kisállat ketrec vagy kennel, póráz/hám, kakizacskó, tömegközlekedés esetén szájkosár, a téli sétákhoz pedig megfelelő kutyaöltözet. Ezekkel mind érdemes készülnöd, de költségoptimalizálás céljából bátran nézz körül a Jófogás kínálatában is! Amennyiben pedig kutyaiskolába fogtok járni, klikkerre, jutalomfalat tartó övtáskára és különböző, ügyességet fejlesztő eszközökre is szükségetek lehet.

Kisállat fekhely
Forrás: Unsplash / Jamie Street

4. A kisállat tartás szakértői szolgáltatásai

Főként kutyák esetében előfordulhat, hogy szakember segítségére lesz szükségetek, ami plusz költséggel jár. A békés együttéléshez kellő szokások és parancsok elsajátítását (pl. ül, fekszik, behívás) érdemes kutyaiskolák keretein belül, trénerek segítségével megejteni. Míg egy ideges, harapós, nehezen szocializálódó kutyát viselkedésterapeutának sem árt megmutatni.

5. Utazás és szállás

Szenvedélyed az utazás, és erről a kisállat érkezése után sem szeretnél feltétlenül lemondani? Akkor bizony plusz költségekkel is számolnod kell! Természetesen dönthetsz úgy, hogy a kedvencedet magaddal viszed, viszont akkor olyan utazási formát (pl. repülőjáratok kisállat szállítási lehetőségei) és szállást kell keresned, ahol szívesen látják őt is. Ehhez persze nem árt az utazáshoz szükséges ketrecet, fekhelyet és egy kompakt „étkészletet” is beszerezned. Illetve dönthetsz úgy is, hogy a kedvenced nélkül vágsz neki a világnak. Amennyiben nincs segítséged, hogy ki vigyázzon addig rá, érdemes felmérned a környéketeken lévő állatpanziók vagy kisállat-szitterek nyújtotta lehetőségeket.

Utazás kisállattal
Forrás: Unsplash / Jesse Orrico

6. Kisállat biztosítás

Bár plusz és rendszeres anyagi terhet ró a gazdikra, a kisállat biztosítás egy remek konstrukció arra, hogy a váratlanul felmerülő állatorvosi költségek ne terheljék meg annyira a családi kasszát. Főleg betegeskedésre hajlamos, túltenyésztett fajták esetén érdemes ezt a lehetőséget megfontolni. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy számotokra melyik kisállat biztosítás lenne a legmegfelelőbb, bátran kérd egy pénzügyi tanácsadó segítségét!

Comments are closed.

Navigate