Kiskutya érkezik a házhoz? Így készülj fel rá!

Egy kisállat érkezése a családba mindig komoly döntést és előkészületet igényel. Azonban ha elhatároztuk magunkat, hogy egy kutyus gazdái szeretnénk lenni, számos dolgot kell észben tartanunk, mielőtt hazahoznánk az állatot. Most összegyűjtöttük ehhez néhány fontos tudnivalót!

Otthoni előkészületek
Egy kisbaba érkezéséhez hasonlóan a kölyök érkezésére is fel kell készíteni otthonunkat. Nem is gondolnánk, mennyi galibát okozhat a kutyus, és mennyi bajba keveredhet. Ezért nagyon fontos, hogy biztonságos és kényelmes környezetet biztosítsunk számára. Kezdjük azzal, hogy eltávolítjuk a mérgező növényeket és vegyszereket, szerezzünk be elektromos vezeték-védőt, és távolítsunk el mindent, amit megrághat. Érdemes biztosra menni, hogy elkerüljük a rombolást, és annyi rágható játékot beszerezni, ami elég lehet a kölyöknek. Emellett már érkezés előtt érdemes megvásárolni az etető, itató tálakat, a nyakörvet és a pórázt. Szintén fontos kellék a fekhely is, amit előre elhelyezve ebünk fix alvóhelye lehet a lakásban.

Első lépések
Mindig elsődleges szempontként kezeljük az állatorvosi vizsgálatokat! Nemcsak kiskutyánk egészségét biztosíthatjuk azzal, ha rendszeresen elvisszük egy rutinvizsgálatra, de ezzel ahhoz is hozzászoktatjuk, hogy felnőtt állatként se ijedjen meg az orvostól. Érdemes félévente megnézetni kedvencünket, még akkor is, ha semmilyen betegségre utaló tünete nincsen. Kölyökkutyáknál kiemelten fontos a féreghajtó és a védelmet nyújtó oltások beadatása és idővel az ivartalanítás!

A hordozó maga a rémálom néhány kutya számára, ám ha kiskorukban megszokják, valószínűleg később is jól viselik majd. Utazzunk, kocsikázzunk kedvencünkkel, hogy megszokja és ne stresszként élje meg a hordozó és a mozgó jármű kombinációját.

Emellett érdemes minél hamarabb hozzászoktatni a rendszeres fésüléshez is. Egyes ebek imádják, mások idegenkednek tőle, de ha már korán megismerkednek ezzel a rituáléval, a későbbiekben sem okozhat problémát a heti szőrápolás.

Időbe telhet, mire kutyusunk tökéletesen szobatiszta lesz. Eleinte kétóránként, naponta hat alkalommal is ürítenie kell, rendszerint az etetést vagy alvást követően. Figyeljük a kiskutyát, és ha látjuk, hogy ki kell mennie, szaladjunk ki vele, várjuk meg, míg elvégzi dolgát, és dicsérjük jól meg érte. Próbáljunk meg rendszert vinni a tanításba. Balesetek természetesen előfordulhatnak, de semmiképpen se büntessük érte, mert nem fogja érteni, mi rosszat követett el. 

Játsszunk vele minél többet! A kisállatboltokban számos lehetőség közül választhatunk, a lényeg csak annyi, hogy gazdiként mi is aktív részesei legyünk a játékélménynek. Így sokkal mélyebb kötődést alakíthatunk ki kedvencünkkel, fejleszthetjük készségeit, ráadásul unatkozni sem fog. Ne engedjük neki, hogy harapjon bennünket játék közben, a figyelmét irányítsuk a játékra! 

Egy kölyökkutya hamar felnő, élvezzük ki fiatal bohósága minden pillanatát, akkor is, ha időnként bizony fel tud bosszantani bennünket. Nagyszerű dolgot teszünk azzal, ha örökbefogadunk egy kölyköt, és szerető otthont biztosítunk számára. Persze felelősségteljes gazdiként fel kell készülnünk rá, hogy napi rutinunk mostantól megváltozik. Ha megértéssel és szeretettel gondoskodunk az új jövevényről, rengeteg hálával és boldog pillanattal ajándékoz majd meg bennünket.

Ha pedig örökbefogadnál egy négylábú szőrös cukiságot, és jól jönne néhány tipp, akkor nézd meg a videósorozatunkat, amelyben Földes Eszter és Korom Gábor adnak jó tanácsokat!

Comments are closed.

Navigate