Tűzijáték kutyával? Így óvd a kedvencedet!

Bár a jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel egyre több város mondja le az augusztus 20-ai tűzijátékot, azért hazánk több pontján is számíthatunk a hagyományos ünnepi durrogtatásra. Noha a programelem valóban szemkápráztató, a legtöbb eb számára a poklot jelenti. A felelős örökbefogadás és állattartás mellett elkötelezett Jófogás most összeszedte, hogyan figyelj a kutyára tűzijáték idején.

Nem árt felkészülni a tűzijátékra kutyával

Míg a viharokat nem minden eb szenvedi meg, a tűzijáték erőteljes hang- és fényhatása a legtöbbjük megszokott rutinjába váratlan és ijesztő élményként érkezik. A kutya nem érti, és pont ezért fenyegető veszélyként éli meg az ünnepi programot. A stressz mérsékléséhez elengedhetetlen, hogy időben elkezdd szoktatni a kedvencedet a hasonló helyzetekhez. Akár hetekkel augusztus 20-a (és szilveszter) előtt hallgassatok kicsit hangosabban zenét, és játssz le neki videókat a tűzijátékról. Közben nyugodt hangon beszélj hozzá, légy a közelében és simogasd. Ha a kedvenced nyugodtan reagál, jutalmazd meg!

Kutya és tűzijáték: legyél mellette!
Forrás: Pexels / Karolina Grabowska

Legyél mellette!

Ha a kutyád fél a vihartól, számíthatsz rá, hogy a tűzijátékot is stresszként fogja megélni. Ezért ahelyett, hogy belevetnéd magad az ünnepi forgatagba, légy a közelében! Az ebek számára ugyanis a gazdájuk jelenléte az egyik legmegnyugtatóbb. A rendszerint kertben élő kutyákat is érdemes ilyenkor beengedni a házba, ugyanis a megrémült kutya tűzijáték idején hajlamos elcsatangolni és bajba keverni magát.

Sugározz nyugalmat!

A gazdi jelenléte mellett a legfontosabb, hogy a kutya tűzijáték idején fokozott figyelmet kapjon. Figyeld a jelzéseit: ha erősen liheg, nyáladzik, folyamatosan ugat és fülét-farkát behúzva, kiutat keresve futkos, akkor biztosan nagyon meg van rémülve. Ilyenkor fontos, hogy a kényszeres babusgatás helyett maradj nyugodt és határozott, hiszen a kutya számára a gazdi érzelmi állapota jelenti a referenciapontot egy ilyen váratlan esemény idején.

Tereld el a figyelmét!

Amikor elkezdődik a tűzijáték, csukjátok be az ablakokat, húzzátok be a függönyöket, és a zajok kiszűrése érdekében kapcsoljatok be hangosabb, de nyugtató zenét. Amíg az ünneplés tart, foglald le a kutyát a kedvenc játékával. Emellett pedig ne feledd: mindig jutalmazd meg, ha nyugodtan viselkedik!

Tűzijáték kutyával: tereld el a figyelmét!
Forrás: Unsplash / Mathew Coulton

Nyugtatókat csak mértékkel

Ha minden kötél szakad, bevethetsz különböző természetes összetevőjű, nyugtató készítményeket is. Ezek leggyakrabban egy lazító hatású gyógynövényt, macskagyökeret tartalmaznak, ami leszedálás nélkül segíti a kutyákat az ellazulásban. A nyugtatókat megvásárolhatod tabletta, párologtatható vagy akár bőrre csepegtethető formában is, de előzetesen mindenképpen konzultálj az állatorvosotokkal, hogy ő mit javasol.

Azonnal keresd meg a szökött kutyát tűzijáték idején!

Amennyiben a kutyusnak mégis sikerült megszöknie, minél hamarabb indulj a keresésére. Hiszen fokozottan stresszes állapotban fogalma sem lesz róla, merre jár és hogyan talál haza. Hívd fel a legközelebbi menhelyet, és jelentsd be az eltűnését. Emellett nagyon fontos, hogy a kutyád regisztrált chippel rendelkezzen, hiszen ez alapján könnyedén meg tudják keresni a kóbor ebek gazdáit. Ha szökésre hajlamos kutyusod van, érdemes nyomtatott, fényképes felhívásokkal is készülnöd, amikkel azonnal kiplakátolhatod a környéket, hátha látta valaki.

Comments are closed.

Navigate