Így vigyázz nyáron a kutyádra!

A nyár fantasztikus lehetőségeket tartogat mind a kutyusok, mind a gazdijaik számára. Elég csak a számtalan közös szabadban eltöltött sétára, játékra vagy a vízparti csobbanásra gondolnunk. Azonban sok olyan veszélyt is rejthet, amire jobb felkészülni. Most összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni ebben az évszakban, hogy kutyusunk és mi is örömmel élvezhessük a szabadban töltött perceket.

Mindig legyen előtte víz!
Nem lehet eleget hangsúlyozni ebben az időszakban a víz fontosságát. Nyáron – ahogy az embernek és a növényeknek – az állatoknak is sokkal nagyobb a folyadékigényük, ezért kutyusunk előtt mindig legyen friss víz. Szerezzünk be több itató tálat, ha szükséges, és helyezzük el a lakás és az udvar több pontján.
A dehidratáció jelei lehetnek, ha kedvencünk gyengébb vagy ha a megszokottnál jobban nyáladzik. Vizsgáljuk meg az ínyét, hogy kiderítsük eléggé hidratált-e. Emeljük fel az ajkát és nézzük meg a fogínyét. Ha rózsaszínes-pirosas, élénk színű, és az ujjunkkal finoman megnyomva, szinte azonnal visszaáll az eredeti színére, akkor minden rendben van. Ha azonban halvány, és nyomás után is lassan nyeri vissza eredeti színét, baj lehet! Ebben az esetben azonnal forduljunk állatorvoshoz.
Ha rendelkezünk udvarral akár egy kis műanyag falú medencét, pancsolót is kirakhatunk kedvencünknek. Nagyon fogja értékelni és hatalmasakat pancsol majd benne.

Hogyan induljunk a szabadba?
A forró napokon lehetőleg csak reggel és este felé induljunk sétálni, ugyanis a talajhoz közel a levegő sokkal melegebb és sajnos könnyen hőgutát is okozhat, ráadásul a felmelegedett beton meg is égetheti az állat mancsait.
Hőguta esetén a kutyát vigyük árnyékos helyre, egy rongyot nedvesítünk be, és lassan kezdjük el átdörzsölni a halántékait, mellkasát, pocakját. Természetesen ebben az esetben is keressük fel állatorvosunkat.
A kullancsok, bolhák, szúnyogok és más rovarok ebben az időszakban fokozottan támadják kutyáinkat is! Szerencsére manapság már rengeteg védekező megoldás közül választhatunk, többek között nyakörvek, spray-k, nyakra cseppenthető készítmények, vagy akár samponok is rendelkezésre állnak a hatékony védekezés érdekében.
A szabadban töltött percek után azonban nem csak az élősködőkre kell figyelni. A toklász az egyik legveszélyesebb négylábúinkra, a növény ugyanis képes beleragadni az állatok szőrébe, ami aztán gyulladást okozhat.
Hogy az élősködők és a növények ellen is hatékonyan megóvhassuk kedvencünk, a szükségesnél gyakrabban, lehetőleg minden séta után fésüljük és nézzük át a szőrzetüket.

Strandolás
Szerencsére egyre több vízpartra engedik be a kutyusokat, így egy ilyen program is hatalmas élmény lehet gazdinak és kedvencnek egyaránt. Azonban, ha szőrmókunk annyira nem sportos alkat, ne erőltessük a homokban futást, ez ugyanis nagyon megterhelő lehet, és meghúzhatja az izmait.

Biztonságos utazás
Ha nyaralni indulunk, az utazás során nemcsak nekünk fontos a védelem. Hogy elkerüljük, hogy egy nagyobb fékezésnél a padlón landoljon a kutyus, meg kell tanítanunk rendesen utazni.
Ma már számtalan olyan hám és póráz kapható, amit a biztonsági övhöz tudunk rögzíteni. Azonban ha nagyobb autóval rendelkezünk, például utcai terepjáróval vagy kisbusszal, érdemes beszerezni egy szállító boxot. Ez egyrészt hátul tartja a kutyát az ülések mögött, nagyobb biztonságban lesz, ráadásul autónk is tisztább marad.

A nyár egy fantasztikus időszak, és ha a fent említettekre odafigyelünk, kutyus és gazdi is gondtalanabbul töltheti. Vigyázzunk szeretett szőrmókjainkra!

Comments are closed.

Navigate