Ping pong otthon? Így válassz asztalt és felszerelést!

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) 2014-ben úgy határozott, hogy minden év április 6-án tartsunk az asztalitenisz világnapot. A ünnep célja a ping pong népszerűsítése ingyenes játékok, rendezvények és versenyek keretében. A jeles nap alkalmából most pedig bemutatjuk, mire lesz szükséged ahhoz, ha otthon hódolnál eme szórakoztató, szabad levegőn is űzhető sportágnak.

A ping pong asztal kiválasztása

Az első és legfontosabb szempont a leendő ping pong asztalod kiválasztásánál, hogy a sportot kültéren vagy beltéren szeretnéd-e űzni. Ugyanis a különböző körülmények között teljesen más strapabírású felszerelésre lesz szükséged.

A beltéri ping pong asztalok

Ezeket a ping pong asztalokat főként az otthonodba, iskolákba, tornatermekbe, illetve kluboknak ajánlunk. Kizárólag száraz, zárt térben szabad őket használni, mivel az asztallap anyaga érzékeny a tartós UV sugárzásra és nedvességre. Ez utóbbi miatt kifejezetten fontos, hogy fedett teraszon sem javasolt a tárolásuk, használatuk, hiszen a hajnalban kicsapódó pára kedvezőtlenül befolyásolja az asztallap minőségét. A beltéri ping pong asztalok fő felülete különböző vastagságú MDF (forgácslap) lapból áll, és alapvetően elmondható, hogy minél vastagabb az anyag, annál jobb pattanási tulajdonságokkal bír.

Ping pong mérkőzés
Forrás: Unsplash / Ilya Pavlov

A kültéri ping pong asztalok

Ezeket a darabokat kifejezetten kültéri használatra fejlesztik és gyártják, hiszen ellenállnak az extrémebb időjárási körülményeknek, a nedvességnek és az UV-sugárzásnak. Az asztallapok anyaga jellemzően SDMC (alumínium-gyanta kompozit, amely alumínium lappal van lezárva) vagy alumínium-melamin szendvics (két alumínium lap között melamin kitöltő réteg). Ezek kifejezetten jó pattanási tulajdonsággal rendelkeznek, és szélesebb körben elterjedt a használatuk, hiszen kültéren és beltéren egyaránt megállják a helyüket. Bár a kültéri ping pong asztalok jellemzően drágábbak, de ha nem tudod eldönteni, hogy kint vagy bent fogod-e használni, érdemes inkább ebbe a típusba beruházni!

Mennyit számít a felépítés?

Egy asztal súlya jó kiindulópont lehet ahhoz, ha két típus között vacillálsz. Egyrészt befolyásolja a stabilitást a játék közben, másrészt árulkodik a gyártásnál felhasznált anyagokról. Nagy általánosságban elmondható, hogy két nagyon hasonló asztal közül az lehet a masszívabb és a jobb pattanási tulajdonságokkal rendelkező, amelyik nehezebb. Emellett érdemes azt is megvizsgálnod, hogy az asztallapot felszerelték-e élvédőkkel, hiszen ezek jelentősen megnövelhetik a sporteszköz élettartamát – főleg, ha fémből készültek.

Ping pong asztal
Forrás: Unsplash / Jelena Ardila Vetrovec

Az összecsukható darabok legnagyobb előnye a helykihasználás, ugyanis egy összehajtott, fal mellé állított ping pong asztal alig foglal helyet. Ezen kívül, ha az asztalnak csak az egyik felét hajtod fel, akkor egyedül is gyakorolhatsz, hiszen a felhajtott fél lapról visszapattan a labda.

Emellett a könnyű mozgathatóság érdekében érdemes megfontolnod egy kerekekkel felszerelt darab beszerzését. Amennyiben az asztalt sokat kell mozgatni, mindenképpen masszív, terhelhető kerekei legyenek, illetve fontos, hogy le tudd őket fékezni, hiszen a stabil asztal fontos alapját képezi egy jó meccsnek.

Az egyéb kiegészítők kiválasztása

A ping pong ütő

Az asztal után a legfontosabb kiegészítője eme sportágnak a ping pong ütő. Ezt mindig a játékstílusodhoz igazítva érdemes kiválasztani, hiszen a különböző technikákhoz különböző anyagokat és kialakításokat fejlesztettek ki a gyártók. Ha teheted, próbálj ki többféle ping pong ütőt, és mindenképpen tájékozódj, mielőtt vásárlásra adod a fejed. Néhány darabot ráadásul már konfigurálhatsz is, azaz variálhatod a fogantyúkat és az ütőfelület borítását.

A ping pong labda

Aki valaha is játszott már asztaliteniszt, pontosan tudja, hogy a ping pong labda bizony fogyóeszköz. Érdemes tehát belőle jó párat beszerezni az otthoni játékhoz. Két dologra figyelj oda a vásárlásnál: egyrészt a ping pong labda mérete 40+-os legyen. Másrészt az anyagminőséget egy 1-től 3 csillagig terjedő skálán jelzik, így ha nem szeretnéd, hogy egy erősebb ütésnél behorpadjon a labdád, válaszd a magasabb besorolású modellt.

Ping pong ütő és labda
Forrás: Pexels / Sascha Düser

A háló

A piaci forgalomban kapható asztalokhoz általában gyári tartozékként adják a hálót, azonban nem árt, ha van egy tartalék is. Itt elsősorban a háló rögzítési elvét érdemes megvizsgálni a beruházás előtt. Vannak olyan darabok, amelyek „csipesszel” rögzítik a hálót: ez egy igen gyors fel- és levételt tesz lehetővé. Ezzel szemben a csavarozással rögzíthető, satuszerű hálótartók felhelyezése macerásabb, viszont jóval stabilabban tartják a pozíciójukat a ping pong asztalon.

Takaró ponyva

Amennyiben fontos számodra a ping pong asztal tisztán tartása és az élettartamának növelése, érdemes megfontolnod egy takaró ponyva beszerzését. Ezt az összecsukott állapotú asztalra lehet ráhúzni, és így megvédi a portól, a nedvességtől és az UV-sugárzástól is.

Amennyiben kímélnéd a pénztárcád és a környezetet is, bátran nézz körül a Jófogáson is a second hand ping pong asztalok és kiegészítők széles kínálatában!

Comments are closed.

Navigate