A tavaszi gyepszellőztetés alapszabályai

Ha tavasz, akkor kertészkedős szezon! Az ekkor esedékes metszés és ültetés mellé ilyenkor mindenképpen érdemes felvenni a gyepszellőztetést is. A műveletnek hála hadat üzenhetünk az épp sarjadó gyomoknak, a mohásodásnak és a gombabetegségeknek, emellett pedig segíthetjük a fűszálak tápanyaghoz és vízhez jutását. Lássuk is, mi a tavaszi gyepszellőztetés ideje és helyes menete!

A gyepszellőztetés lényege, hogy a talajba maró kisebb fogak segítségével eltávolítjuk az elhalt, bomló növényi részeket, illetve fellazítjuk a talaj felszínén keletkezett filcszerű réteget. A műveletnek hála pedig így utat nyitunk a levegőnek, később pedig a fűszálak gyökereihez lejutó víznek és tápanyagoknak. Emellett a gyepszellőztetés segít a különböző gombabetegségek, illetve a mohaképződés, illetve a melegedő idővel beinduló gyomosodás megelőzésében.

A tavaszi gyepszellőztetés ideje

Ezt a kertészeti munkát évente kétszer – ősszel és tavasszal – érdemes végezni. Ezek közül főleg a tavaszi gyepszellőztetés esszenciális, de az őszit sem érdemes elbliccelni, már amennyiben szép gyepet szeretnénk nevelgetni. Hiszen a nyár alatt felhalmozódott, elhalt növényi részeket is érdemes eltávolítani, mielőtt fű téli álomra hajtja a fejét. Emellett a gyökerek átszellőztetésének hála a gyep kevesebb eséllyel fülled majd be a hósapka alatt.

Zöld gyep
Forrás: Unsplash / Wendy Aros Routman

Tavasszal március végétől egészen májusig, ősszel pedig szeptember elejétől október végéig érdemes befejeznünk a munkálatokat. A tavaszi gyepszellőztetés ideje napra pontosan nem jósolható meg, de az éjszakai fagyok után, tartósan szárazabb időben kell végezni. Fontos, hogy a levegő hőmérséklete érje el a napközbeni 15 °C-ot, talaj hőmérséklete pedig a 10 °C-ot.

Gyepszellőztetés lépésről lépésre

1. Fűnyírás

Mielőtt a gyepszellőztető géppel vagy gereblyével nekiesnénk az éppen éledező fűnek, mindenképpen érdemes azt alacsonyabb fokozaton lenyírni. Ezzel ugyanis jelentősen megkönnyíthetjük a munkánkat, a hosszú füvet ugyanis nagyon nehéz szellőztetni.

2. Gyepszellőztetés

A tavaszi gyepszellőztetést a leggyorsabban elektromos vagy benzines géppel végezhetjük, de ha elég bátrak vagyunk, és a derekunk nem bánja, akár kézi eszközökkel is nekieshetünk – mint pl. a szellőztető gereblye. Bár ez utóbbit inkább a szegélyek, illetve olyan kényes területek szellőztetésére érdemes használni, ahol az öntözőrendszerek szórófejei vannak. Ezeket a géppel amúgy is érdemes elkerülni, ha meg akarunk úszni egy költséges szervíz kört.

Gyepszellőztető gereblye
Forrás: Flickr

A szellőztető gépek fokozatai közül kezdésnek érdemes egy alacsonyabbat választani. Emellett fontos, hogy a gyepszellőztetést ne csak hosszanti irányban, hanem keresztbe is végezzük el a gyepen, így biztosítva az összes elhalt növényi rész eltávolítását.

3. A „hulladék” összegyűjtése

A fűnyíráshoz hasonlóan ez a kerti munkálat is jó sok zöldhulladékkal jár. És bár a legtöbb gyepszellőztető géphez gyári alaptartozék a fűgyűjtő zsák, kis kapacitásuknál fogva ezek hamar megtelnek és sérülékenyek. Érdemes lehet tehát megfontolni a gyűjtőzsák nélküli gyepszellőztetést, majd az ép szálak közül kitessékelt fűcsomók összeseprését lombgereblyével.

4. Ismét fűnyírás

Újra a fűnyíróé a főszerep! A lombseprést követően hátramaradt fűfoszlányokat ugyanis könnyedén felszippanthatjuk a segítségével.

Gyepszellőztetés fűnyírás
Forrás: Pexels / Skitterphoto

5. A gyep felülvetése

A gyepszellőztetés után következhet a fű feljavítása. Ehhez először érdemes egy felújító magkeverékkel lazán felülvetni a gyepet. Azokon a részeken, ahol a teljesen kikopott, először gereblyével alaposan kapargasd át a talajt, hogy a fűmagok könnyebben megtapadjanak!

6. Tápanyagpótlás

A téli álomból ébredő gyep köszöntéséhez érdemes kifejezetten tavaszi (starter), nitrogén-gazdag fűműtrágyát kiszórni. Ennek hatására ugyanis a fűszálak gyors növekedésnek indulnak majd.

7. Az öntözés

A tavaszi gyepszellőztetés zárásaként az öntözőrendszer beállítása, elindítása és egy alapos öntözés következik.

Ezt követően érdemes a füvet pihentetni, amíg a szálak el nem érik a 8-10 cm magasságot. Innentől aztán következhet a gyepfenntartás, egészen a következő műtrágyázás időpontjáig. A gyomosodás elkerülése érdekében ugyanakkor érdemes gyakrabban, akár hetente is nyírni a füvet.

Comments are closed.

Navigate