Gyomok a kertben? Szabadulj meg tőlük végleg!

A nyári kertészkedős szezon egyik legbosszantóbb tevékenysége a gyomlálás. Hazánkban ráadásul a vészesen közelgő parlagfű-idényben komoly bírságra is számíthatnak azok, akik nem irtják ki ezt az alattomos gyomnövényt a telkükön. Amennyiben te is szeretnéd, hogy a gyomok a kertben többé ne rondítsák el az ágyásaid és a gyeped, olvasd el az alábbi hasznos tippjeinket.

Gyomok a kertben: ezt kell tudnod róluk!

A gyomok a kertben nem csupán az ágyásaink és a gyepünk esztétikai élményét rontják el, hanem meglepően gyors terjedésüknek és növekedésüknek köszönhetően elnyomhatják a növényeinket, illetve kártevők és betegségek melegágyai lehetnek. 

A gyomnövények jellemzően kis igényűek, sok magot hoznak, amik igen sokáig csírázóképesek, majd a megfelelő körülmények fennállása esetén gyors fejlődésnek indulnak. És bár az időnként 10 cm-es gyökeret is növesztő „hívatlan vendégek” kiirtása valóban nagy kihívást jelent, nem árt tudni, hogy akad közöttük jótékony hatású is (pl. vérehulló fecskefű, kamilla). Ennek fényében igazából a tulajdonostól függ, hogy miket tekint valóban gyomoknak a kertben, azaz melyek azok, amiktől tényleg meg akar szabadulni. Mi most erre hoztunk néhány hasznos tippet!

Gyomok a kertben: lóhere

Így szabadulj meg a gyomoktól a kertben!

4 tipp a gyommentes gyephez

  1. Az alattomos gyomnövények bizony nemcsak a virágágyásokra vagy veteményesekre jelentenek veszélyt, hanem a füvesített részekre is. Itt az elsődleges védekezési forma az évenkénti gyepszellőztetés, ami elsősorban a talajközeli gyomoknak árt (pl. moha). A műveletnek hála ráadásul fellazul a föld, így a fűszálak több vízhez és tápanyaghoz juthatnak.
  2. Amennyiben meg akarsz szabadulni a gyomoktól a kertben, érdemes megfontolnod valamilyen herbicid használatát. Évente egyszer a gyep is elbírja a speciálisan erre a célra kifejlesztett, gyeptrágyát és gyomirtó keverékét tartalmazó szert. Ennek lényege, hogy megakadályozza a kétszikű növények terjedését, miközben a gyep fűfajtáit értékes tápanyagokkal látja el, így megfelelő körülményeket biztosít a fejlődésükhöz. Az irtószer egyenletes eloszlatásához szerezz be szórókocsit is!
  3. A megfelelő rendszerességű fűnyírás is könnyedén segíthet a gyep gyommentességében. Így ugyanis elkerülhető, hogy az ideális vágásmagasságnál, azaz 4 cm-nél magasabbra nővő gyomok elérjék a virágzási fázist, magot hozzanak, ezzel pedig tovább fertőzzék a kertet.
  4. A füves rész karbantartásához sajnos elengedhetetlen a megfelelő öntözés is. Ez persze néha igen nagy kiadást jelenthet az aszályos időkben, de ugyanakkor a gyomok terjedését is megnehezíti. Az öntözést érdemes a hajnali órákra időzíteni, ekkor ugyanis a talaj az alacsonyabb hőmérséklet miatt jobban felszívja a nedvességet. A gyep legyen mindig alaposan öntözött, de a pangó vizet kerüljük, ez ugyanis megrothasztja a fűszálakat.
Gyommentes gyep
Forrás: Unsplash / Wendy Aros Routman

4 tipp a gyommentes ágyásokhoz

  1. Már az ágyások kialakításánál érdemes odafigyelned a könnyű gyomlálhatóságára. A növények megfelelő távolságának kiválasztása elengedhetetlen, mert így tudod észrevenni a váratlanul, esőzések után megjelenő gyomokat a kertben. A rendszeres gyomláláshoz nem árt egy erős kesztyűt, kapát, de akár gyomkiszúrót is beszerezned.
  2. Az ágyások, előkertek és veteményesek megvédésének másik remek módja a geotextiles takarás. Ezeket a tűnemezelt szerkezetű, filcszerű textil anyagokat igen sokféle módon lehet felhasználni, és a gyomok elleni védelem mellett remek hőszigetelő és vízáteresztő tulajdonsággal is bírnak. Az ágyás kialakítása előtt egyszerűbb lehelyezni, de igazán rutinos kertészek már az ültetés után is megoldják.
  3. Amennyiben természetesebb megoldással szeretnéd kivédeni a gyomokat a kertben, bevethetsz fenyőmulcsot is. A fenyő kérgéből nyert, különböző méretben és dekoratív színekben kapható takaróanyagot az ágyásokba kell teríteni 3-5 cm magasságban, így az elnyomja a gyomokat, nyáron pedig védi a földet a kiszáradástól, a növényeket pedig a túlmelegedéstől.

Comments are closed.

Navigate