6 hasznos tipp, hogy túléld a parlagfű allergiát

Égő szem, állandó tüsszögés és orrdugulás? Tombol a parlagfűszezon, ami minden ötödik magyar ember nyarát keseríti meg. Bár az allergén polleneket kibocsájtó gyom elleni legjobb védekezés az irtás, van még néhány hasznos tipp, amikkel hatékonyan tehetsz a parlagfű allergia enyhítéséért. Lássuk is, mik ezek!

1. Kerüld a kültéri programokat!

Amennyiben te is küzdesz a parlagfű allergia tüneteivel, a lehető legjobb, ha a szezon idején elutazol egy kevésbé „szennyezett” országba vagy régióba. Amennyiben ez nem megoldható, igyekezz kerülni a kültéri tevékenységeket! Bár a testmozgás fontos, ilyenkor a természetben végzett kocogás helyett inkább válaszd a légkondicionált edzőtermeket, a nyugalmi légzés erősítése céljából pedig az uszodákat. Ahelyett pedig, hogy heti rendszerességgel te nyírnád a füvet, kérj meg valakit, aki nem szenved a parlagfű allergiától. Erőteljes tünetek esetén kültéren viselj maszkot és (nap)szemüveget, ezek ugyanis csökkentik a szervezeteddel érintkező pollenek mennyiségét.

Parlagfű allergia ellen: szabadban maszk és szemüveg
Forrás: Unsplash / Tsunami Green

2. Szellőztetést csak mértékkel!

Szerencsétlen párhuzam, hogy a parlagfű allergia szezonja rendszerint egybeesik a legnagyobb kánikulákkal, amikor nagy segítséget tud nyújtani a lakás átszellőztetése. Ez azonban beereszti a levegőben szálló polleneket, tehát napközben érdemes az ablakokat zárva tartanod. Ez különösen igaz a reggel 5 és délelőtt 10 közé eső időszakra, ekkor ugyanis a legmagasabb a parlagfű pollenének koncentrációja.

3. Használj pollenszűrős klímát a parlagfű allergia ellen!

A parlagfű allergia enyhítésének fontos pontja, hogy a lakás hűtését pollenszűrős klímával oldd meg. Persze a jelenlegi energiaárak mellett ez jelentős plusz kiadást jelenthet, főleg ha beleszámítjuk a klímák szűrőinek megfelelő karbantartását is, ami elengedhetetlen az egészséges működésükhöz. Autós utazás esetén is inkább hagyd felhúzva az ablakokat, és egy alaposan kitisztított klímarendszerrel javítsd a hőérzetet.

Pollenszűrős klíma a parlagfű allergia enyhítéséhez
Forrás: Unsplash / Carlos Lindner

4. Moss hajat és cseréld le a ruháidat, ha hazaérsz!

Amint hazaérsz, vesd le a ruháidat és dobd őket a mosógépbe. A textilek rengeteg allergén pollent képesek magukba szívni, ez pedig különösen igaz, ha a frissen mosott ruhákat kültérre teregeted. A parlagfű allergia ellen ezt ebben az időszakban mindenképpen érdemes mellőznöd. Emellett napi rendszerességgel öblítsd át vagy mosd meg a hajad is! A benne ádázul megtapadó polleneket így nem viszed be a hálószobába, azaz javulhat az alvásminőséged.

5. Használj légtisztítót vagy párologtatót!

Korunk modern vívmányai közül a szűrővel bíró légtisztító és a szűrő nélküli, párásításra is alkalmas légmosó berendezések tehetnek a parlagfű allergia enyhítéséért. Emellett a kellemetlen tüneteken javítani tud az ultrahangos párologtatók, illetve a nyugtató hatású illóolajok használata is. Néhány márka kínálatában már kifejezetten a parlagfű allergia tüneteinek enyhítésére kidolgozott illóolaj-keveréket is találsz.

Helyes étkezés a parlagfű allergia enyhítéséhez
Forrás: Unsplash / Khamkhor

6. A parlagfű allergia enyhítéséhez figyelj a helyes étkezésre!

A parlagfű allergia elleni védekezésben nem árt odafigyelned a helyes étkezésre. Keresztallergia miatt ilyenkor nem javasolt fogyasztani a következő ételeket: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök, zeller, banán, napraforgómag, kamilla. Emellett az immunerősítő hatás miatt fokozottan figyelj a megfelelő C-vitamin bevitelre, és bátran fogyassz természetes gyulladáscsökkentőket és antihisztaminokat is. Például hagymát, fokhagymát, almát, illetve csalánból és mentából készült teát.

Comments are closed.

Navigate