4 juttatás, amit érdemes megfontolnod az elhelyezkedésnél

Éppen elhelyezkedés előtt állsz, netán munkahelyváltáson gondolkodsz? Miután szétnéztél a Jófogás álláskereső felületén, érdemes felkészülnöd az interjúra is. A versenyképes fizetésen és a megfelelő munkakörülményeken túl ugyanis van néhány béren kívüli juttatás, ami kifejezetten jól jöhet mindenki számára. Alábbi cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat azokról a juttatásokról, amikről bátran tárgyalhatsz a leendő munkaadóddal.

Cafetéria

Nem véletlenül volt a 2021-es év egyik legnépszerűbb juttatása a SZÉP-kártya. Bár idén január 1-től ismét 450.000 Ft az éves keret, amit cafetéria formájában a munkaadó biztosíthat a számodra, még így is az egyik legkedvezőbb közteherrel rendelkező, béren kívül szolgáltatás. Az alábbi összeghatárok figyelembevételével a következő 3 SZÉP-kártya „zsebbe” kérheted a juttatás összegét.

  • Vendéglátás: 150.000 Ft
  • Szálláshely: 225.000 Ft
  • Szabadidő: 75.000 Ft
A cafetéria egy igen népszerű juttatás
Forrás: Unsplash / Anton Murygin

Lakhatási juttatások

A munkáltató támogatást adhat az albérleti költségeidhez, lakásszerzésedhez, építkezésedhez vagy az éppen aktuális felújításodhoz is. Azonban fontos tudni, hogy ez a juttatási forma 2022-től már bérjövedelemként adózik, így a munkaadók vonzóbb alternatívát láthatnak a munkásszállás létesítésében. Ennek ugyan szigorúbb feltételei, de teljesen adómentes költségvonzatai vannak.

Emellett fontos pont, hogy a COVID-19 járvány miatt átalakult távmunka kultúrában a munkáltatód dönthet úgy, hogy költségtérítést fizet. Ez a minimálbér 10 %-áig, munkanapokra lebontva, arányosan jár azoknak, akik home office-ban dolgoznak.

A munkába járás támogatása

A leendő munkáltatód rendkívül kedvező keretek között támogathatja a bejárásodat: a menetjegyekről és/vagy bérletekről hozott számlák mértékéig adómentesen térítheti meg a terheket. Sőt, a közigazgatási határon kívülről történő munkába járás esetén köteles is kifizetni az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket. A minimális összeg a jegyek és bérletek 86 %-a, de akár a 100 % is adható adóvonzat nélkül.

Munkába járás támogatás
Forrás: Pexels / Life of Pix

Emellett más módon nem megközelíthető, közigazgatási határon kívül eső munkahelyek esetében a munkaadó dönthet úgy, hogy a saját autód használatát üzemanyagtámogatással egészíti ki. A minimum összeg 9 Ft/km, míg a maximum 15 Ft/km. 2022-től pedig új, adómentes juttatásként jelent meg az emberi erővel és maximum 300 W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár biztosítása magáncélú használatra.

Egészségügyi juttatások

Míg néhány cég kifejezetten kedvezményes szerződéseket köt magánegészségügyi intézményekkel a munkavállalóik ellátására, addig mások az önkéntes pénztárak tagdíjait vállalják magukra. A befizetések megtehetők nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba is felső összeghatár nélkül. Számos szolgáltatás igénybevételére felhasználhatod ezt az extrát, pl. egészségügyi, magánorvosi szolgáltatások, szűrővizsgálatok igénybevételére. Ez a juttatási forma rendkívül kedvező, hiszen a befizetett tagdíj után munkavállalóként jogosult vagy igénybe venni 20%-os személyi jövedelemadó kedvezményt, évi 150.000 Ft-ig. Bár ez a juttatás adóteherrel bír, a leendő munkáltatód dönthet úgy, hogy adómentesen biztosítja számodra a járványügyi szűrővizsgálatokat és a védőoltásokat is.

Egészségügyi juttatás
Forrás: Freepik

Amennyiben épp munkahelyváltáson töröd a fejed, bátran nézz körül a Jófogás álláskereső portálján, az igényeidnek megfelelő szűrésért pedig használd a részletes keresőt! Egy korábbi cikkünkben már részleteztük, hogy munkahelyváltás előtt álló szakmunkásként mire érdemes odafigyelned. Az interjún viszont ne habozz rákérdezni a fenti juttatási lehetőségekre is!

Comments are closed.

Navigate