7 tipp a munkahelyi biztonság érdekében

Egy hatékony munkavédelmi program bevezetése az egyik legjobb döntés, amit egy cég meghozhat. A megfelelő munkahelyi biztonság csökkenti a költségeket és a fennakadásokat, javítja a márkaértéket, a munkavállalók elégedettségét, a produktivitást, illetve elkötelezettebb üzleti kapcsolatokat is eredményez. Ezért április 28-án, a munkahelyi biztonság világnapján összeszedtük a legfontosabb tanácsokat, amivel minden munkavállalónak érdemes tisztában lenni!

1. Tartsuk be az aktuális munkavédelmi előírásokat!

A munkahelyi biztonság megőrzésének alappillére, hogy a cég és a jogszabályok által előírt, legaktuálisabb munkavédelmi előírásokat pontosan követjük. Az természetesen a munkáltató feladata, hogy a dolgozók figyelmét felhívja az új biztonsági szabályokra, de munkavállalóként a mi felelősségünk, hogy meg is értsük és alkalmazzuk ezeket. Amennyiben kérdéseink merülnek fel a rendszerrel kapcsolatban, netán szabálytalanságot, balesetveszélyes helyzetet tapasztalunk, ne habozzunk megkeresni a feletteseinket!

Munkahelyi biztonság: a gépek rendeltetésszerű használata
Forrás: Pexels / Mikhail Nilov

2. A gépeket, berendezéseket rendeltetésszerűen használjuk!

A munkahelyi berendezéseket, gépeket kizárólag olyan dolgozók kezelhetik, akik bírnak az ezekhez szükséges képesítéssel és jogosultsággal. Ezek rendeltetésszerű használatával, rendszeres tisztításával és karbantartásával elkerülhetőek a balesetek.

3. A megfelelő munkahelyi biztonsághoz viseljük az előírt öltözéket!

Cége és szakmája válogatja, hogy a munkahelyi biztonság eléréséért milyen munkavédelmi öltözéket kell viselnünk. Ez lehet tűzálló ruházat, fényvisszaverő mellény, munkavédelmi sisak, szemüveg és kesztyű, egy megfelelő tapadást biztosító cipő, vagy éppen egy 3M besorolású maszk, amennyiben vegyi anyagokkal vagy poros közegben dolgozunk.

Munkavédelmi öltözet a megfelelő munkahelyi biztonságért
Forrás: Unsplash / Jimmy Nilsson Masth

4. A munkahelyi biztonság alapja: ne erőltessük túl magunkat!

A munkaadók jó eséllyel felelős munkaerőt, és nem vakmerősködő hősöket várnak. Amennyiben tehát egy-egy feladattal nehezebben birkózunk meg, a munkahelyi biztonság érdekében inkább kérjünk segítséget. A megerőltetés és egyéb sérülések elkerüléséhez pedig bátran használjunk segédeszközöket, például talicskát vagy targoncát. Emellett igyunk megfelelő mennyiségű cukrozatlan, szénsavmentes folyadékot, hogy elkerüljük a kiszáradást, a dekoncentráltságot és a szédülést. Ez ugyanis veszélyes baleseteknek lehet a melegágya, főként a nyári hőségben.

5. Tartsunk rendszeresen szünetet!

A munkaközi szünetnek korábban már egy teljes bejegyzést szántunk. Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a munkavégzés közben tartott szünetek mennyire fontosak a koncentráció megőrzéséhez és így a balesetek megelőzéséhez. Ülőmunka esetén különösen fontos, hogy a szem megerőltetését elkerüljük, ezt képernyőmentes munkavégzéssel, illetve némi rövid szemtornával lehet megelőzni.

6. A munkahelyi biztonság érdekében tartsuk rendben a környezetünket!

A széthagyott szerszámok, nedves – netán olajfoltos – padlófelületek balesetekhez vezethetnek. Ezért hangsúlyozottan törekedjünk arra, hogy a munkavégzés során csak azokat a kellékeket hagyjuk elöl, amiket éppen használunk. A felületeket tartsuk tisztán, folyadék kiömlése esetén (például konyhán vagy cukrászüzemben) pedig azonnal takarítsunk fel!

Széthagyott szerszámok
Forrás: Unsplash / James Kovin

7. Jegyezzük meg, mi a teendő vészhelyzet esetén!

A munkahelyi biztonság csakis abban az esetben lehet teljes, ha vészhelyzet esetén is higgadt fejjel és azonnal tudunk reagálni. Ezért érdemes már az első napunkon memorizálni, hogy hol találhatóak a különböző poroltók, az elsősegély készletek, illetve melyik képzett személyhez fordulhatunk elsősegélynyújtás esetén. Emellett pontosan jegyezzük meg az épület evakuációs tervét, a vészkijáratokat pedig mindig tartsuk szabadon, hogy vészhelyzet esetén könnyen hozzáférhetőek legyenek.

A fenti tanácsokat olvasva úgy érzed, a jelenlegi céged nem tesz meg mindent a munkahelyi biztonságért, és így a Te védelmedért sem? Amennyiben felelősségteljesebb munkaadót keresel, bátran nézz körül a Jófogás Állás több száz hirdetése között, és használd a részletes keresőt, hogy minél hamarabb megtaláld álmaid állását!

Comments are closed.

Navigate